Jaký byl rok 2011: Zklamání a průsery

Švejk, Brutto, odchod Donžonu, Chyba

Další rok zemřel, jak na něj budeme vzpomínat? Tradičně jsme z loňských 365 dní vybírali ty největší komiksové laskominy i propadáky. Z pěti dílů ankety by vám měl vyjít plastický obraz roku 2011 a toho, proč byl (nebo nebyl) podstatný pro naše oblíbené médium. Šestý díl vás pak bude lákat na nejočekávanější tituly se štemplem 2012.

Kvůli extrémní časové vytíženosti (samozřejmě spojené s komiksem) se nemohl zúčastnit kmenový přispěvatel Komiksária Tomáš Prokůpek, třeba jeho pohled doplníme časem. Premiérově se však do ankety zapojil publicista a asijský člen našeho kmenu Karel Veselý (znáte také z Aktuálně.cz), ženský hlas zastupuje Jana Fantová z realizačního týmu KomiksFEST!u, a ohlížel se i Pavel Mandys, jeden z prvních českých novinářů, kteří dostali komiks do celostátních médií. A možná přijde i Zack.

A jako vždy – nebojte se přidat vlastní favority.

Jaký byl rok 2011: Nejlepší české a slovenské komiksy
Jaký byl rok 2011: Nejlepší překladové komiksy

JANA FANTOVÁ
Největším zklamáním pro mě byl Incal. Argument, že je dobře, že u nás konečně vyšel Moebius, neobstojí, protože se od něj mohlo vydat něco lepšího. Použití jedné tarotové karty a symbolika dvou obrácených trojúhelníků na nic mystického nestačí, takže z toho vylezl jen nudný příběh, kde už během čtení máte pocit, že to kreslíře nebaví.

MICHAL JAREŠ
V kategorii průser jednoznačně Brutto 4 a 5 a v kategorii zklamání Český komiks 1. poloviny 20. století od Heleny Diesingové. To první je óbrpitomost a to druhé je setkání grafikovy zvůle s publicistikou a povrchností.

PAVEL PAFKO KOŘÍNEK
Moc jsem se těšil na Chybu a o to větší zklamání pak pro mě bylo, jak nepodařený vizuál tím skvělým scénářem zamával. Od Divochů jsem zase možná bláhově očekával trochu víc vypravěčské invence a trochu méně rutinně adaptační doslovnosti. Druhé Brutto mě zděsilo snad úplně vším, nejvíce ale marketingově velkohubou trapností, s níž se pouhý neumětel pokoušelo zaobalit coby provokativní gesto. A nakladatelství XYZ si po starší anabázi s Urbanovými vypitými pseudovtipy u Švejka zapsalo další imaginární zářez do projektu „Ničíme dobrou pověst Dobrého vojáka“, když předvedlo neskonale nudnou Vyoralovu adaptaci.

PAVEL MANDYS
Zastavení série Donžon v nakladatelství Argo. Omezení komiksové produkce v nakladatelství BB/art. Neutěšený stav nakladatelství Mot, které se sotva jednou za rok probere z hibernace. Jak je možné, že to tu komiksoví nakladatelé mají pořád tak těžké?

RICHARD RIP PODANÝ
Netýká se to tak jednoznačně komiksu, anebo přesněji zdaleka ne JEN komiksu, ale jsem zklamán z celkového ekonomicko-odbytově-nakladatelského vývoje, a myslím, že ty věci, od DPH přes zhoršující se platební morálku distributorů až po hlubší kapsy zákaznictva, dopadnou na komiks ještě víc než na jiné druhy knih. Nezbývá než věřit, že přesně opačný trend, kterým je už několik let rostoucí zájem o komiks, to aspoň zčásti vyrovná. Ale vím už o nakladatelích, kteří své původně velkolepé ediční záměry redukují či aspoň přesouvají tituly na další roky. Takže doufejme, že zhoršená situace nebude dlouho trvat.

MARTIN M@P PŘIBYL
S hrůzou jsem zjistil, že mi rubrika zklamání a průserů letos nebezpečně nabobtnala. Nechci být moc negativní, ale snad je to jen pro tentokrát.

Stálé naříkání na nedostatek scenáristů patrně dovedl některé nakladatele až do nápravných zařízení, což ovšem přináší otázku: je opravdu nutné dělat z recidivisty „celebritu“?

Incal už jsem pochválil jako vydavatelský počin, ovšem grafická úprava obálky je tragická. Škaredý nápis a photoshopové mramorování na okrajích zavání až diletantismem. Schválně si vygooglete obálky zahraničních nakladatelů.

Škoda Donžonu – ta série byla jedinečná.

Mimo ČR zklamal Chester Brown se svou obhajobou prostituce Paying for It. Pohled na souložícího liberála zírajícího na vymačkanou tubu lubrikantu vyloženě nudil.

LUKÁŠ RŮŽIČKA
Největší zklamání se odvíjí od velkých očekávání. Čekal jsem, že se Thompsonův opus magnum Habibi dostane do mého žebříčku nejlepších komiksů roku, možná života. Nestalo se. Ono Habibi ani není autorovo opus magnum, připomíná spíš Jacksonova King Konga nebo třetího filmového Spider-Mana. Ani Thompson se jako režisér neudržel na uzdě, příběh drží pohromadě asi jako písečné duny a kresba je tak krásná, zdobná a uhlazená, že „šokující“ události emocionálně nefungují. Vůbec mě zarazilo, že Craig Thompson lomeno autor dojáku Pod dekou nedokáže propojit čtenáře s hlavními postavami a jejich osudovou romancí. Nekončící proud vizuálních metafor a všudypřítomný symbolismus člověka neustále vytrhává z hlavní dějové linie, která se tříští do jednotlivých epizod. Arabská mytologie a výklady Koránu v nich nepůsobí jako prvky obohacující příběh, ale pouze jako didaktické vložky. Habibi je nádherný objekt, od předsádky do poslední stránky tu všechno prošlo Thompsonovýma rukama, které na celém komiksu úmorně pracovaly několik let. Na všem je vidět autorův nesporný talent a cit pro komiks, ale taky to, jak strašně moc chtěl vytvořit velký lidský příběh s oscarovými ambicemi. Je mi smutno z toho, že vznikla jen klasika v prášku, kterou si možná ještě někdy prolistuju, ale nikdy se do ní znovu nezačtu.

Ukázalo se, na jak úzký okruh autorů se česká scéna musí spoléhat. Žádný titul nevydali Monstrkabareti, Grus, Nikkarin… A vznikla díra, kterou osamocená Lucie Lomová nedokáže zacelit. Klíčovou publikací roku mohla být Chyba, jenže ta kresba… Obdivuju každého, kdo ji dokázal „přečíst“.

Vizuál ublížil i záslužné publikaci Český komiks 1. poloviny 20. století. Asi mě rozmazlili nakladatelé jako Fantagraphics nebo IDW, kteří svým knihám a reprodukcím stařičkých klasik věnují maximální péči.

Kde jsou mladí (a dobří) publicisté a kritici, kteří by se komiksu věnovali soustavně? Zvykl jsem si, že do celostátních médií přispívají lidé, jejichž komiksové znalosti jsou tristní, a kdyby obdobně psali například o filmech nebo literatuře, čtenáři by se jim vysmáli, protože ve filmu a literatuře „se vyzná každý“. Že se ale ani na internetu nevyloupne žádný zapálený talent, to je frustrující. Mám teď na mysli hlavně recenze a reflexi vydávaných titulů, ať už doma nebo v zahraničí. Když se podívám třeba na studentské weby nebo stránky věnované fantastice, v drtivě většině případů lze publikované texty o komiksu nazvat jedním slovem: ZLO. Nechtěl jsem nikomu dělat reklamu, ale abych jen alibisticky nezobecňoval, uvedu jako odstrašující příklad Fanzine.cz.

JAKUB CUBA SEDLÁČEK
Po povedeném prvním Bruttu mě zklamala dvojka s Reném od Jaromíra 99 a společensko-politickou koláží O Princezně. Tedy ne že by mi vadily punk nebo montáž v komiksu, ale některé partie slovíčkaření a jazykového hračičkování se prostě dají jen těžko snést.

Nedělal jsem si sice velké naděje, ale od Muzea Káji Saudka v centru Prahy bych čekal víc než jenom magnet na turisty. Díla tam mají sice krásná, kdo se však těší na invenční dramaturgii, možnost sledovat proměny autorova rukopisu v čase apod., ten moc nepochodí. Zato tam může utrácet za reprodukce, což je fajn, ale v případě muzea přeci jen málo.

VHRSTI
Překvapilo mě, kolik se v Česku vyrojilo nových komiksů z hnízd, o nichž jsem často neměl ani tušení (Chyba, Čaromor, Anjel). Přes kolísavou kvalitu i ambice jednotlivých projektů jde jednoznačně o pozitivní jev. Avšak chytrák, kterého napadlo adaptovat do komiksu Haškova Švejka, měl svůj zhovadilý nápad okamžitě zapomenout a nikoliv se ztrapňovat jeho realizací.

Už druhé české nakladatelství – tentokrát zavedené Argo – vzdalo vydávání velkolepé fantasy taškařice Donžon. Fakt, že Čechy ani po dlouhých letech marných snah nakladatelů nepohltilo podmanivé kouzlo Terry Amaty, je pro mě nesmírně demotivujícím zklamáním.

DAVID ZACK ZACHOVAL
Do šanonu „průsery“ bych to nezaložil, ale doteď mě budí ze spaní Janišovo tlumočení McKeana na KomiksFEST!u. Nechápu, co by bylo špatného na profesionálním tlumočníkovi, který by to snad zvládl bez koktání a místo na sofistikovanost překladu by se soustředil na obsah sdělení. I když teda solidně mu konkuroval Vojta Čepelák se svojí slušivou bílou šáličkou a naprostou zbytečností. Roky jsem se KomiksFEST!u vyhýbal, nechal se vylákat a zas mě tam nikdo pár let nedostane.

VLADIMÍR ZARKOFF ZAVADIL
Konec italského měsíčníku Animal’s, který byl příliš kvalitní, než aby vydržel nelítostné sevření neviditelné ruky trhu.

12 komentářů u „Jaký byl rok 2011: Zklamání a průsery“

  1. pro mě je komiksovým průserem roku 2011 konec donžonu a vydávání všech sérií z frankreichu

  2. nerozumiem kritike stepana malovca za knihu Český komiks 1. poloviny 20. století… myslim si ze kvalitny dizajn ako tento komiks potrebuje ako sol….

  3. To máš jedno. Já zase nerozumím, jak někdo může vydat kresbu jiného autora za vlastní. Apropo, pro mě je průserem roku 2011 vítězství plagiátora v jisté komiksové soutěži.

  4. Taky bych chtěla vědět, koho že Martin Groch okopíroval? A čí to byla kresba, kterou vydával za vlastní?

  5. No jo Donžon, jenže chyba není ve čtenářích. Ono za tři stovky si čtyřicet stran nikdo nekoupí i kdyby tam bylo slovo boží… Navíc když není možné absolutně, bez přečtení rozklíčovat co to vlastně držíte v rukou. Měli to vydat vcelku, v broži a za jinou než lichvářskou cenu. Škoda ho.

  6. Na internetu vidím cenu 212,- Na komiksových akcích se dal koupit i za 150,- Problém je skutečně ve čtenářích:)

  7. No tak dejme tomu, člověk si to musí najít :) Pořád platí, že kdo to nezná (aktivně se nezajímá), toho to mine. Buď mu nedojde o co jde, nebo ho odradí cena z hlediska více dílů. Čí je to chyba je na delší debatu. Ale upřímně, jako čtenář přece neuznám vlastní chybu to dá rozum :)

  8. Neříkám, že jsem se o to nějak zajímal, ale byl jsem loni na pár komiksových akcích, občas kouknu do e-shopů a Donžon za míň než 3 kila jsem nikdy neviděl, což byl taky ten důvod, proč jsem si ho přestal kupovat. Plně souhlasím s názorem Citrona. (V žádném případě nepopírám, že uvedené ceny jsou pravdivé, ale faktem je, že normální až lehce nenormální člověk se k nim prostě nedostane).

  9. Zitron: „nikdo nekupoval“? Donžona jsem měl doma vždy okamžitě po vydání a ty tři kila mě nikdy nebolely za tu parádu a nejen mne….opravdu velká škoda Donžonka:-(

Komentáře nejsou povoleny.