Co vás čeká v novém AARGH!u? Grus, romadur i (ne)známý Kobík

Aargh 11, zleva Baranko, Grus, Rubec

Po roce vychází nové číslo AARGH!u, jedenáctka se zaměřuje na maďarský komiks a opět nabídne dvě varianty obálek.

Právě teď se dozvíte všechno, co o jedenáctém AARGH!u potřebujete vědět. Kromě toho, kdy přesně dorazí do obchodů.

Z tiskárny má ale odejít ve středu.

„Číslo obsahuje pět komiksů současných maďarských autorů, text o historii a současnosti maďarské scény a článek Milana Krejčího o překladech maďarských komiksů v Československu 60. až 90. let. Na Maďary pak navazuje i profil o českém (proto)komiksovém průkopníkovi Karlu Václavu Klíči (1841–1926), který byl u rozjezdu obrázkových seriálů u nás, v Maďarsku i Rakousku, “ uvedl za nakladatelství Analphabet Books Tomáš Prokůpek.

Maďarský guláš i česká kuchyně

Nejvydatnější chod čísla obstaral Jiří Grus se svým barevným příběhem Robert, jehož 25 stran vzniklo při přípravách prvního Brutta. „Nakreslil jsem tehdy dva komiksy. Do Brutta šel Hrnec a o Roberta později projevil zájem AARGH!,“ vysvětluje Grus. „Jde o příběh mileneckého páru, jejichž vztah prochází krizí. Snažil jsem se uplatnit jemnější výraz kresby. Civilnější polohu protína bizarní motiv rozhlasové znělky, která neblaze ovlivnuje duševní stav hlavního hrdiny. Je to příběh o lásce, šílenství a náhodě. Celé je to trochu vyšinuté.“

Těšit se mohou i příznivci humoru Dana Černého. Nakreslil jedenáctistránkový příběh s všeříkajícím názvem Fanouš a romadurový teror, AARGH!u poskytl také rozhovor. Druhý je věnovaný známé ilustrátorce Renátě Fučíkové, která nedávno vydala komiksově laděný „kodex“ Historie Evropy: Obrazové putování. Tříkilovou knihu představila i v pořadu Sama doma.

Dějinám se věnuje také druhý profil, Tomáš Prokůpek objevil neznámé kresby Františka Kobíka a zajímavosti o tom, jak fungovala jeho spolupráce s časopisem ABC. Legendárního kreslíře Malého boha či Vzpoury mozků tedy ukáže v nových souvislostech.

Ze současných autorů v novém AARGH!u publikuje Lucie Lomová, Marek Rubec, Igor Baranko, Mawil, Shooty nebo objev posledních měsíců Martin Groch. Mladý Slovák narozený v roce 1990 je autorem modré obálky s Večerníčkem a samozřejmě i jedné povídky uvnitř brněnského sborníku.

„Je to menší pokus, jak vůbec něco vyprávět komiksem. Možná nevyšel úplně podle mých představ, ale teď je pro mě podstatnější hledání správné formy,“ napsal nám student Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě a autor vítězného návrhu ze soutěže Arnal. Obecně se dá říct, že Groch začíná být vidět, na jeho obálku a ilustrace vsadilo také nové číslo literárního časopisu Host.

2 komentáře u „Co vás čeká v novém AARGH!u? Grus, romadur i (ne)známý Kobík“

Komentáře nejsou povoleny.