PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Hudební autogramiáda Alana Moorea. Ve 3D

* V Británii vychází obdoba našeho KIXu. Nebo jinak – u nás vychází obdoba The Comix Readeru? Každopádně lépe a srozumitelněji: V Londýně vychází v novinovém formátu občasníkový fanzin The Comix Reader, do kterého přispívá řada možná i budoucích klasiků alternativy. Před rokem jsme byli náhodou s Pafkem na křtu prvních dvou čísel, kam nás zatáhl Paul Gravett, a trojka vyšla letos v březnu.

* Proč mám z některých sérií jen sešity se sudými čísly?

* V pařížském Musée d’art moderne de la ville de Paris probíhá do 19. srpna výstava věnovaná Robertu Crumbovi. Jmenuje se De l’underground à la Genèse a doprovází ji francouzsko-anglický katalog (za nekřesťanských 30 eur), do kterého přispěli Jean-Luc Fromental, Sébastien Gokalp, Fabrice Hergott, Todd Hignite, Jean-Pierre Mercier a Joann Sfar. A den ode dne cítím větší nutkání se tam jet podívat.

* Letošní Svět knihy má jedno z témat komiks. Hm.

* V červnu, což je víceméně za rohem, vyjde třetí část Ligy výjimečných s podtitulem Century (Století). Svazek věnovaný roku 2009 je opět výtvorem Alana Moora a Kevina O’Neilla. Bude to doufám podobný masakr jako předchozí sešit, věnovaný roku 1969. No a aby se toho nedělo kolem Mistra Alana málo: Moore s O’Neillem vystoupí 23. června v londýnské prodejně Gosh a budou jednak podepisovat novinku a jednak představí vázané vydání předchozího svazku Ligy, přesněji Black Dossier (ano, tu velevýtečnou a zcela ujetou věc). Jako bonus se k Black Dossieru vydá i ve speciální edici sedmipalcový singl s písněmi, využívající témata z Ligy. Původně měl singl vyjít už k americkému vydání, ale vzhledem k tomu, že Moore v roce 2007 vymyslel pro DC už takhle dost nestravitelné věci (3D brýle, vložená tijuanská bible a podobně), zůstalo SP ležet ladem. A to není ještě zdaleka všechno: onen singl s písněmi Immortal Love a Home with You nazpíval v elvisovském doo-wopu Tim Perkins a – jak jinak – Alan Moore. Jediná smutná věc na tom všem je, že vydání Black Dossieru s SP bude v prodeji pouze v Británii a nebude ho možné prý ani objednat.

* Vychází americké vydání autobiografického grafického románu Sarah Leavittové nazvaný Tangles. A Story About Alzheimer’s, My Mother, and Me. Ten už je k dispozici v kanadském (2010) a britském (2011) vydání, je ověnčen několika cenami (mimo jiné se dostal do finále ceny Writers’ Trust of Canada Non-fiction Prize) a pojednává – jak už napovídá podtitul – o Alzheimerově chorobě.

* Nejvtipnější (ale opravdu nejvtipnější) komiksový autor je Egypťan Édouard Karali, žijící a publikující ve Francii pod jménem Édika. Je to pravda hodně specifické, skatologické a vůbec zvláštním způsobem hnusné, ale na druhou stranu je v jeho věcech obrovské množství kulturních narážek (kocour Clark Gaybeul, album nazvané „pofrancouzsku“ a „pomarilynmonroeovsku“ Pom-pom pidou waah atd. atd.), mnohoplánových karikatur a ujetého a absurdního humoru. Kdyby se tady u nás našel někdo, kdo by z jeho docela bohaté tvorby chtěl něco vydat…

* U Dark Horse se chystá k vydání první sešit nové čtyřdílné série Gilberta Hernandeze Fatima: The Blood Spinners. Reklama je dosti úderná a vypovídá o mnohém: „Love and… rockets ZOMBIES!“ No a ještě by mělo ve stejné firmě vyjít ke konci května první číslo série Matta Kindta Mind MGMT. Tak jsem docela zvědav na obojí.