PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Jedna pecka za druhou

Urodilo se. Kolaborace Gruse s Monstrkabaretem ještě nestačila vychladnout a už je tu další tuzemská těžká váha v podobě kompletního Pána času. Za mořem vyšly poslední reprinty dvou zásadních stripových sérií historie – Thimble Theatre a Krazy Kati nedočkavě vyhlížený návrat R. Kikuo Johnsona, od něhož se očekávají velké věci v budoucnosti.

* Pán času – Přízračná tvář: „A teď, Mente, musíme ku#evsky zdrhat, jinak se tu z toho za chvíli hustě pose%em.“ Touhle líbeznou hláškou končil v roce 2006 sešitek Pán času od Hzy Bažanta a Filipa Nováka, další díly už ale nevyšly. Nyní se Erlioz Ment vrací a čtenáři dostávají kompletní příběh v jedné knize. Na první dobrou je to výrazný kousek do knihovny – áčtyřka, celoplátěná vazba, hezký design zvenku i na předsádce, zlatavá záložka a stejně kontrastující nápis na hřbetu. To člověk ale objeví, až když z objektu sejme papírový přebal, který se dá rozložit do plakátu s titulním hrdinou. Technický popis je nutný, protože designově patří Pán času k nejhezčím českým publikacím. A uvnitř to není o moc horší – zvětšený formát pasuje k Bažantovu stylu, který je hodně nahuštěný a někdy možná hůře rozkódovatelný. Oproti malému sešitu se kresba provzdušnila. Však i graffiti, kterými je Bažant ovlivněný, se lépe vyjímají na velké ploše než na dopravní značce.

O dost horší je to zatím s distribucí, Pána času seženete na kupkomiks.cz, v eshopu Hurá kolektivu a tento víkend také v jejich místnosti na pražské akci Code:Mode. K prodejním místům (opět v Praze) postupně přibude například inter:zone nebo knihkupectví a kavárna Řehoře Samsy. O dalších obchodech vás budeme informovat.

* Radiator & Recyklator 2 – Restart lidstva:  Hrdinové z bláznivého sci-fi ekothrilleru nějakou hlubokou stopu do srdcí čtenářů nevyryli a reakce byly spíše zdrženlivé, ale druhý díl Korunkovy série i tak stojí za zaznamenání. Provázel ho povedený trailer, třeba se tentokrát víc poštěstilo i tiskárně, která nešetrně naložila s kresbou úvodní části.

* Berlín – Město kamene: Novinku od BB/artu propaguje už jméno překladatele – Viktor Janiš se zkrátka do blbostí nepouští, ve výkladových slovnících naopak listuje kvůli největším laskominám. Série Jasona Lutese, v níž se prostřednictvím rozličných postav popisují události v Německu mezi lety 1928 a 1933, navazuje u českého nakladatele na díla Joea Sacca, Guye Delisla nebo Craiga Thompsona – jde o podstatný soudobý komiks, na kterém bude záležet i za pět, deset let. Na rozdíl od titulů Mistr a Markétka, Proces nebo Freddie a já, které BB/art vydával ve svém temném období. Z kamene by muselo být i vaše srdce, aby vás lidské osudy v Berlíně nechaly chladnými.

* The Shark King: Dlouhých sedm let uplavalo od debutu R. Kikuo Johnsona s názvem Night Fisher. I druhý titul má v názvu rybu a opět se odehrává na autorově rodné Havaji, z jejíhož folklóru tentokrát vylovil historku o žraločím bohovi. Ten po vzoru Erbenova vodníka vystoupil na břeh a zplodil dítě se smrtelnicí. V potomkovi se pak bouří něco z obou světů. Na rozdíl od Erbena tohle nebude žádný drasťák s pochroumanými tělíčky a krvavými torzíčky, ale elegantně a nadčasově odvyprávěný komiks pro rodiče i jejich děti. Autor, kterému byla tehdy v roce 2005 předpovídána velká budoucnost, zatím svůj talent dávkuje skromně, Shark King má jen 40 stran.

* Popeye vol. 6 – Me Li´l Swee´Pea: Skládačka P-O-P-E-Y-E na hřbetech šesti nádherných souborů je kompletní. Vyšel poslední svazek stripů Thimble Theatre, které u Fantagraphics z pochopitelných důvodů přejmenovali podle nejslavnějšího hrdiny, jenž se v příbězích od E. C. Segara objevil až deset let po prvním „pásku“. Komiksový klasik zemřel ve 44 letech, takže Fantagraphics neměli zas tolik práce, aby kompletního Pepka sesbírali. Jednotlivé knihy jsou navíc na výšku větší než Lips Tullian, takže se nakladateli vešlo na obří plachty klidně šest stripů. Finální soubor pak doplňuje i 62 barevných nedělních příhod.

* Krazy & Ignatz 1922-1924 – At Last My Drim of Love Has Come True: Zato ve stripu s kocourem Krazym a myšákem Ignatzem – předchůdci Toma a Jerryho i Itchyho a Scratchyho – létala cihla přes třicet let, Fanta tedy sice vydává závěrečný třinácty soubor z edice designované Chrisem Warem, ale zkompletovat se zatím podařilo jen nedělní epizody. Můžete zapomenout na nudnou povinnou četbu z historie komiksu, George Herriman byl nevyzpytatelný a vůči svým svěřencům dokázal být i pořádně krutý.

Červeně jsou označené novinky v českém jazyce.