PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Dědečkové, homosexuálové a studená válka

* Řada autorů ze zlatého věku comixu slaví narozeniny během prázdnin. Posuďte sami: Bobby London (29. června 1950, 62 let), George Metzger (12. července 1939, 73 let), Jay Kinney (18. července 1950, 62 let), Vaughn Bodé (22. července 1941 – ovšem zde je nutné podotknout, že Bodé vyřešil stárnutí po svém a v třiatřiceti zemřel při autoerotické asfixaci), Justin Green (27. července 1945, 65 let), Victor Moscoso (28. července 1936, 76 let), Trina Robbinsová (17. srpna 1938, 74 let), Skip Williamson (19. srpna 1944, 68 let), Denis Kitchen (27. srpna 1946, 66 let), Robert Crumb (30. srpna 1943, 69 let).

Nejsmutnější na tom je, že většině z nich je kolem sedmdesáti. I když na druhou stranu je právě tahle skvadra živým důkazem toho, že drogy a volná láska (pohon většiny revolucí) neškodí tolik, jak se říká. Všechny nakonec stejně přežije Stan Lee, kterému letos bude devadesát, tak co.

* No a když už jsme u těch oslav – 8. srpna 1924 se narodil Gene Deitch, autor zejména kreslených filmů (a třeba i seriálu Tom a Jerry), ale také řady stripů (Terr’ble Thompson) nebo vtipů (The Cat). Pro nás je podstatné to, že je už od 50. let usazený v Praze. Přidávám se k řadě gratulantů, protože 88 let je dar.

* A ještě jedno výročí, poněkud smutnější – S. Clay Wilson oslavil 25. července 71 let, ale jeho stav je dost vážný. Tady si můžete o incidentu přečíst víc a třeba i podpořit.

S. Clay Wilson

* Červenec je také měsícem, kdy se rozběhla docela milá stránka Comics Workbook, což je podle podtitulu „an online magazine for comic book makers“. Určitě se vyplatí ji sledovat už kvůli novým pohledům a jménům.

* Stejně tak se asi vyplatí sledovat časopis Kiosk, který vydává Ateliér grafiky a ilustrace VŠUP v Praze – podle zatím dostupných zpráv by se měl časopis věnovat ilustraci, komiksu a autorské knize. Ostatně nevíte někdo, kde by se dal sehnat?

Comic Books and the Cold War

* Když už jsme se dotkli těch knih – pro náš středoevropský prostor bude určitě zajímavé kompendium esejů Comic Books and the Cold War, 1946–1962. Knihu dali dohromady Chris York a Rafiel York a mimo jiné obsahuje nové pohledy na klasická témata poválečného rozdělení světa (strach z komunismu, atomová hrozba, špionáž, comics code, čili pohled na brutalitu, rasismus a sexualitu).

* Sexualitu? Proč ne – zejména pro homofoby uspořádal Justin Hall hutnou publikaci nazvanou No Straight Lines: Four Decades of Queer Comics (vychází u Fantagraphics). Ve třech oddílech (Comics Code Out; File Under Queer a New Millennium) se dozvíte víceméně vše podstatné o homosexuálním comixu od 60. let k dnešku.

Fuck Shits

* Dneska jsou hlavně dovolené, a tak se při svých možných cestách dostanete třeba k opravdu hodně alternativním světům: Box Brown vydal sešit nazvaný úderně Fuck Shits (dá se sehnat přes Retrofit). Ostatně se po Retrofitu doporučuji rozhlédnout víc, třeba Raw Power od Joshe Bayera nebo Snake Oil 7 od Charlese Forsmana nevypadají vůbec špatně.

* Do letošní Síně slávy při vyhlášení Eisnerových cen vešli Richard Corben a Gilbert Shelton, oba ročník 1940 a oba dva výrazné postavy z undergroundu. Dědci!