Crwecon má s fanoušky dobré úmysly

Karel Jerie věnuje do dražby Sheldona a Leonarda

Komiksová akce zaměřená na geeky v nás se v sobotu 2. června bude konat už posedmé. První ročník Crweconu v roce 2006 se točil hlavně kolem premiéry českého alba Nitro těžkne glycerínem a doprovodný program byl tehdy skromný.

Zato nynější podoba jednodenního festivalu v pražském klubu Cross nabízí nahuštěný program, na kterém se podílí fanoušci (povídání o Marvelu, DC, výběry nejlepších komiksů) i profesionálové (evropský komiks v Česku, překladatelé stripů, nakladatelský panel).

S Crweconem už je spjatá i cena Fabula Rasa, o níž rozhodují návštěvníci comicsDB. A přestože pořadatelské nakladatelství Crew vydává hlavně americký komiks a mangu (je jí věnované celé podzemí), dává Crwecon sympaticky prostor i tuzemským projektům (prezentace edice Zooom!, novin KIX, juchandy Ve stínu šumavských hvozdů nebo psychotropního Pána času) a také autorům, které zviditelní formou dražby originálů (Lomová, Jerie, Černý, Grus).

Příjemné jsou samozřejmě i komiksové novinky od Crwe: vyjde aktuální hit Živí mrtví (už pátý svazek), třetí Kůstek, což je pro změnu již zasloužená a kodifikovaná klasika, manga edici nakladatelství rozšíří Bleach o smrtelníkovi, jenž se stane smrťákem, který musí bojovat se zlem a pomáhat mrtvým. Tuhle mangu má hodně rád i Nick Simmons, syn slavného člena skupiny Kiss. Vyraboval ji ve svém komiksu Incarnate a byla z toho jedna z největších plagiátorských afér posledních let.

Hellblazerovy Dobré úmysly jsou pak téměř magickým zjevením – příběh, jehož úvodní sešit vyšel skoro před deseti lety v Crwi² #04, patřil dlouho k symbolům. „Jooo, máme to mezi našimi vysněnými tituly, třeba to jednou vydáme, až to s komiksem v Česku bude čupr,“ znělo z Crwe. A celkem čupr to teď s komiksem je. I díky střípkům jako je Crwecon.

Kompletní program a veškeré info o Crweconu 2012 najdete na oficiálním webu.