Konec legrace, Donžon je mrtvý

Nakladatelství Argo rozdávalo na Světě knihy ediční plán, ve kterém chyběly další díly ze světa Donžonu. Smutnou zprávu nám dnes za nakladatelství potvrdila Alena Pokorná: „Vydávání série jsme zastavili. Jednotlivé díly si zakoupilo 500 až 600 čtenářů, takže se nám vydávání opravdu nevyplácelo. Jinými slovy: nevracely se nám vložené finance.“

Deset alb, 480 stran a nadojené hektolitry slz od smíchu, to už nám nikdo nevezme. Humornou fantasy Donžon do Česka přivedlo nakladatelství Mot v roce 2001, vydalo první čtyři díly a v roce 2006 série od Joanna Sfara a Lewise Trondheima upadla do umělého spánku. V roce 2008 ji oživilo Argo a začalo dokonce vydávat i boční série Úsvit a Soumrak. Loni vyšla alba s (dnes) hořkými názvy Mstitel v nesnázích a Návrat s plnou parádou.

Historie se tedy znovu opakuje. Francouzský formát alb se 48 stranami v pevných deskách a cenou přes dvě stě korun na Čechy nefunguje (Donžon od Arga stál dokonce 298,-). Své o tom ví Thorgal, Trollí války, XIII a další počiny z evropské vlny, kterou v roce 2003 neúspěšně inicioval BB/art. Albatros asi tuší, proč evropské tituly vydává v broži, a Crew rovnou vypouští do světa komplety.

„Je nám to líto,“ dodala Pokorná. Nám taky, ale aspoň vyšla manga Gossip Girl. Tak co…

30 komentářů u „Konec legrace, Donžon je mrtvý“

  1. Merde, merde, merde!!! No nic, přátelé a krajani, pokračuju ve studiu francouzštiny a nákupu originálů. Ať mi někdo vypráví, že na našem dvorečku nastala doba komiksová.

  2. Velká škoda, Donžon je jeden z mála, co mě na Evropě baví (ne-li jediný, i když Incal jsem ještě nečetl). On byl možná také problém v tom, že ho neměli ve spoustě eshopů, stejně jako comicsy od Comics Centra.

  3. Najde se jako u Thorgala další bohatýr, který to s vydáváním zkusí? Asi těžko. Holt jdu do US booků, je to sice zmenšené, ale aspoň po dvou knížkách – to je zároveň návod pro české vydavatele, jak na evropské věci. I když Crew už to tak valí u svých mistrů.

  4. Škoda. Kupoval jsem ho vždy po vydání, abych podpořil prodeje :(

  5. Mne osobne se zamlouva pristup Albatrosu k Throgalovi a myslim ze i Donzon by mel v teto podobe vetsi sanci na preziti. Treba ja, fanousek Trondheima, jsem si Donzon taky uz delsi dobu nekupoval, protoze tri kila za 48 stran je nehoraznost. U beznych ctenare (ne vylozene fanousku) musel byt tento efekt dvojnasob posilen.

  6. to neutrino: mas pravdu, ta cena je dost velka a na slovensku este vyssia…. ja by som kludne privytal keby to nebolo v pevnej vazbe a zlacnilo sa to…
    ale inak myslim ze system crwe by na tomto komikse nefungoval….

  7. Je to velká škoda.Evropské komiksy se nechytají, americké mají úspěch.Česká mentalita .Snad abychom se stali součástí USA.

  8. Ach ne!!! Styďte se všichni, kdo jste nekupovali. To je opravdu smutná zpráva :-(

  9. já mám všechny díly, doufám, že se najde odvážlivec a bude ve vydávání ságy pokračovat.

  10. „Ježišmarjá, ono se to neprodává. Nebudeme se ptát proč, a radši to honem stopneme!“ … To, že nakladatelství úplně odstoupí od vydávání rozjeté série, místo aby hledalo jiné způsoby řešení, dokonale svědčí o tuzemské knižně-tržní zabedněnosti. Nevěřím, že by Argo před spuštěním vydávání Donžonu nemělo informace o krachu BBatrích sérií a o jejich příčině. Trollí války i Thorgal ztroskotali na ceně. Proto se Argo rozhodlo cenu Donžonu zvýšit. Hm, takové rozhodnutí moc logikou nezavání a už v počátcích u mě budilo dva pocity: buď sedí v redakci Arga diletanti, nebo mají předem vypracovanou funkční finanční strategii. Teď se ukazuje, že první varianta byla správně. Bohužel to odnesla nejlepší francouzská série. Osobně doufám, že se té skvělé látky chytí nějaké schopné nakladatelství s lepší finanční politikou (napadá mě Albatros) a dokáže, že Donžon v ČR vydávat LZE. Jsem o tom skálopevně přesvědčen!

  11. Další věcí je, že když MOT přenechal práva Argu, předpokládám, že mu prozradil i výsledky prodeje. Jinak pro mě to není šok (to že není v plánu už jsem si všimnul tak 3 měsíce nazpět), ale „jen“ velké zklamání… Už druhé v tomto týdnu, když jsem se dozvěděl, že stopnul i knihy od Iana Mcdonalda.

  12. MAKRO: Tos nemyslel vážně, že ne?

    Já nevím čemu se furt všichni divíte. Česko nikdy nebylo a nebude komiksová velmoc, těch pár stovek nadšenců co kupovali Donžona nemohlo zkrátka zaplatit náklad. Ony 3 kila za padesátistránkový komiks si může dovolit asi vážně jen fanoušek série nebo nadšenec do evropských komiksů. Teď nezbývá nic jiného než koupit originál nebo anglickou mutaci. A nebo 6 alb v jedné bichli za litr (takže pro našeho vydavatele zase almužna).

  13. V pevných deskách? Nechci. V měkkých deskách za 150? Kupuju klidně 3x měsíčně!

    Vážně, fakt nevím, co ty vydavatele vede k vydávání francouzských sešitovek v tvrdé vazbě. Vždyť je to zvrácenost. Takhle bych si zaplácal knihovnu během chvíle a už bych si nikdy nemohl koupit další komiks.

    Ač velký fanoušek francouzských komiksů, už několik let jen nevěřícně sleduji všechny ty tvrdé trolly, jakari, donžony, meteory, třináctky a další a stále marně čekám, až někdo konečně přestane blbnout a vydá jakýkoliv francouzský komiks v normální brožované úpravě. A nic.

    Až na Albatros, a od něj mám samozřejmě všechno koupené.

  14. Nu a mně je zas albatrosovské paperbackové vydání velmi nesympatické ^^.

  15. Doufám,že alespoň vyjdou všechny zbývající díly TINTINA.Až na Tintina v Kongu,samozřejmě.

  16. Taky se přimlouvám za sešitové vydání. A proč hned rozjet tři série zaráz?

  17. Taky si myslím, že v současnosti se v České republice nedá ekonomicky ustát vydávání jednotlivých osmačtyřicetistránkových alb v pevné vazbě. Asterix, Lucky Luke, Tintin nebo Thorgal se prodávají, protože jsou pro cílovou skupinu finančně dostupné. Náš komiksový trh je nevyzpytatelný, ale kdyby to Delcourt dovolil a Donžon mohl vycházet v měkké vazbě a po třech dílech naráz, dost kupujících by se podle mého soudu našlo. A co se toho Tintina týče – co vím, Kongo určitě bude :)

  18. Vidím velkou rezervu v knihovnách. Tam by podle mě komiksy v pevné vazbě patřily. Kdyby nakladatelé vydávali část nákladu v broži a část ve vazbě, bylo by to možná zajímavé. Brožované komiksy v knihovnách doslova hoří, za chvíli je z nich salát. Evropský komiks je těžké hodnotit podle toho, co u nás vychází, prototže toho vychází nepatrnej zlomek. Americkej komiks jede na obrovský marketingový podpoře – filmy, suvenýry, panenky…eh pardón, akční figurky :o) To evropskej komiks nemá (až na výjimky pro děti, taky máme doma plyšovýho Asterixe) a nebude mít, protože je daleko pestřejší. atd.

  19. V 90. letech v Polsku vydávali celá komiksová alba pouze jako útlé sešity, samozřejmě za levný peníz.Není tato cesta možná u nás ?

  20. Mě osobně 48 stránková alba s pevnou vazbou odpuzují. Připomíná mi to desky ze základky, na kterých byla zevnitř násobilka.

    Pevná vazba je hezká u knihy, ne u tak útlé věci, kde je vlastně stejně tlustá jako vnitřek… Ale chápu, že to je frankofonní tradice a že jsem v tomto trošku ignorant.

  21. Nejhorší komiksová zpráva za posledních pět let. My jsme Donžon kupovali navzdory vysoké cené, protože je geniální. A čte ho celá rodina stále dokola. Bral bych ho v jakékoliv podobě: brožovaného i vázaného, ale s tím, že podoba a cena českého vydání byly cestou k záhubě, musím jen souhlasit.

  22. Před lety s v Crwi vyjádřili, že by Donžon brali, ale nebudou se do toho Motu motat (ehm:). Ale pochybuji, že ne tom bude chtít někdo další prodělávat. Škoda přeškoda.

  23. Moje žena se k problému vyjádřila: „Tak se naše holky prostě naučí francouzsky a budou si číst další díly v originále.“ – Jednoduché, že ano. Samozřejmě přeháním.

    Pevné desky mi vždycky přišly na tak tenkou knihu jako zvrácenost, ale na druhou stranu když si představím Donžon jako sešit, přijde mi tak nějak jako chudáček. Asi jsem už trochu přejal ten francouzský způsob myšlení – komiks je umění, bageta se jí zásadně čerstvá, víno si musíte vychutnat… no znáte to. V románských zemích je všechno posunuté mnohem velkorysejším směrem než u nás.

    Poslední poznámka: nejsem si jist, jestli by se brožovaným vydáním snížila cena na 150 korun. Pokud si vzpomínám (ale jsou to dost mlhavé vzpomínky), jak jsme to tehdy počítali, dělal rozdíl ve výrobě možná padesátikorunu..? To by nám jistě řekl Polygraph. A hlavně mám dojem, že zcela zásadní podíl na ceně knihy mají knihkupci, kteří berou 50 %, ne-li víc. Takže snad prodávat Donžon jen po internetu a jen na subskribci..?

  24. Pro srovnání: stejně plnobarevný brožovaný Asterix se v e-shopu prodává za 90-130 Kč. Kdyby se dostal Donžon do těchhle levelů a nejen Donžon, bylo by líp. Já tedy nad cenou neskuhrám a Donžony mám všechny. Zkuste srovnat s běžnou brožovanou knihou – cena přes dvě stovky není nic neobvyklého. Bavili jsme se s Radkem komiksákem a říkal, že americký komiksový sešity se prodávají za 150,-. Běžná cena francouzkého komiksu na amazonu je okolo 13 eur ve vazbě, okolo 9 eur v broži, tož rozdíl tam je.

  25. Ahoj Jakube, mně nešlo vůbec o cenu, narážel jsem jen na estetiku knihy. Zvlášť, když kniha stejně není vázaná, ale je to vlastně taková lepenice vtlačená do hřbetu… Ale vlastně je to všechno jedno. Komiks je to moc hezký a je škoda, že končí…

Komentáře nejsou povoleny.