Prohlédněte si superhrdiny z Česka a Slovenska, jejich otcem je Arnal

Do soutěže Arnal o nejlepšího nového superhrdinu nebo padoucha poslali čeští a slovenští výtvarníci přes stovku příspěvků. Profesionální tablet za padesát tisíc vyhrál Martin Groch za „inkoustovou skvrnu“ Michala.

Většina návrhů – včetně vítězného – se k zadanému tématu vyjádřila ironicky a posměšně. Tuzemští tvůrci se klasických superhrdinů štítí. Výjimkou je například Rayder od Nikkarina, jenž má s postavou i plány do budoucna.

Zaslané příspěvky dají postupně organizátoři na web superhrdina.com i s textovým doplněním, které mohli autoři zaslat. Vybrané návrhy vyšly v brožuře přikládané ke katalogu KomiksFEST!u, některé si nyní můžete prohlédnout i na Komiksáriu. Poslal nám je Vladimír Strejček z pořádajícího ateliéru DRAWetc. s informací, že patří k tomu (nej)lepšímu, co do soutěže dorazilo.

15 komentářů u „Prohlédněte si superhrdiny z Česka a Slovenska, jejich otcem je Arnal“

  1. No, bohužel nejsem dostatečný umělec, abych docenil tamty výherný černý skvrny, tak se k nim radši nebudu vyjadřovat…

    Chtěl jsem se spíš vyjádřit k ostatnímu výběru, který je opravdu nádherný. Jeden hezčí než druhý, u některých mi až vylejzaly oči z důlků, konkrétně poslední dva: Taškář a Womantis. Úžasný.

  2. Výherní superhrdina krásně ukazuje, že dokud tu bude převládat intošský comics (a provozovatelé KomiksFESTU ho příliš podporují), tak tu není možnost na nějaké větší zasazení do české pop kultury a celkově k prosazení.

    Všichni superhrdinové jsou hezčí než výherce (až na jednoho, každý asi ví) a klidně bych si s nějakými přečetl i comics. Můj favorit je POP HERO a MONTER.

    Porota je naprosto vedle.

  3. Některý věci jsou opravdu povedený a nápaditý, výběr vítěze mě zaskočil…řečeno eufemisticky

  4. Womantis je skvělá-dle mého skromného názoru se jedná jasně o nejlepší věc……Marek sx

  5. Tak ono asi v téhle soutěži ,a celkově v komiksu nejde jen o výtvarné zpracování . byt užasně nakreslený komiks bez příběhu ,nápadu ,atmosfery stojí za prd.
    Ten rozschafův skvrnák:) jako samostatný obrázek jistě s ostatníma tady neobstojí ,ale ten nápad zasadit ho do sandmanovského světa ,hrdina outsider je zajímavý .prostě hrdina musí mít kontext a ideu. jinak líbí se mi plácačka

  6. Neznám pozadí jednotlivých postav, ale takto mi většina z nich přijde jen jako prvoplánové fórky a blbinky. Zaujala mě Kudlena Womantis, i když propagovat českého hrdinu/ku hromadou anglických sloganů… hmm, jak české! Výherní návrh hodnotím jako děsný.

  7. Me se tedy nejvice libi Nikkarinuv Rayder. Nechapu tu ceskou povznesenost nad klasickymi komiksy a nektere ty intelektualni (divne) postavy jdou zcela mimo (podle me).

  8. Bažantová je dlouhodobě skvělá na obálkách NP. Její Samuel L. Jackson v psí podobě na I.P. Pavlova… tleskám! Bezesporu velký talent!

  9. „… Vladimír Strejček z pořádajícího ateliéru DRAWetc. s informací, že patří k tomu (nej)lepšímu, co do soutěže dorazilo. Návrhů bylo sto a co já vím…“ tak tam byly další které se mi zdáli daleko lepší. I co se myšlenky týče. Možná by jste kouleli očima. Nicméně ta skvrna do sebe něco má ale rozhodně bych ji nevybral jako vítěznou. Takže tomu dejte chvíli počkejte až se objeví všechny výtvory. SNAD! Pro umělce kteří chtějí u nás prorazit si myslím že je tato situace naprosto určující. Za mě je to skvrna vkusu naší dnes zaostávající země a naplňuje mě to nechutí. Slovenský FLEK na naší krásné tvorbě. Uráží mě to. I když podotýkám něco na té skvrně je!

  10. Nekteri sou tu dobri musim rict ze sem videla o mnohem lepsi hrdiny jako napriklad od infera nebo Roland Rawen Lordmiste a dalsi…
    Nechapu ze ani jeden tu neni rekla bych ze je to spis umelecka zalezitost nez komiks. Jak to byvalo kdysi v reklame na Crew.. Tohle je umeni umeni neni na prodej tohle je komiks a to vam radi prodame. obrazek kdyz Lobo urazil filmovemu herci hlavu.

  11. Lukáši Christe, to je tak nebetyčnej výlev idiocie co si tu napsal. „Slovenský FLEK na naší krásné tvorbě.“ … no to snad ne. Za prvý je to soutěž, tedy hra, tedy zábava, kterou je nutno brát jako něco co má pobavit, a nežrat to vážně jak šalamounovy hovna, a za druhé projevovat se jak pitomej provinční nabob, v soutěži kreslenejch pajduláků je úplně mimo mísu!!!!! Pusť si Vlajku, nebo Landu a vybarvuj si Mars44!!!

  12. Tak už je všechno na http://www.superhrdina.com. Jen doporučuju prokoliknout vpravo dole ten „Link“ a prohlížet si galerii rovnou na Flickru, protože tam se zobrazujou popisky včetně všech háčkovanejch písmenek. Rozhodně je to zajímavej vzorek a je tam spousta fórů a originálních a vtipnejch nápadů, který bejvaly stály za prezentaci a to včetně těch popisek.

Komentáře nejsou povoleny.