Zemřel Gene Colan, jeden z posledních pamětníků klasického Marvelu

Velikán kresby Gene Colan zemřel ve čtvrtek ve věku 84 let. Poslední týden ležel v kómatu následkem zlomené kyčle a nemoci jater.

Nedá se říct, že by Colan stál přímo uprostřed dějin Marvelu. Spíš opodál odváděl poctivou práci a čekal na svou šanci, zatímco Stan Lee a Jack Kirby určovali směr vydavatelství. Colan se nebál vzdálit od pravidel, jeho jemná a rozevlátá linka vybočovala z čistého a geometrického stylu, jaký postupně diktovali Kirby nebo John Buscema.

Eugene Jules Colan se narodil v roce 1926 v New Yorku. Vyrůstal během Velké hospodářské krize, což posílilo jeho fantazii (jelikož nebylo na rodokapsy, musel si vymýšlet sám), později propadl kouzlu filmů a stripům od Miltona Caniffa. Nebylo mu ještě ani osmnáct, když se sám stal autorem komiksů. Pro nakladatelství Fiction House přispíval do periodik Wings Comics a Fight Comics. Konec druhé světové války prožil u armády, na exotických Filipínách dělal strip Army Life pro tamní noviny Manilla Times.

Když se vrátil do rodného Bronxu, toužil po práci u předchůdce dnešního DC Comics, lidem z nakladatelství se ale nezdál dost vykreslený. V roce 1946 tedy donesl svůj osmistránkový válečný příběh do manhattanské kanceláře Marvelu (tehdy Timely Comics), kde se poprvé setkal s o tři roky starším Stanem Lee. Práci dostal za deset minut s nástupním honorářem 60 dolarů týdně.

Předával štafetu Millerovi

V té době se podílel například na sérii Captain America Comics, prostor dostal i v nesuperhrdinských žánrech, které tehdy ještě komiksový průmysl chrlil. Když na přelomu 40. a 50. let došlo k jejich úpadku a většinu hlavních titulů dokázal ukočírovat Lee s Kirbym, Colan odešel stejně jako spousta dalších tvůrců a prožil nešťastnou epizodku v reklamní agentuře. Trápení ukončila jeho první žena, která zkleslému manželovi nakázala, ať se vrátí zpátky ke komiksům.

Colan v češtině
Comicsové legendy 7: Wolverine 2
Comicsové legendy 13: Wolverine 4
Predátor Omnibus 3

Zakázky začal dostávat od DC i Marvelu. Z jeho nejslavnějších příspěvků musíme jmenovat první číslo Iron Mana, dobrodružství Sub-Marinera, Doctora Strange, parodickou řadu Howard the Duck nebo působení u řady Captain America mezi lety 1969 a 1971. U DC to byly především netopýří série Batman a Detective Comics v osmdesátých letech.

Dva vrcholové tituly Colanovy kariéry představuje Daredevil a především hororová a na svou dobu odvážná série Tomb of Dracula. Slepého právníka kreslil poprvé v roce 1966 a s téměř stovkou sešitů zůstává nejplodnějším výtvarníkem z Hell´s Kitchen, přestože jej zastínil Frank Miller, který řadu přebral přímo po něm.

Text pokračuje pod galerií

Měsíčníku Tomb of Dracula nakreslil od roku 1972 do 1979 sedmdesát čísel v řadě, spolupráce se scenáristou Marvem Wolfmanem dodnes patří k nejdelším. Její výsledek je považovaný za nejlepší hororový titul v historii Marvelu. Příběh skupiny upírobijců, kteří nahání arogantního a ďábelského hrabětě Drákulu, dal světu také postavu Bladea, jež se poprvé objevila v desátém čísle. Kromě drsňáka, kterého si v nejzářivějších momentech kariéry zahrál Wesley Snipes, spolustvořil také Falcona – vůbec prvního afroamerického superhrdinu v mainstreamovém komiksu, jenž se často objevuje po boku Kapitána Ameriky.

Pokud byste se chtěli pustit do čtení „Drákulovy hrobky“, nemusíte vyrážet od začátku. Wolfman s přibývajícími díly chytil dravější slinu a i Colan se víc odvázal. Zastával názor, že se výtvarník musí s postavami sžít, aby postupem času vylepšoval jejich vzhled k dokonalosti. Jakmile Drákulův plášt kreslil někdo jiný, vypadalo to spíš směšně. Nicméně kromě designu charakterů je řada pozoruhodná nejrůznějšími formálními experimenty. Colan občas předváděl až abstraktní pozadí a když se dostal do laufu, místo rámečků se na stránkách objevovaly koláže z panelů různých tvarů a velikostí. Jejich vzdušnost a hustá pohybová linka pak obvykle navodily dojem průvanu. Jako by v každé scéně zahřmělo a rozletěla se okna.

Odchod levou nohou

Gene Colan v roce 2005 vstoupil do Síně slávy spadající pod Cenu Willa Eisnera. Minulý rok vyhrál jmenovanou trofej „dojemný“ sešit Captain America #601, který Ed Brubaker napsal a Colan nakreslil ve stylu starých upírských příběhů.

Colan dožil ustaraně. K nemoci jater se přidal zelený zákal, který ho přivedl i na operační stůl. Nejhorší ze všeho však byla jeho druhá žena Adrienne. Měla problémy s drogami a vlastní hlavou, v březnu 2010 Colana napadla a těžce mu pohmoždila rameno. Zemřela loni v červnu. Colanovi v posledních letech také zmizelo několik originálů a peníze, které pro něj sbírala nezisková organizace The Hero Initiative zajišťující finanční podporu zasloužilým tvůrcům.