VIDEO: Animák s Plastic Manem připomíná to nejlepší z Cartoon Network

V roce 2006 vznikl pilot k animovanému seriálu Plastic Man, který měl běžet na kanálu Cartoon Network. Do vysílání se ale nepodíval, přestože titulní hrdina může proklouznout kdekoli. Jedním z tvůrců videa je Tom Kenny, hlas Spongeboba nebo vypravěče z Powerpuff Girls. Právě vedle klasiky, která parodovala seriály o superhrdinech i žvatlajících ponících, by Plastic Manův pilot skvěle zapadl.

Chcete vědět víc o Plastic Manovi?

Starosvětská animace a typická potřeštěnost z produkce Cartoon Network v člověku vzbuzuje nostalgii po Dexterově laboratoři nebo ještě mnohem starších Wacky Races. Kam zmizely všechny animáky, před které nás posadili rodiče klidně na celý den a šli se věnovat něčemu užitečnějšímu?

Naši potomci by ale ještě mohli mít šanci, v Cartoon Network si prý po letech objednali dalších pět dílů Plastic Mana. Komiksovou předlohu představil v roce 1941 Jack Cole, který dnes patří mezi totální klasiky hlavně díky ilustracím v Playboyi. Plastic Man byl původně kriminálník, z něhož se stal superhrdina až poté, co ho jeho kumpáni nechali na holičkách po jedné zpackané akci.

Plastic Man/Slapstick Man

Nějakou temnou stranu nebo morální dilemata nikdo neřešil, Cole jel v žánru grotesky (v americké tradici se používá spíš slovo slapstick) a přinášel nůše vizuálních gagů, k nimž přímo vybízí schopnost hlavního hrdiny – jak prozrazuje název a ukazuje i video, červenožlutý gumák může kopírovat jakýkoli tvar, smrskává se nebo roztahuje podle potřeby (Mark Millar by s takovými vlastnostmi jistě vymýšlel roztodivná dobrodružství, jestli víte, jak to myslím). Coleovy experimenty s komiksovou formou fascinují také autora Mause Arta Spiegelmana, který napsal knihu Jack Cole and Plastic Man: Forms Stretched to Their Limits.

Plastic Man jinak patří do vesmíru DC k Batmanovi a Supermanovi, jenže s vážnou tváří příliš nefunguje. Ke komediálním kořenům se mezi lety 2004 a 2006 vrátil Kyle Baker (O půlnoci zemřu), a byl to jeden z těch okamžiků, kdy si vesmír z té harmonie a krásy musel uslintnout. Spojení Bakera a infantilního hrdiny ze 40. let dávalo naprostý smysl, jako by tu bylo od počátku věků. Asi jako Adam a Eva nebo Zdeněk Izer a Marek Dobrodinský. Baker získal díky elasťákovi pět Eisnerů a tři ceny Harvey.

Plastic Mana z komiksové historie zkrátka jen tak něco nevygumuje. DC dodnes vydává archivy Jacka Colea a se zpožděním vydává i soubory Bakerových sešitů, kterých přitom vzniklo jen dvacet.