Suchánek je zjevení. Český talent se do Ameriky hodí

Objev Michala Suchánka částečně odpovídá na otázku: „Jak by to asi vypadalo, kdyby do komiksu začali dělat schopní čeští grafici z herních společností či reklamních agentur?“

Ukázky z chystaných příběhů podle Ondřeje Neffa jsou na tuzemské poměry přímo avantgardní – není to žádné vysoké umění, nejsou to ani osobité vize z hlavy člověka, který vidí svět jinak. Jejich novost spočívá právě v tom, jak jsou univerzální a přístupné masovému publiku.

Když se na ně podívají puberťák, čerstvý rodič a důchodce, všichni v nich uvidí to samé. Akorát puberťák možná poznamená něco ve stylu „Od tý bych si nechal vyhudrovat pelikána.“

Suchánkovy komiksy jsou už podle těch pár ukázek světové. V tom smyslu, že komiksy s obdobným vizuálem vycházejí u největších nakladatelů ve Spojených státech nebo Francii a mají nejvíc čtenářů. Čisté a výrazně široké lince nedělají ostudu ani počítačem nanášené barvy. Jsou střídmé a Suchánek s nimi dokáže pracovat – s jejich pomocí rozlišuje materiály a dodává předmětům i postavám plasticitu. Na čem by v Americe dělala továrna (kreslíř, inker, kolorista…), to Suchánek coby jednočlenný orchestr obstará sám.

Kdo chce, vykouká si v Suchánkově tvorbě i českou tradici – vždyť nejpopulárnější kreslíř historie Kája Saudek měl také rád žánr sci-fi a svoje světy zabydloval výhradně vyvinutými divami. Suchánek se ale víc orientuje na Ameriku a výtvarníky, kteří tvarují realistické „pin-up girls“. K jeho největším oblíbencům (a viditelným vzorům) patří například Adam Hughes.

CESTA DO AMERIKY

Suchánek k tomu přidává i poctivý přístup a zmáknuté řemeslo – dává si záležet na množství detailů a umí kreslit přesně to, co chce. Vesmírná stanice vypadá jako vesmírná stanice. Když se někdo tváří vyjeveně, dokážeme si domyslet, co se mu asi honí hlavou.

To všechno se samozřejmě líbí nejen americkým vydavatelům, kteří se Suchánkovi ozvali. Pro zajímavost si prohlédněte nejnovější počiny od Dark Horse, což je jediný konkrétní nakladatel, o jehož vyjednávání se Suchánkem víme. Dokážu si ho klidně představit také u Image Comics, kde v poslední době frčí kreslíři s čistou tučnou linkou.

Když se za mořem mohl prosadit Bulhar Alex Maleev, Němec Marko Djurdjević nebo Chorvat Esad Ribić, proč by to jednou nemohlo vyjít i schopnému a pracovitému řemeslníkovi z Česka…

Následující ukázky pocházejí z webu www.michalsuchanek.cz, rozhovor s autorem si připomeňte zde.

1 komentář u „Suchánek je zjevení. Český talent se do Ameriky hodí“

  1. Od tý bych si nechal vyhudrovat pelikána… :))) Ale jo, docela dobré vyjádření. Protože kreslit sexy bábovky u nás umí z komiksáků málokdo.. Napadá mě Grus, Černý, Šlajch, Kučerovský, Jerie, Zimčík..

Komentáře nejsou povoleny.