Velký knižní čtvrtek objeví nové světy Shauna Tana a Pavla Čecha

ANOTACE A OBÁLKY > Svoje favority pro podzimní sezónu představují čeští nakladatelé v rámci projektu Velký knižní čtvrtek. Mezi dvanácti vyvolenými knihami, které vyjdou 11. října a budou se těšit zvýšené mediální pozornosti, jsou hned dva komiksy významných současných ilustrátorů.

Tím celoplanetárně slavnějším je Australan Shaun Tan, držitel Oscara a Ceny Astrid Lindgrenové. Po Příbězích z konce předměstí a Erikovi vyjde konečně Tanovo nejznámější dílo The Arrival, nakladatelství Labyrint pro něj zvolilo překlad Nový svět. Titul měl vyjít už loni ke KomiksFEST!u, tak doufejme, že má posunuté vydání korespondovat s případnou účastí Tana na největším českém festivalu komiksu.

Čech Pavel Čech si domácí čtenáře získal nostalgickými výlety do doby, kdy děti objevovaly tajemné zahrady a na půdách svých dědečků nacházely zaprášené artefakty. Kdy byl Foglar „cool“ a cvrnkaly se kuličky. Už název Velké dobrodružství Pepíka Střechy, na kterém autor pracoval poslední dva roky, naznačuje další klasickou „čechovinu“.

Nový svět
Výjimečné komiksové album beze slov. Co dokáže tolik lidí přimět k tomu, aby vše opustili a sami bez rodiny a přátel se vydali na cestu do tajemné země, v níž je vše bezejmenné a budoucnost nejistá? Grafický román zachycuje příběh každého přistěhovalce, uprchlíka či vysídlence a zároveň je poctou všem, kdo takovou cestu podnikli. Jedna z těch vzácných knih, které oslovují čtenáře od 10 do 100 let.

Labyrint, 390 Kč, vázaná, 128 stran

Velké dobrodružství Pepíka Střechy
Pavel Čech patří v současné době k našim předním ilustrátorům. V jeho další knize, na které bez přestávky pracoval dva roky, se znovu objevuje řada motivů, které má výtvarník rád – ožívají tu jeho starší olejomalby, vracejí se konkrétní místa i postavy jeho z jeho knih O zahradě a Tajemství ostrova za prkennou ohradou. Současně je to příběh nový, kompakní a zcela svébytný. Čechova poetika získala další netušené fasety – po stáří a smrti pronikla do krajiny foglarovské oslavy klukovského snění také první křehká láska i touha najít své místo v nepřehledném světě.

Petrkov, 490 Kč, vázaná, 216 stran