Vrána zakráká na KomiksFEST!u, zahájení s Jamesem O’Barrem jde rezervovat

GALERIE > Hlavní hosté letošního KomiksFEST!u dají týdennímu komiksovému svátku spíše pochmurnější ráz. Hororového Thomase Otta doplní James O’Barr, který se ve svém (jediném) hitu Vrána vypsal z tragické ztráty životní lásky.

„Vrána je tady dost známá a funguje i jako filmový fenomén. Takže zase něco, co de facto může přesáhnout jen komiksové fanoušky,“ komentovala autorovu návštěvu Jana Fantová, programová ředitelka festivalu s mottem Komiks unlimited neboli bez hranic. O’Barr vystoupí 27. října na zahájení KomiksFEST!u.

Jedna Vrána vládne všem

Kult kolem Vrány se daří živit i dvacet let po jejím vydání. Pravidelně se připomíná smrt herce Brandona Leeho, který zemřel při natáčení filmové adaptace v roce 1993, povinně se mluví o neúspěšné autoterapii, která O’Barra při kreslení dostala ještě víc na dno. Pravdou také je, že dvaapadesátiletý James O’Barr komiksovému světu nepřispěl ničím dalším, co by stálo za řeč. Během let se proměnil spíš v přednášejícího, který dokola mluví o svých životních zkušenostech.

„Celá událost bude jistě velmi zajímavá, protože návštěvníci budou moci poodhalit roušku tajemna, která Vránu od jejího vzniku provází,“ cituje tisková zpráva Václava Dorta z nakladatelství Comics Centrum, které u nás Vránu jednou za čas vydává už od roku 2003.

Kapacita limited

O’Barrova přednáška má být o jeho tvorbě a komiksu obecně, poté autor namaluje přímo na jevišti modelku a moderátorku Evu Decastelo. Její obraz se ještě v sobotu vydraží a výtěžek půjde na charitu spojenou s dětmi. Organizátoři chtějí orientačně vědět, kolik lidí se chystá přijít, takže zavedli rezervaci vstupenek na zahájení v Meet Factory.

Vrána během let dosedla kromě původního Erica Dravena i na další postavy a kromě O’Barra i na další výtvarníky. V současnosti vychází u IDW minisérie The Crow, která se odehrává v Japonsku, obálky k ní tvoří například Ashely Wood nebo Kent Williams. (Neo)expresionisté v řadách komiksových výtvarníků si Vránu oblíbili, podívejte se, jak ji během let ilustrovali ještě Alex Maleev nebo John Mueller.








5 komentářů u „Vrána zakráká na KomiksFEST!u, zahájení s Jamesem O’Barrem jde rezervovat“

  1. Cítím ten podtón despektu v tomto příspěvku? Ještě někdo kromě mne, kdo opravdu nemá rád Vránu? Srdéčko mi zaplesalo.

  2. Film je skvělej a komiks mě bavil svojí atmosférou.

Komentáře nejsou povoleny.