Francouzský komiks nasedl do vlaku československých legií

Již nedávná recenze alba Mezek ukázala, že frankofonní komiks nechodí pro česká témata daleko. Důkazem, kam až pokročila globalizace světa bande dessinée je nové album pětačtyřicetiletého kreslíře Jeana-Denise Pendanxe a devětatřicetiletého scenáristy Krise, nazvané lapidárně SVOBODA!.

Ten název je mnohovýznamný – mimo jiné ohlašuje svobodu tvůrčí, beroucí Čechům téma, jaké dosud nebyli schopni v komiksu zpracovat. Totiž temnou eurasijskou road-movie, která by táhla jako černá lokomotiva zakladatelský mýtus Československa. Lokomotiva byla také prvním signálem vzniku globální vesnice, nemyslitelné bez ocelového kola na kolejnici. Bez něj by nedošlo k propojení duševního minisvěta českých vojáků s širou ruskou stepí, tundrou, Uralem, tajgou, Japonskem, Hongkongem, Cejlonem, Suezem a italským Terstem.

No a ta svoboda může být taky Svoboda Ludvík, prezident milovaný v osmašedesátém a nenáviděný v pětasedmdesátém, který ve svých dvaceti vyrazil jako voják do Vladivostoku a absolvoval celou anabázi.

Český stín Corta Maltese
Epopej, která zatím odstartovala prvním svazkem, má mít románový rozměr, věrně se držet historie a přitom si odskakovat ke smyšleným epizodám. Tolik anotace vydavatele. Sympatické přitom je, že kreslíř Pendanx, který vystudoval v Toulouse a Paříži, se během práce na sérii Labyrinthes v 90. letech oprostil od čisté linky k nervnějšímu stylu. Jakoby kreslil ve vlaku, narychlo a v rámusu železnice. Příznačné také je, že kromě práce na trilogii Jéronimus se věnoval animaci Prattových příběhů o posledním romantikovi, britsko-cikánském námořníkovi Cortovi Maltském.

No a pak je tady Kris, rodák z bretaňského Brestu, který je prý od malička fascinován historií, a od určité doby to začal projevovat ve svých komiksových scénářích. Oceněna byla zejména jeho dvoudílná sága Naše matka válka z roku 2009 a 2011, která očima kaprála Gastona Peyraka ukázala zákopovou válku skoro tak dobře jako děsivě slavný Tardi (C´était la guerre des tranchées, 1993). Jeho dalším úspěšným „historickým“ komiksem byly Irské jizvy, syrové zachycení života belfastské mládeže v donedávna posledním rozděleném městě Evropy.

Krisova díla i vizualizace jeho nápadů nezapřou podobnost s Hugo Prattem – má ho rád, hlásí se k němu a některým českým legionářům bezmála vtiskl podobu Cortových (ne)přátel ze Sibiře. Není však v žádném případě epigon – jenom v hledání „prattovských“ témat zakopl o jedno české, které přesně odpovídá dobrodružné romantice počátku 20. století.

Legionářská legenda
Přesto se čtenář nepřestává divit, s jakou pečlivostí uchopili tvůrci „náš“ legionářský mýtus. Nastudovali to pořádně, a s širokoúhlým formátem některých obrázků by mohli dodat „storybordy“ českým režisérům, tápajícím po pořádném tématu. No, a pokud čtenáři Komiksária taky trochu tápou, sluší se jim decentně připomenout, že legie byly dobrovolnické vojenské jednotky na ruském území v letech 1914–1920.

K jejich vzniku přispěl fakt, že na území carského Ruska žilo asi 100 tisíc Čechů a dva tisíce Slováků. Ti vytvořili v únoru 1916 Československý střelecký pluk Sv. Václava a postupně do roku 1919 Československé vojsko na Rusi. Tvořily jej tři divize, a po bitvě u Zborova v létě 1917 se do něj začali hrnout zběhové z rakousko-uherské armády. Legionáři pak svedli několik vítězných bojů s Němci, kteří se tlačili na Ukrajinu, a po uzavření německo-sovětského míru v Brestu Litevském v březnu 1918 vyrazili na Východ.

Masaryk naplánoval jejich odsun po Transsibiřské magistrále a kolem světa na bojiště do Francie. Relativně klidné stahování narušil takzvaný Čeljabinský incident, kterým první díl SVOBODY! končí.

Na další pokračování může čtenáře lákat skutečnost, že naši legionáři pak dobyli všechna velká města Sibiře i Jekatěrinburg, kde byla vězněna carská rodina. Necelý týden před jejich příchodem do města však byla rodina Mikuláše II. vyvražděna, a to na přímý příkaz Lenina právě kvůli blížícím se „československým banditům“.

I další české boje byly vítězné a trvaly téměř po celou dobu přesunu do Vladivostoku, tedy až do 7. února 1920. Masaryk ovšem nechtěl, aby legie táhly na Petrohrad a svrhly Lenina, takže jsme nakonec museli mimo jiné vrátit i celý vlak s ruským národním zlatem, který se legiím podařilo zabavit. Zdůrazňovat akční potenciál těchto dějů je zbytečné – zejména když jsou v dobrých rukou Krise a Pendanxe.

Svoboda! 1: De Prague à Tcheliabinsk
scénář: Kris; kresba: Jean-Denise Pendanx
Futuropolis, 2011

25 komentářů u „Francouzský komiks nasedl do vlaku československých legií“

  1. To vypadá moc pěkně! Jsem úpně naladěn, tak ať kluci francózský hezky kreslej další díly:) A pěkná recenze, Merci beaucoup, mes amies!

  2. Připojuji se, vypadá to krásně, zajímavě kolorované, vypadá to na kombinaci ručního a počítačového…

  3. Nakreslého dobře, ale co teda dělají kornilovce na Sibiře :-)?

  4. Ruda armáda zobrazenou uniformu zavedla až na konci roku 1919

  5. Ta lebka se skříženými hnáty je dobrá, tam Kornilovci o několik let předběhli SS a Piráty z Karibiku:)

  6. Jasně lebka a skřížené hnáty =SS a piráti, když dělám něco z historie, tak bych si měl o tom taky něco zjistit. Jinak to je medvědí služba a poslouží to akorát k zblbnutí nevědomých. Úplně je mi líto, že již 11 let v českém reenactmentu (oživlé historii) děláme jednotku čs. dobrovolníků -kornilovců, aby pak nějaký aktivní blbec nás poslal na Sibiř místo na Krym v řádách Dobrovolnické armády v bojích proti bolševikům. Tak jaká pak to historie vlastně je ???!!!.

  7. Neboj Keny, to víš, že jsem si o tom něco přečetl… trošku nadhledu by neškodilo… tohle je komiksové fórum, jen jsem si chtěl trošku pokecat, když 16 hodin denně retušuju… A myslím, že Tebe fakt nikdo na Sibiř naštěstí neposílá, ani na Krym:)

  8. Já tam vidím zatím jedinou chybu a tou je ta uniforma. Znak Kornilovců to není a kdyby byl správně, má být na levém rameni, tak jak jsem se dočetl, ne na obou výložkách, jak vidíme na obálce komiksu. Kornilovci u Zborova bojovali, takže se v komiksu objevují. Nikdo je na Sibiř neposílá, v komiksu nevím, ten jsem nečetl a v této recenzi také ne. Takže nerozumím tvému rozčilení. Do toho Boris píše, že je to uniforma Rudé armády, tak v tom aby se taky prase vyznalo…

  9. Jestli souhlasíš s touto informací:
    1. čs. samostatný úderný prapor vznikl dne 28. prosince 1917. Češi, kteří byli dříve v oddílu generála Kornilova, se stali kádrovým základem 1. čs. samostatného úderného praporu spolu s ostatními legionáři, kteří sem přešli od 2. divize čs. legií a právě s nimi se podělili o svoje zkušenosti z elitních jednotek.

    … Potom zřejmě není vyloučené, že tito legionáři, kteří následně vyrazili směr Sibiř, mohli mít na sobě uniformy se znakem Kornilovců. Přijde mi to naopak logické, že si je neodpárali…

  10. Spíš než bádat nad tím, kde udělali tvůrci v drobných detailech chybu, mi přijde důležitější bádat, proč se tak skvělého tématu zatím nechopil někdo u nás…

  11. Tak a jsme právě u toho, co je ta historie a její výklad. Na téma kornilovců, můžeme debatovat na jiném fóru, protože toto je opravdu komiksové.
    Jen orientačně – U Zborova kornilovci opravdu nebyli, protože byli součástí jiné armády na jiném úseku než čsl. střelecká brigáda a nastoupili do Kerenského ofenzívy až 4.7. 1917, pak se stalo spousta dalších věcí např. Kyjevský incident, po kterém část zůstala u gen. Kornilova a část odešla právě k čsl. legiím.
    Dále není možné (pokud jsi byl vůbec na vojně), aby si voják ponechal označení staré jednotky, když byl začleněn do nové. Ne všichni v jednotce měli nášivky nebo ševrony, No a tak bychom mohli pitvat další detaily, což není účelem tohoto fóra.
    Podstatou je, že autor vyobrazil vojáky v uniformě, které nemá nic společného s anabází čsl. legií v Rusku a zvláště na Sibiři a to se bude např. v nejen u nás, ale i v zahraničí špatně vysvětlovat, nehledě k to mu, že pohled Rusů, pro něž je Kornilov velkou osobností, může být dost vyhraněný.
    apropo – Vyobrazená uniforma, tedy blůza s pololežatým límečkem je opravdu až počin z roku 1919.
    Není nad to čerpat opravdu z věrohodných zdrojů než z nakladatelství Osprey.

  12. Pak jsem ještě našel tohle:

    http://cervenobili.cz/wp-content/uploads/legie_prednaska_05.jpg

    Podle téhle fotky existoval typ uniformy s náprsními kapsami a pololežatým límečkem už u Kornilovců. Pak by se dalo připustit, že ji mohli nosit i ti, kteří přešli k čs. legiím.

    Zde je zdroj:
    http://cervenobili.cz/2661/reportaz-ceskoslovenske-legie-v-rusku/

    Ten komiks se mi podle ukázky líbí, a tak mi přišlo líto, kdyby byl historicky tak hrozně mimo, ale nejspíš to nebude tak zlý :)

  13. Tak do třetice a dám pokoj:

    http://forum.valka.cz/files/pf2004.jpg

    Živí čeští úderníci. Vidím tam stejné výložky jako v komiksu, stejný rukávový odznak – lebku s hnáty na červeném trojúhelníku – znak 1. úderného praporu. Dva mají i ten původní kornilovský – na černém štítě s nápisem Kornilovci. Nevím, Kenny, jestli jsem tě špatně pochopil, nebo tahle skupina oživuje historii špatně, ale zatím nacházím jen argumenty pro to, že to Francóze zas tak úplně nepodělali:)

  14. Přátelé, taváryšči, bavíme se o komiksu! To je něco jako film. A znájetě-li vy kakoj nibuď istoričeskij film, v kterém by nebyly věcné nesmysly? Takový nevznikl od počátků kinematografie.
    Intolerance, Údolí včel, Markéta Lazarová, Andrej Rublev – ani ty největší perly nemají s historickou skutečností nic společného. Jsou to „sny“ velkých tvůrců.
    O snech malých tvůrců se radši nezmiňuji. Ani sami Velkorusové by se na tento komiks neměli hněvat, protože jsou dnes na karikování dějin experti.

    Protože historii nelze poznat ani jí porozumět. Žádné historické poznání nám neposkytne „okno“, kterým bychom mohli vidět, „jak to bylo“. Vždycky je to jen ZRCADLO, v němž vidíme sami sebe, své záliby, zkušenosti, city a hlavně iluze. Milovníci mundúrů ať prominou, ale příliš si to zjednodušují.
    Kdybych psal scénář tohohle komisu, a narazil na dráždivý vizuál s lebkou, tak ho tam dám taky, bez ohledu na PRAVDU. V uměleckém uvažování nemá pozitivismus místo. Ta doba byla uhnětena z těchto a podobných obrazů, a komiks jsou jen obrazy.

    A ještě ad ta vojna: Můj otec narukoval 3/4 roku po válce na Slovensko, bojoval s Banderovci, a první dva měsíce nosil uniformu wehrmachtu, jen částečně zbavenou symbolů. Jeho kamarád měl britskou a další kluk maďarskou fašistickou. Ústrojová nekázeň, a doma!

  15. Martin Groch: Není to vůbec hloupé, ukázalo se, že zde existuje nějaký přesah a mě konkrétně to zaujalo a donutilo mě to si něco o legiích přečíst. To, že jsem si přečetl něco jiného, než Keny, je dle mého přínos a důkaz, že dějiny si každý upravoval, upravuje a bude upravovat tak, jak se mu to bude hodit. Proto podívat se na problém z několika úhlů a zdrojů je dle mého zcela zásadní.

    Elves: Marketa Lazarová je s krátkým „e“… jemný detail…

  16. Zobražení rudí mají na sobě uniformu zavedenou až koncem roku 1919.

  17. „Vidím tam stejné výložky jako v komiksu, stejný rukávový odznak – lebku s hnáty na červeném trojúhelníku – znak 1. úderného praporu.“ Pletete vyložky zimního kabatu, podle vzoru Ruské armady s tim že na obzazku se objeví t.z. „vladivosttocki kroj“

  18. Do hledání informací jsem se pustil čistě ze zvědavosti a ze zájmu o tenhle komiksový projekt. Co jsem objevil, na to jsem tu uvedl odkazy. Potěší mě, když taky uvedete zdroje, nejlíp webové, ale i knihy. Poučení není nikdy dost:) Jink je mi sympatické, že se ve Francii našli tvůrci, kteří se pustili do komiksu inspirovaného příběhem našich legoionářů a navíc výtvarně velice příjemně pojatého.

  19. Text má několik nedostatků, neexistuje nic takového jako český legionář, to je blábol neznalého autora! Legie byli československé a i když pro jistotu statistiky záměrně národnostní složení vynechávají a pod čechy automaticky vtahují kde co. Bylo jejich složení pestřejší, což dokládají i jejich prapory, je tam znak Moravy a Slezska. Při studiu jmen a míst narození se snadno doloží že absolutně nejvíc československých legionářů mělo moravské kořeny a do vzniku CS se hlásili ke svému národu.
    Více o tématu zde: http://www.csol.cz/ http://www.vuapraha.cz/Pages/DatabazeVHA/DatabazeLegionaru.aspx

  20. další pseudoznalec české historie, který ani neumí česky (Legie byli …)

  21. Ježiš, další rádobyobrozenej moravák… Tyhle typy žeru…

Komentáře nejsou povoleny.