CONINY: Godzilla, zamilovaný samuraj a barevný Scott Pilgrim

Roundeye

V Seattlu nejsou jen samotáři, ale také Emerald City Comic Con. První ročník se uskutečnil teprve v roce 2003. V roce 2010 byla návštěvnost přibližně 20 tisíc lidí, přesto na sebe tahle komiksová akce nepoutá tak velkou pozornost médií a nakladatelů. Neznamená to však, že nepřináší zajímavé zprávy. Dokázal to i letošní ročník, který se ve státě Washington konal od 30. března do 1. dubna.

Chcete vědět, co chystá Tony Harris, James Stokoe nebo Michael Avon Oeming? A co se přihodí Scottu Pilgrimovi? Čtěte rubriku Coniny, která bude v nadcházející sezóně přinášet nejzajímavější zprávy z amerických Conů.

Stokoe si ochočí Godzillu

V roce 1954 si to do Japonska poprvé přivalila Godzilla, aby odstartovala hru nazvanou „Já budu tsunami a vy… vy budete Japonci.“ Byl u toho poručík Ota Murakami, který tehdy zachraňoval životy a vypěstoval si na králi příšer pořádnou obsesi. Ta mu vydržela 50 let, během nichž se „David a Goliáš“ ještě několikrát setkali. Jejich příběh odvypráví psychedelik, autor šílenosti Orc Stain a jeden z největších fanoušků Godzilly James Stokoe.

Čtenáři prý mají očekávat spoustu více či méně skrytých odkazů z historie slavné obludy. Urbanizované prostředí bude pro Stokoeho samozřejmě i skvělou záminkou, aby mohl dělat tolik tahů a čáreček, že by z toho normálnímu smrtelníkovi jeblo. Každý sešit minisérie Godzilla: Half Century War se bude odehrávat v jiném desetiletí, první vychází v srpnu v rámci licence u nakladatelství IDW.

Harris a jeho vysněný projekt

Dalším úlovkem pro expandující nakladatelství Image je výtvarník Tony Harris, jenž se po finále politicko-superhrdinského thrilleru Ex Machina tak trochu vytratil. Poslední rok totiž usilovně pracoval na netradiční samurajské fantasy Roundeye: For Love. Hlavní hrdina je jediný běloch na světě, zbytek planety ovládají Japonci, kteří mu dali i titulní urážlivou přezdívku (opak „šikmoočky“). Harris prý tenhle prvek nikdy nehodlá vysvětlovat.

Vousatý samuraj s vizáží vikinga se toulá světem, ke každému kroku a každému nádechu ho vede osudová láska. Roundeye má být milostným dopisem pro Harrisovu manželku Stacie a metaforou jejich vztahu. Můžeme tak v klidu věřit, že jde o Harrisovo nejosobnější dílo za celých 23 let, co se pohybuje v komiksovém průmyslu.

Vertigo utne svůj Beetlejuice

Pseudohororová zombie série iZombie skončí v srpnu 28. číslem. Vertigo ji ruší kvůli nízkým prodejům (8500 – 9000 výtisků měsíčně). Například vertigovské série Unwritten a American Vampire mají přibližně 10 tisíc, respektive 15 tisíc prodaných sešitů. Michael Jareš zmiňoval iZombie v souvislosti s hostováním Gilberta Hernandeze. Scenárista Chris Roberson a kreslíř Mike Alled prý s koncem počítali a zařídili se podle toho. Příběh nemrtvé Gwendolyn a jejích přátel má ukončit událost galaktických rozměrů.

Scott Pilgrim dostane barvu

Nathan Fairbairn (Batman Inc., Swamp Thing) obarví 1200 stran ultra populární série o Scottu Pilgrimovi, kterou v češtině kompletně vydal BB/art. Svazky z nové edice budou v pevné vazbě a jejich formát bude 15 x 23 cm. Nablýskaný první díl vyjde u Oni Press v srpnu. Prohlédněte si hlavně ukázky v galerii.

Superhrdinská autoterapie

Redaktor Dark Horse Scott Allie si troufl přirovnat autorskou novinku Michaela Avona Oeminga ke Strážcům nebo k řadě Powers, na které Oeming spolupracoval s Brianem Michaelem Bendisem. Jak moc přeháněl, to se dozvíme 14. srpna, kdy vychází první sešit pětidílné minisérie The Victories. Hlavní hrdina je členem stejnojmenného superhrdinského týmu, trpí úzkostí, drtí ho život v kostýmu a „srdce mu bije jako kladivo“, zatímco spolubojovníci i nepřátelé ho považují za vyrovnaného hrdinu. Do toho se ještě potýká s brutálním kolegou, který ho chce přimět, aby svoje protivníky začal zabíjet.

Půjde údajně o temnou záležitost, která vzešla z Oemingových vlastních návalů úzkosti. Chtěl vytvořit můstek mezi superhdinským komiksem a Padoucnicí. Převelice zajímavě působící projekt rozebral v rozhovoru s Comic Book Resources.

1 komentář u „CONINY: Godzilla, zamilovaný samuraj a barevný Scott Pilgrim“

Komentáře nejsou povoleny.