PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Podzimní komiksy už dozrávají

* S koncem prázdnin už je pomalu, ale jistě cítit blížící se podzim. Není tedy od věci se podívat blíže na podzimní katalog (pdf přímo zde) kanadského nakladatelství Drawn and Quarterly. Ostatně se vyplatí projet si celou jejich současnou a plánovanou produkci také na téhle stránce, kde bylo v poslední době doplněno hodně ukázek.

* V září vyjde kniha New York Drawnigs s ilustracemi Adriana Tomina, které tvořil pro časopis New Yorker. Komiks tam možná také nějaký je, ale jde hlavně o skvěle promyšlené a ztvárněné kresby, třeba ta z titulky jak chlapík otevírá své knihkupectví a sousedka s provinilým výrazem přijímá balíček z Amazonu. Na další se mrkněte zde.

* Nechoď tam, kam tě nemůžu následovat – pod tímhle sugestivním názvem vyjde druhé vydání knížky, ve které Anders Nilsen zaznamenává šest let vztahu s přítelkyní, která zemřela na rakovinu. Jedná se o soubor ilustrací, fotek, pohledů a komiksů, ve kterých jsou zaznamenány jejich životní radosti i strasti s postupující nemocí. První vydání mělo limitovaný náklad a bylo záhy vyprodáno. Teď po letech vyjde kniha Don’t Go Where I Can’t Follow i s novým doslovem.

* Teď opustíme kanadské plány a přesuneme se do Itálie, kde zemřel Sergio Toppi. Detailněji ho připomene v zítřejší zprávě Zarkoff, já jen dodám, že to byl kreslíř fenomenální a hlavně – inspirativní. U nás spolehlivě zasáhl například Vladimíra Tučapského a v zahraničí třebas Franka Millera či Billa Sienkiewicze.

* Když už jsme u těch dvou, tak jejich společné dílo Elektra: Assassin právě vychází v brožované verzi za slušných 20 dolarů. Millerova psychologická exkurze do mysli, těla i duše nezastavitelné vražedkyně v podání hodně šílené Sienkiewiczovy malby stojí za to.

* S docela velkým překvapením přijde nakladatelství Dokořán, které vydá docela objemný a také velmi oceňovaný Logikomiks, o kterém už tu psal kolega Elves. Můžete se těšit na rozsáhlou ukázku, kterou nám nakladatelství poskytlo.

* Dvanáctým svazkem jsem se dostal do poloviny 20th Century Boys od Urasawy. Je to skvělé dílo, jedno z nejlepších, co jsem kdy četl. Takhle se píšou propracované příběhy.