Česko Slovensko má talent, ukazují nové katalogy

UKÁZKY > To se takhle sešly dvě publikace, které záslužně propagují mladé výtvarníky a tvůrce komiksů. Na brožuře Nový český komiks (2000 – 2012) je nejzajímavější informací, že ji vydalo Ministerstvo kultury ČR. Obsah ničím nepřekvapí, 40 českých tvůrců prezentují ukázky a strohé medailonky. Na začátku jsou tři texty, v nichž Vojta Čepelák, Radim Kopáč a Helena Diesing zevrubně shrnují současnou situaci českého komiksu.

Titul, který vyšel v nákladu 1000 kusů, má však jinou cílovou skupinu, než jsou čtenáři Komiksária. Bude se distribuovat na knižních veletrzích a literárních festivalech, na 244 stranách proto najdete i anglickou a německou verzi textů. Zdarma si ho můžete objednat na mailu radim.kopac@mkcr.cz.

Designem i obsahem osvěžující Správa o stave mladej ilustrácie je katalog 49 slovenských ilustrátorů, na jejichž oblíbené techniky nebo žánry se nehledí. Tohle už je pro Čechy osvěta, protože slovenská scéna působí exoticky i přes kulturní a geografickou blízkost, kterou přímo zosobňuje třeba Petr Včelka zastoupený v obou katalozích. Tady by obsáhlejší průvodní text bodnul, bez něj je publikace stejně jako Nový český komiks hlavně papírovým rozcestníkem po webech autorů, o nichž se vlastně nic moc nedozvíte. Mluví za ně ale jejich tvorba, i v zářivě modrém art booku jsou nejdůležitější ukázky.

Správa vyšla v nákladu 500 kusů, omezené množství se dá koupit v knihkupectví Martinus. Vydavatel Provocation Bureau to vzal za praktičtější konec a rozeslal výtisky do reklamních agentur, nakladatelství, PR agentur, grafických studií a šéfredaktorům časopisů, aby upozornil, kolik talentovaných lidí zřejmě přehlížejí.













1 komentář u „Česko Slovensko má talent, ukazují nové katalogy“

  1. Sborníky Generace Nula a Ještě jsme ve válce, reprezentační publikace Zooom, srandička Brno in Comics a teď další „předváděčka“ Nový český komiks a já se v předchozím článku o nominovaných na cenu Muriel dočítám, že za celý rok u nás vyšly 2 (slovy dva!) komiksy. Tak si říkám, zda u nás není „překatalogováno“ – autoři si smolí jen ty cca osmistránkové příspěvky do sborníků a stripy do novin, ale obsáhlejší autorský počin aby člověk pohledal. Mě osobně Pán Času ani návštěva šumavských hvozdů nijak zvlášť nelákají a o to více jsem zvědavý na díla těch více než tří desítek prezentovaných autorů. Vím, že Dan Černý a Pavel Čech vyráží na trh s novinkami (ale to máme i s případným vydáním Nikkarinovy Stotřicítky pořád nějak málo).

    Odmítají tuzemští nakladatelé vydávat díla českých autorů nebo spíš nemají čeští autoři nakladatelům co nabídnout?

Komentáře nejsou povoleny.