Vzpomínka na Moebia: V Lodži si zapózoval i s Generací nula

V roce 2008 byl Moebius největší hvězdou Mezinárodní festivalu komiksu v Lodži. Do Polska přijel i Milo Manara a domácí barvy hájil Grzegorz Rosiński. Za Čechy se tenkrát účastnilo kvarteto ve složení Martin Foret, Tomáš Kučerovský, Tomáš Prokůpek a Martin Přibyl.

Posledně jmenovaný zavzpomínal na setkání s komiksovou personou a připojil – nyní už historickou – fotografii, kde Moebius pózuje s katalogem k výstavě českých a slovenských tvůrců Generace nula.

Můžete si přečíst také část reportáže z magazínu Crew² 24/2009, ve které Martin Foret přibližuje besedu s Moebiem.

Zítra vychází vzpomínka od Tomáše Kučerovského, který s Moebiem rozebíral svou tvorbu.

Martin Přibyl
Duše opustila tělo jednoho z nejvýznamnějších komiksových tvůrců vůbec. Nebyly to ale duše dvě? Jean Giraud a Moebius – dvě osobnosti, které se vešly do jednoho těla, kde ovšem nesoupeřily, ale krásně se doplňovaly. Nebo byl jen autorův tvůrčí duch natolik silný, že snažit se jím naplnit jedno jméno by bylo plýtváním?

Ať tak či onak, Moebius/Gir byl naprosto fenomenální kreslíř a autor komiksů. Stál za několika zlomy v dějinách komiksu, byl neuvěřitelně pracovitý a přitom nepostrádal dávku sebeironie.

Rád vzpomínám na setkání s Moebiem v polské Lodži v roce 2008, kde jsem viděl, jak z usměvavého skromného chlapíka tryská mohutným proudem jeho neuvěřitelná osobnost.

Martin Foret (Crew² 24/2009)
Ze sedmdesátiletého tvůrce, jehož obě identity („westernový Giraud“ i scifistický „Moebius“) byly důkladně probrány, vyzařovalo mladické nadšení a dobrý rozmar. Nejzajímavější dotazy padly z publika, a když v závěru přišla řeč na drogy, Moebius si velmi pochvaloval marihuanu, ovšem zdůrazňoval, že ji vždy užíval z čistě pracovních důvodů. Dobrá nálada pak Moebia neopouštěla ani při navazující autogramiádě, kde se trpělivě podepisoval všem zájemcům stojícím v nekonečné frontě.