McKean na KomiksFEST!u: Proč bych měl dělat dalšího Sandmana?

Spolutvůrce kultovní řady Sandman byl loni hostem podzimního KomiksFEST!u. Před instalací svojí výstavy v Chemistry Gallery si Dave McKean udělal čas na rozhovor, který jsme s ním nabírali společně s Viktorem Janišem, překladatelem Sandmana.

Některé odpovědi se do publikovaného rozhovoru nevešly, teď dostávají zajímavý rozměr po ohlášení sandmanovského předkračování a kontraktu Neila Gaimana s HarperCollins.

Dělal byste ještě pro Vertigo? Třeba kdyby Neil Gaimana přišel s nějakým komiksem pro americký trh?

S Neilem bych spolupracoval vždycky. Už dlouho mluvíme o dalším projektu, pravděpodobně to bude naše poslední dětská kniha. A potom bychom chtěli udělat zase něco pro dospělé. Ještě nevíme, co to bude, ale oba cítíme, že pro děti už toho příliš nevymyslíme. Však už nám naše vlastní děti vyrostly. A co se týče Vertiga, nedovedu si to představit, už tam nikoho neznám. Ani v DC Comics, všechno se změnilo. Jejich současnou produkci nemám rád, líbí se mi věci od Fantagraphics, Dark Horse… Chtěl jsem pro ně udělat vlastní příběh, ale chtěli po mně jenom něco se Sandmanem nebo Batmanem.

Cítíte rozdíl mezi velkými nakladatelskými domy a komiksovými vydavateli, jako je DC Comics?

Knižní nakladatelé jsou otevřenější novým nápadům. Nevyžadují jenom něco akčního nebo dobrodružného. A také jim záleží na autorech. Doděláte pro ně knihu a oni se zeptají: „Bezvadný, a na čem budeme spolupracovat příště?“ Tohle vám u DC Comics nikdy neřeknou, zajímají se jenom o vlastní postavy. Nezajímají se ani o mě, ani o Neila, leda kdyby zase dělal Sandmana.

A zajímá ještě Neila komiksový Sandman?

Neřekl bych. Nechci mluvit za něj, ale Endless Nights byla asi poslední sandmanovská kniha, co jsme udělali. Kdyby DC dál vydávalo naše věci a projevilo trochu dobré vůle, dalšího Sandmana bychom klidně stvořili. Ale to oni nikdy neudělali, tak proč bych pro ně já měl dělat dalšího Sandmana?