Od dějin ke Štikovi: Kalousek ovlivnil několik generací

Obrázky z českých dějin a pověstí

Akademický malíř Jiří Kalousek (1925-1986) oslovil a ovlivnil několik generací dětských i dospělých čtenářů. Ilustroval desítky knih, přispíval do Ohníčku, Mateřídoušky, Sluníčka, Pionýru a do mnoha dalších časopisů.

Mezi jeho zásadní počiny patří dvě knihy: S malířem kolem světa a Obrázky z českých dějin a pověstí, která hravou komiksovou formou popisuje dějiny našeho národa. Mnozí dodnes vzpomínají na tuto knihu, která přiblížila dějepis i těm, kteří by se o něj jinak nezajímali.

Kalousek byl také autorem řady komiksů – většinou jen několikastránkových. Byl jedním z mála ilustrátorů, jež v době komunismu prosadili komiks jako reklamu. Vzpomínám si mimo jiné na velký reklamní panel v obchodním domě Bílá labuť s námětem reklamy na mýdlo.

ŠTIKA VYVOLAL OHNÍČEK

Byl autorem známých příběhů Otazníky detektiva Štiky, které se snad brzy dočká souborného vydání. Komiks rozdělil tehdejší čtenáře Ohníčku na dva tábory – jedni Štiku milovali a druzí ho nemohli ani vystát. Věta „detektiv Štika si všiml…“ je stále v paměti dnešních třicátníků a čtyřicátníků. Podle výtvarné redaktorky Ohníčku Věry Faltové budil Štika vášně čtenářů a redakce dostávala spousty dopisů s náměty a připomínkami…

Jiří Kalousek natočil i několik krátkých animovaných filmů a tři známé Večerníčky: Hugo z hor, O Kubovi a Stázině a O Dorotce. Poslední jmenovaný slavil úspěchy i v zahraničí.

Také vytvořil desítky olejů na plátně a volných ilustrací, které obvykle věnoval svým přátelům. Byl to ilustrátor, jenž předběhl svou dobu. O autorovo dílo je i 25 let po jeho smrti velký zájem.

1 komentář u „Od dějin ke Štikovi: Kalousek ovlivnil několik generací“

Komentáře nejsou povoleny.