ROZHOVOR: Český komiks má nový objev, zájem o něj má i Dark Horse

Ukázka z komiksu Michala Suchánka

Zapamatujte si jméno Michal Suchánek. Respektive si zvykněte, že to nemusí být jen ten od Geni… Českého grafika a kreslíře (*1984) musela pro Čechy objevit až sociální síť Reddit, kam uživatelé přispívají zajímavými odkazy, obrázky a vším, co by mohlo bavit internet. Když tam Suchánkova přítelkyně umístila ukázky z jeho komiksů podle povídek Ondřeje Neffa, aby výtvarník dostal zpětnou vazbu a další impuls k „amatérské“ tvorbě po nocích, asi nečekala tak nadšené reakce.

Britský server Bleeding Cool – jedno z nejčtenějších komiksových médií světa – následně vydal o Suchánkovi zprávu s titulkem Komiksový objev roku 2012. Příběhu Suchánka a jeho přítelkyně Alžběty se věnoval také český Reflex.

Ale co je nejpodstatnější, rodáka z Hořic si všimli zahraniční nakladatelé a znenadání se možná zrodila komiksová hvězda, která napodobí a třeba i překoná úspěch slovenského výtvarníka Michala Ivana.

„Mám komiks opravdu rád a zkrátka jsem si chtěl nějaký nakreslit. Celá práce je dělaná v mém volném čase, což bohužel tvůrčí proces zoufale zpomaluje,“ říká v seznamovacím rozhovoru pro Komiksárium Suchánek, jehož talentu si všimli i skauti od Dark Horse.

Kde jste byl tak dlouho? Jak to, že vás neznáme z Aargh!u, Crwe nebo fanzinů?

Máte naprostou pravdu, s komiksy mě nikdo nespojuje, ale na poli grafiky se pohybuju už řadu let. Kreslím od malička, což mě později přivedlo na střední výtvarnou školu Václava Hollara. V té době jsem začal experimentovat s 3D grafikou, které jsem propadl na mnoho let. V jistý okamžik jsem však došel k závěru, že vytvořit opravdu dobrý 3D obrázek mi zabere neskutečné množství času. A tak jsem se vrátil k 2D grafice, která je časově méně náročná. A odsud to byl jenom krok ke komiksu, kterého jsem samozřejmě velký fanoušek.

Ve skutečnosti byste o mně ještě nějakou chvíli nejspíš nevěděli nebýt mé báječné přítelkyně, která měla pocit, že ztrácím motivaci a potřebuju podpořit. Ukázky z komiksu zveřejnila na Redditu, čímž spustila tu veškerou lavinu zájmu.

Jste absolventem nějaké vysoké školy se zaměřením na ilustraci nebo grafický design?

Jsem samouk a žák internetových tutorialů. V současné době pracuji jako art director v jedné softwarové firmě, která se zabývá počítačovými hrami, takže kreslení mě živí.

Už vás někdo z Česka nebo zahraničí kontaktoval?

V podstatě to začalo hned po uveřejnění na Redditu a následně i po článku na Bleeding Cool. Ozval se jeden nakladatel z Velké Británie a jeden z Německa, byli to i dva velcí přední nakladatelé z Ameriky. Můžu prozradit, že jedním z nich byli Dark Horse. (Nakladatel Hellboye, Sin City, Star Wars či Usagiho Yojimba – pozn .red.)

Jaké konkrétní příběhy od Ondřeje Neffa adaptujete? Jste s panem Neffem ve spojení?

Dlouho jsem hledal vhodné téma, koukal jsem se i na stránky Crwe na scénáře z rubriky Ring volný, ale nic mě pořádně nezaujalo. Nakonec jsem se rozhodl pro Neffovu povídku Konec dobrý, všechno dobré, která mi do začátku vyhovovala svým krátkým rozsahem. Záhy se k ní přidala povídka Jitro pro strašnou radost a v plánu mám ještě třetí příběh. S Ondřejem Neffem jsem se setkal před rokem na Festivalu Fantazie, kde jsem mu ukázal kousek z mé práce. Líbilo se mu to a zároveň trochu víc přiblížil příběhové pozadí těchto povídek, což mi pomohlo při tvorbě scénáře.

Na začátku jste se pustil do komiksu, aniž byste měl jistého nakladatele…

V podstatě jsem přesně takhle začal. Mám komiks opravdu rád a zkrátka jsem si chtěl nějaký nakreslit. Celá práce je dělaná v mém volném čase, což bohužel tvůrčí proces zoufale zpomaluje. Každopádně to zatím jinak nejde. Rozsah by měl být zhruba 90 stran.

Kolik stran už je hotových a jak dlouho jste na nich dělal?

Odhadem mám něco málo přes polovinu. Ale je těžké určit, kolik času jsem tím strávil. S kreslením jsem začal před rokem, ale zhruba půl roku mi trvalo, než jsem našel vhodnou techniku, která by mi nejvíc vyhovovala. Teď už jde kreslení podstatně rychleji, takže bych to určitě letos rád dotáhl do konce.

Jakou technikou vaše komiksy vznikají?

S hrubou skicou, návrhem postav a rozvržením stránek začínám klasicky s tužkou v ruce, ale jinak celý komiks vzniká především v počítači. Používám Wacom Intuos 3, ale zvažuji pořízení Wacomu Cintiq.

Sledujete českou scénu? Mátě nějaké oblíbené tuzemské nebo zahraniční tvůrce?

Ano, sleduji. Z českých autorů se mi po výtvarné stránce líbí Jiří Grus a Václav Šlajch. Ze zahraničních pak Enrico Marini, Adam Hughes, J. Scott Campbell, Juanjo Guarnido, Glenn Fabry, Simon Bisley a mnoho mnoho dalších.

Díky za rozhovor a držíme palce. Další tvorbu Michala Suchánka najdete na jeho webu.

5 komentářů u „ROZHOVOR: Český komiks má nový objev, zájem o něj má i Dark Horse“

  1. To jenom ukazuje, jaká spousta kvalitních autorů u nás působí a nemusí zrovna projít sborníkem Aarhg! nebo jiným fanzinem. Jen tak dál… :-)

Komentáře nejsou povoleny.