Manga One Piece je pokladem v době krize. Nový díl má rekordní náklad

Svůj statut nejpopulárnějšího japonského komiksu posledních let potvrzuje manga One Piece (Wan Piisu), pod kterou je podepsaný sedmatřicetiletý Ejčiro Oda. Podle agenturních zpráv (převzatých třeba AnimeNewNetwork) byl tento týden 67. díl manga série vytištěn v dosud největším nákladu, kterého se kdy v zemi vycházejícího slunce dočkala jakákoli kniha v prvním vydání. Do obchodů právě putují čtyři miliony a padesát tisíc kusů, nedočkaví čtenáři si je rozeberou v pátek.

Komediální příběh o pirátovi jménem Monkey D Luffy, který má gumové údy, slamák na hlavě a touží najít největší poklad všech dob (mýtický One Piece), vychází od roku 1997 každý týden ve Weekly Shonen Jump a v knižní podobě se ho jen Japonsku prodalo 270 milionů kusů. Před několika lety převzal žezlo nejprodávanější mangy vůbec od již ukončené série Dragon Ball (kterou Oda prohlašuje za svoji největší inspiraci) a s přehledem také vede seznam nejprodávanějších manga komiksů v první půlce letošního roku. Daleko za jeho bezmála čtrnácti miliony je Naruto s třemi a Hunter x Hunter má o dalších tři sta tisíc méně. V USA žebříčkům popularity vládnou Naruto a Bleach, One Piece se zde tolik nedaří.

HARRY POTTER A FUKUŠIMA

Když máme zrovna tu olympiádu, tak ještě pár statistik: One Piece láme rekordy už od čísla 56, kdy se náklad přehoupl přes hranici 2,85 milionu. Následný díl s třemi miliony porazil prodejní statistiky Harryho Pottera a Fénixova řádu a stal se nejlépe prodávanou knihou v Japonsku v prvním vydání všech dob. No a pak už každý další díl posouval laťku výš a výš, až na číslo 62, které vyšlo dva měsíce po zemětřesení ve Fukušimě. Poslední tři díly se zastavily na čtyřech miliónech, ale zdá se, že ani to není pro One Piece strop.

Vypadá to na skvělé zprávy, komiksový trh jako celek nicméně v Japonsku nezažívá příliš dobré časy a One Piece je asi jedinou mangou, které se krize zatím nedotkla. Každý rok se výdělky průmyslu propadají zhruba o deset procent v porovnání s předchozím rokem a zatímco v roce 1995 manga vydělala 300 miliard jenů, v loňském roce už to bylo jen 160 miliard. Na vině jsou slabší populační ročníky dosahující gramotnost, nepříliš povedený přestup na digitální formáty a samozřejmě ekonomická krize. Statistiky nezachraňuje ani import: na největším trhu v USA klesly prodeje japonských komiksů od roku 2007 o hrozivých 43 procent.

Ukázky z anglického vydání One Piece si můžete přečíst na webu nakladatelství Viz.