Po uši v bublinách s Ondřejem Müllerem

Komiksový tip tentokrát přináší programový ředitel nakladatelství Albatros Ondřej Müller. Vybral si francouzskou sci-fi sérii Septentryon, kterou v roce 2001 začal vydávat Glénat. Její autor André Houot vytvořil čtyři alba.

„V poslední době mě zaujala nová generace francouzských kreslířů, kteří se vědomě vracejí na konec 80. let a navazují na Moebiův alias Giraudův odkaz. Mezi nimi jsem si zvlášť oblíbil André Houota a jeho sérii Septentryon. Je výjimečná barevným provedením a krásnými panoramaty krajin na planetě Anteden s rafinovanými exotickými tvary.

Co se týče děje, jedná se o čistou science fiction, a musím říct, že alespoň dle mého soudu se sci-fi ve francouzském komiksu v poslední době příliš nedařilo. Houot však vytvořil neotřelý a napínavý příběh, který neutíká k fantasy, když neví kudy kam.

Na planetě Anteden vládne totalitní režim s výjimkou zamořené pouště, kam je vstup zakázán. Hlavní hrdina, náhodný návštěvník planety, se dostane do soukolí totalitního systému, ale podaří se mu uprchnout a shodou okolností se ocitne mezi obyvateli pouště, kteří zoufale bojují proti režimu. A náhle se Chronover, jak ostatní muže nazývají, projeví jako geniální stratég a bojovník, který nejen že řádně zatopí vládcům planety, ale jak se zdá, zná i nebezpečná tajemství zrádné pouště. Ale jak se o nich dozvěděl? Kde získal tak dokonalou průpravu pro boj na Antedenu? Je to takový Paul Atreides z Duny ve starším vydání, ale se spoustou nekončících překvápek a fíglů v kapsáři.

Skvělý scénář, dramaturgie a Chronoverovo tajemství, které se pozvolna odhaluje, aniž jsem jen trochu tušil, jak to všechno může skončit. Moebius by měl radost! Enki Bilal ji má! André Houot mě baví a už teď se těším na jeho další díla.“

2 komentáře u „Po uši v bublinách s Ondřejem Müllerem“

  1. No jo… je to krása, ale když to neuvidím na pultech obchodů, tak jen hmm…
    Nebo se pletu a tento skvost bude česky? ? ?

Komentáře nejsou povoleny.