Zemřel všestranný Jiří Winter-Neprakta, kromě komiksu se věnoval i filmu

Pozemská pouť kreslíře, bohéma, gurmána, sběratele a cestovatele Jiřího Wintera Neprakty (*1924) skončila 30. října. Širší veřejnosti byl znám především jako tvůrce desetitisíců kreslených vtipů, na nichž spolupracoval nejprve s Bedřichem Kopecným, později s Miloslavem Švandrlíkem. Vedle toho se ale zabýval i ilustrací, návrhy deskových her, plakátů, animovaným filmem a samozřejmě také komiksem.

Na tomto poli debutoval už v roce 1955, tedy v časech, které obrázkovým seriálům vůbec nepřály. Mnoho Nepraktových komiksů se dočkalo zákazů a předčasného ukončení, přesto se kreslíř k obrázkovým seriálům pro děti i dospělé stále vracel, protože ho tato forma vždycky lákala.

Jako mnoho dalších autorů zažil svůj zlatý komiksový věk na konci 60. let – podle Švandrlíkových scénářů tehdy začal pro Ohníček kreslit svou ságu o Sekovi a Zule a pro S32 (čerstvě přejmenovaný Svět sovětů) legendární seriál Jak byli vyhubeni upíři na Rusi.

První ze zmiňovaných počinů už se dočkal několika reedic, věřme, že postupně dojde také na nová vydání salších klenotů z Nepraktovy komiksové tvorby.