Vertigo bude v roce 2012 dávat UFO, upíry i voodoo

Jaké novinky na letošek přichystalo „HBO komiksu“? Ohrané přirovnání je pořád aktuální. Mezi mainstreamovými měsíčníky a televizními seriály je obecně stále více podobností, ať už se jedná o náměty, dialogy, práci s postavami nebo samotné tvůrce.

Představujeme tři série, které chtějí od března navázat na bohatou tradici značky Vertigo.

SAUCER COUNTRY
Scénář: Paul Cornell
Režie: Ryan Kelly
Něco jako: Akta X, Západní křídlo
Premiéra: 14. března, počet dílů nestanoven

Konspirační politický thriller vymyslel Paul Cornell, britský scenárista vyškolený domácí televizní tvorbou psal například Doctora Who. Celý život ho fascinuje mytologie a historie UFO a nyní se to rozhodl zužitkovat v řadě Saucer Country. Z popkultury jsme zvyklí, že mimozemskou invazi předpovídají na první pohled divní lidé, kterým nikdo nevěří. Co když ale s bláznivou teorií přijde guvernérka Nového Mexika? Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států možná zažila Blízká setkání třetího druhu, sama si ale nemůže být jistá, protože její vzpomínky nemají zrovna HD rozlišení. A do toho se musí potýkat s pletichařením politických rivalů i bývalým manželem lomeno současným alkoholikem.

DOMINIQUE LAVEAU: VOODOO CHILD
Scénář: Selwyn Seyfu Hinds
Režie: Denys Cowan
Něco jako: True Blood/Pravá krev, Treme
Premiéra: 21. března, počet dílů nestanoven

Také tvůrce temné městské fantasy má zkušenosti s výrobou televizních pořadů. Selwyn Seyfu Hinds je respektovaná osobnost hiphopové kultury, bývalý šéfredaktor časopisu The Source (neplést s oficálním blogem DC Comics), hudební publicista a producent několika dokumentů. Ve své první měsíční řadě zavádí čtenáře do současného New Orleans, kde vzduchem nezní pouze jazz, ale také dozvuky hurikánu Katrina a zaříkávání voodoo. Hlavní postavou je vysokoškolačka Dominique Laveau, která je potomkem skutečné královny voodoo z 19. století. Poté, co je obviněna z vraždy předchozí královny, ji jdou po krku gangsteři i duchové a vlkodlaci.

Voodoo Child je zástupcem vzácného druhu černošských sérii. Hindse tady doprovází veterán Denys Cowan, který stál na začátku 90. let u vzniku nakladatelství Milestone Media soustřeďujícího se právě na Afroameričany.

THE NEW DEADWARDIANS
Scénář: Dan Abnett
Režie: Ian N. J. Culbard
Něco jako: Downton Abbey/Panství Downton, kdyby tam místo Maggie Smithové vystupovaly oficiální zombie
Premiéra: 28. března, 8 dílů

Ačkoli scenáristu a kreslíře Iana Culbarda považuje Vertigo za nováčka, v rodné Británii si už stihl vybudovat základnu fanoušků díky adaptacím klasické literatury (Sherlock Holmes, Obraz Doriana Graye). V nich dokazuje, že má tahle disciplína větší potenciál, než českému trhu předvádí například nakladatelství Grada. Za adaptaci Lovecraftovy klasiky V horách šílenství loni dokonce získal British Fantasy Award, porota mu dala přednost před Alanem Moorem či Bryanem Talbotem. Hororovou minisérii The New Deadwardians zasazenou do alternativní historie však píše libretista a spisovatel Dan Abnett, což je pro tuzemské čtenáře notoricky provařené jméno spojené se Sinisterem a Dexterem nebo knihami ze světa Warhammeru.

Příběh? Doba královny Viktorie skončila, Spojené království prožívá eduardovskou éru vyznačující se evropským vlivem na architekturu či módu. A také tím, že se v okolí Big Benu prochází zástupy nemrtvých. Zombie jsou novou nižší vrstvou, vyšší třídy obyvatelstva se dobrovolně stávají upíry, aby byly imunní vůči nákaze. Hlavní postavou je George Suttle, vrchní inspektor a poslední vyšetřovatel vražd ze Scotland Yardu. A také upír. Když Temže vyplaví zavražděného aristokrata, Suttle musí vypátrat pravdu o tom, kdo, jak a proč zabíjí bytosti, které nelze zabít.

Tak co, zaujaly vás novinky ve „vysílacím schématu“ Vertiga? Kterou byste sledovali nejraději?

1 komentář u „Vertigo bude v roce 2012 dávat UFO, upíry i voodoo“

  1. No, nakonec jsem rád že moje angličtina stojí za vyližp*del, protože nákupy v originále by mne finančně zruinovaly.

Komentáře nejsou povoleny.