Nakladatelé zahájili hru o dětský trůn

Komiksovou novinku Doba ledová: Ledová dobrodružství zašantročil můj mozek někam mezi tagy Grada, Zoner Press, licence, ignorace. Vypadá to jako další položka na už tak vysoké haldě bočních produktů, které buď mají prostřednictvím komiksu nalákat čtenáře k nějaké značce, nebo naopak nějakou značku ještě trochu polechtat po vemínkách.

Jenže kreslené příběhy Scrata a spol. vydalo Comics Centrum, zaběhnuté nakladatelství přitom doteď stavělo svou pověst a portfolio na titulech pro dospělé. Dovedu si představit, jak je asi bavilo sledovat nakladatele z Crwe s rukama ušpiněnýma od vápna, s jehož pomocí si lajnují hřiště pro komiksovou omladinu a náctileté manga slečny. Comics Centrum taky dostalo chuť na kousek voňavého koláče, tak nastartovalo edici Junior.

Naopak na odrostlejší publikum zamířil Egmont s komiksovou adaptací Hry o trůny.

Dětský boom

Pokračování Doby ledové by mělo vyjít ještě do konce roku 2012. Zatímco stagnují řady Zámek a klíč nebo Ú.P.V.O… Pravěké zvěři Comics Centrum věří, cenu za 48stránkovou knížku nasadilo na 249 korun. Víru v dobré prodeje opírají o dva silné faktory – brekot dětí, kteří chtějí mít tu legrační veverku z výlohy doma, a bezplatnou reklamu (čtvrtý díl vidělo v českých kinech už 200 tisíc diváků). Pro starší čtenáře to může být po Millerovi nebo Talbotovi docela ledová sprcha… Doba ledová ve Spojených státech vychází pod nakladatelství BOOM!, konkrétně v dětské edici Kaboom!. V nabídce mají i komiksy na motivy pixarovek, Mupety nebo nové příběhy Peanuts.

Letošní účet Crwe
Celkem 25 titulů, které vychází poprvé:
7x manga (Naruto, Bleach, Zápisník smrti, Crying Freeman)
3x magazín Ultimate Spider-Man a spol.
3x Garfield
2x Simpsonovi a Usagi Yojimbo
1x Živí mrtví, Kůstek, Hellblazer, Calvin a Hobbes, Dilbert, magazín Crew, Arzach, Amazing Spider-Man

*Zdroj: Rubrika Vydali jsme na webu crew.cz

Je hezké, jak se postoj komiksových nakladatelů-pionýrů během let mění. V budoucích studiích a generalizujících článcích o komiksu, které se vždy jednou za čas vyrojí, by tak mohlo být období kolem let 2011 a 2012 dost podstatné. Úzce zaměření nakladatelé začínali jako nadšenci, zboží vyráběli na koleni a dělali to stejně tak pro sebe, jako pro hrstku fanoušků. Nyní se konečně mění v profesionály, kteří hlavně chtějí vydělat peníze a hlásí se k tomu výběrem titulů, jako jsou trojrozměrný Garfield, Naruto nebo Doba ledová. Ostatně, Jerry Siegel sice vymyslel Supermana proti vlastním mindrákům, ale nakladatel mu ho vydával, protože jediná lepší věc než mít v garáži Buick je mít v garáži dva Buicky.

Čímž nechci naznačit, že naši vaši nakladatelé mají drahá auta nebo dokonce garáže… A je mi to upřímně jedno. Hlavně když jim děti zaplatí Návraty temného rytíře, Hard Boiled a další komiksy, které nejsou naprosto zbytečné.

Prodejní hit, ale nic navíc

Naopak Egmont má dětský segment pošéfovaný, patří k jeho nejdůležitějším hráčům díky Spider-Manovi, Star Wars, Kačeru Donaldovi nebo W.I.T.C.H.kám. Pro změnu se obrací na odrostlejší čtenáře s licencovanou Hrou o trůny od nakladatelství Dynamite Entertainment (kompletní nabídka).

Hra o trůny – Grafický román obsahuje úvodní sextet sešitů z aktuální měsíční řady, která debutovala loni v září. Scenárista Daniel Abraham a kreslíř Tommy Patterson rozkouskují první knihu ságy Píseň ledu a ohně do 24 čísel po 29 stranách. Jedna komiksová strana by tak měla odpovídat přibližně jedné stránce v knize. Rozhovor se scenáristou o jeho záměrech si můžete přečíst třeba na Comic Book Resources.

To, že Hra o trůny v současnosti frčí, ještě neznamená, že to je nějaký podstatný komiks, snad jen z prodejního hlediska – soubor se po vydání umístil na prvním místě v seznamu bestsellerů New York Times. Cokoli dalšího po knize a seriálu od HBO už vzbuzuje dojem železa, které se musí kout, dokud má alespoň pokojovou teplotu. České vydání je každopádně pohledná věc se spoustou bonusů a pevnými deskami za cenu, která naznačuje vysoký náklad. Za 240 barevných stran si Egmont žádá 329 korun. Českou ukázku můžete stáhnout zde.

1 komentář u „Nakladatelé zahájili hru o dětský trůn“

  1. Musím uznat, že komiksové vydání „Hry o trůny“ jsem si dnes prohlížel a cena mě dost zaujala. 330 Kč za hardback s křídovým papírem v barvě je opravdu nízká. Na druhou stranu je tento komiks pouze zmiňovaným žhavým železem. Vychází hlavně ze scénáře seriálu, takže pro znalce knihy je to pouze zkrášlení zbírky. Ale neberte to za tu cenu :)

Komentáře nejsou povoleny.