Fanouš a Klytora přinesou ve dvou albech zkázu zombiím i mimozemšťanům

UKÁZKY > Fanoušci Fanouše si v posledních letech zvykli, že jeho krátké eskapády vycházejí v barvě. Dvě rozsáhlejší alba v černobílém provedení jsou tedy spíše návratem do školní lavice, v níž autor Dan Černý vymyslel postavičku jedenáctiletého přemoudřelého lovce duchů a deratizátora nadpřirozena v pruhovaném tričku. Bylo to v roce 2001, takže letos věk postavy koresponduje s jejím skutečným „stářím“. V prvotní podobě se Fanouš objevil ve fanzinu Sorrel, dnes je jeho časopiseckým domovem Aargh!.

Když se Černý pustil do práce na delším příběhu, obsadil do hlavní role „hyperaktivní hipísačku a vyhlazovačku zlých ufounů“ Klytoru. Album Tři úkoly pro Klytoru ovšem nakonec těsně předběhne Továrna zkázy, kterou vydá na přelomu září a října nakladatelství Novela Bohemica.

„S vydavatelem jsme se dohodli, že to tak bude lepší, protože Tři úkoly by asi zklamaly většinu fanoušků Fanouše (a opravdu existují, už jsem mluvil se dvěma nebo třemi), jelikož v hlavní roli účinkuje právě Klytora, zatímco Továrna je typická fanoušovina,“ vysvětluje Černý.

Do scénáře se vešli zombie, mimozemšťani i zombie želvy. „Taky se tu poprvé představí Fanoušův úhlavní nepřítel, protože každej Holmes musí mít svýho Moriartyho,“ slibuje Černý, který se rozkreslil na 96 a 97 stran. Pokud vám samým nadšením zkratovala část mozku zodpovědná za matematické úlohy, tak vězte, že dohromady je to skutečně téměř 200 nových stran s Fanoušem a Klytorou.

Autor dále odhalil, že jsou alba samostatná: „Chci se vyhnout nekonečnejm trilogiím a otevřenejm koncům, protože si myslím, že je to trochu nefér vůči čtenářům. Pořád musej čekat na nějaký pokračování a furt se nedokážou zbavit dojmu, že to důležitý bude až příště. A příště to zase končí otevřeným koncem. Čtenář neví, kdy vlastně bude nějakej pořádnej konec a nakonec se vydavatel rozhodne sérii ukončit a čtenář má smůlu.“

Soupis všech Fanoušových dobrodružství nebo anotace alb najdete na webu Dana Černého. A nezapomeňte, že se vážně pustil na pole nevážné literatury.




Tři úkoly pro Klytoru

6 komentářů u „Fanouš a Klytora přinesou ve dvou albech zkázu zombiím i mimozemšťanům“

Komentáře nejsou povoleny.