Goon nepřináší nic než komiksové potěšení

UKÁZKY > Bacha na to, Goon není originální označení pro pokračování Gona, kterého Comics Centrum kdysi také vydalo. Svazek Goon: Nic než utrpení je úvodním dílem série, které se snad bude dařit lépe než Ú.P.V.O nebo Zámku a klíči, aby se čeští čtenáři co nejdříve dostali i ke svazkům následujícím. Oceňovaná série od Dark Horse by si to určitě zasloužila, navíc ji momentálně tvoří už 42 sešitů.

O Goonovi u Comics Centra jsme psali před dvěma lety, kdy nakladatelství oznámilo, že nejznámější komiks Erica Powella vydá v roce 2011. Kdysi jsem žertoval, že si Comics Centrum vybírá tituly, s jejichž adaptacemi to nekončí dobře. Goon je dalším příkladem. Animovaná verze se vyrábí už mnoho let, zatím bez úspěchu, i když ji zaštítil geniální David Fincher.

Posledním vývojem je kampaň na serveru Kickstarter, jehož prostřednictvím dotují nezávislé umělce (například filmaře, hudebníky nebo tvůrce komiksů) samotní fanoušci. Přineslo to s sebou i zajímavou debatu, kterou nastartoval názor, že filmový Goon porušuje podmínky Kickstarteru.

Goon: Nic než utrpení bude stát 399 korun, na zahájení KomiksFEST!u si ho můžete koupit za 359 korun. Na veškeré knihy od Comics Centra tam navíc bude 40% sleva.

Jelikož se tady o Goonovi psalo už před lety (a napsalo se to fakt hezky), tak vám to úplně sprostě zopakujeme.

Ošklivý tvrďák není nepodobný Hellboyovi. Příliš toho nenamluví (o to se stará ukecaný sidekick) a monstrům všeho druhu čelí se stoickým klidem. A hasákem v ruce. Goon vymáhá pohledávky pro mysteriózního bosse Labrazia, jehož úhlavním nepřítelem je nemrtvý kněz, který chce ovládnout zločinecké podsvětí i celý svět pomocí armády zombíků.

Prostředí komiksu výrazně ovlivnily klasické horory od studia Universal, autor Eric Powell přiblížil jeho estetiku starým malovaným plakátům a celé to tak trochu sešil z různých těl. Je tu stylizace do třicátých let a hlášky o Goldie Hawnové, jsou tu gangsteři a vedle nich rybí námořnicí s háky místo ploutví, jsou tu hororové momenty jak z komiksů Bernieho Wrightsona a vedle toho potrhlý groteskní humor a odkazy na Monty Pythony.

Zároveň je na vývoji série vidět, že Powell ke svému výtvoru přirostl jako bowlingová koule k jednomu z bizarních záporáků. Obsah a forma si nepodávají ruce, jejich chapadla přímo splývají v jednu krásně slizkou bytost. Powell mění styl podle potřeby, hrubou hororovou linku zjednodušuje, když chce zvýraznit nadsázku komických epizod. Postupně čím dál víc používá vodové barvy (kolorista Dave Stewart čaruje), které by se vyjímaly i na dobových plakátech s Borisem Karloffem nebo Bélou Lugosim, představiteli ikonických postav hororového žánru.









9 komentářů u „Goon nepřináší nic než komiksové potěšení“

  1. To byla asi jenom nějaká „legrace“ v reakci na to, jak někdo na jejich FB nadával, že dostane pouze 10procentní slevu.:) Václav Dort tam pak psal, že cena po předprodeji bude 399.

  2. Připomíná mi to svou nevybíravostí trochu Sam & Max od Purcella.

  3. Těch 599,- je asi cena pokud by to šlo do normální distribuce, ale jelikož, jak známo, se chtějí pokusit prodávat knihy pouze přes vlastní web a toto je první vlaštovka, tak je cena nižší asi o 30-40%.

  4. Jsou jednotlivé booky vždy uzavřené příběhy (jako např. Mýty), nebo jde o „seriál“ na pokračování, jako třeba Parchanti ?

  5. Tak na filmovýho Goona jsem se dost navnadil. Teď ještě, aby to nějakej distributor koupil i pro český kina.

Komentáře nejsou povoleny.