Old Shatterhand v záři Boženy Němcové

RECENZE > Když vezmeme jednu dobrou věc a smícháme ji s druhou dobrou věcí, nemusí vzniknout ještě lepší věc. O tom nás ostatně poučili už Pejsek s Kočičkou. A tak i první informace, že pravidelně oceňovaný Jiří Grus s pravidelně oceňovanými Monstrkabarety vytvoří společně komiksové album, nabádala spíše k opatrnému vyčkávání než k bezbřehému nadšení.

Nicméně již v začátku recenze můžu předeslat, že se není čeho obávat a výsledný výtvor stojí za to. Není od věci se k němu zpětně vrátit v souvislosti s jeho čerstvými nominacemi na cenu Muriel.

Nápad zadaptovat povídku Stanislava Komárka o fiktivních eskapádách Kary ben Nemsího (později známého pod přezdívkou Old Shatterhand) v českých krajích, která byla vetkána do jeho románu Mandaríni nebo vyšla i v literární příloze Respektu, lze označit jako zdařilý. Komárkova předloha je sama o sobě dost nadnesená a samotný nápad vplést Boženu Němcovou, českou to emancipovanou spisovatelkou, do osudů známého hrdiny bojujícího se všemi křiváky, vytváří pole dosti plodné.

Jenže komiks se ze začátku tváří, že ji bohapustě kopíruje včetně typického Komárkova jazyka, a to by bylo, přiznejme si to, od autorů dost málo. Kouzlo adaptace nespočívá v otrockém přepisu, ale ve schopnosti předlohu, a v tomto případě i předlohu předlohy, posunout obsahově někam dál.

Prohlédněte si ukázky z alba na stránkách Komiksária.

Celkové vyznění se naštěstí po pár stranách dost posunuje a v příběhu se nakonec nestřílí ze všech možných palných zbraní, ale hlavně z mužů, kteří nejsou ochotni či rovnou nejsou schopni dospět. Vše se završuje v několika vizuálně skvělých scénách, které bych nerad prozrazoval, ale ve kterých je přítomnost Jiřího Gruse zásadní a kde by klasický monstrkabaretí vizuál selhával.

Jsme tedy svědky nečekaného: dobrá adaptace se odráží od Komárka i Karla Maye a dobrého skloubení tvůrců, kteří se bravurně doplňují. To je pochvala nejvyšší a není třeba rozpitvávat, jak famózní Grusova kresba opět je nebo jak se Baban s Maškem udrželi na špici scénáristiky. Snad ještě malé plus bych připsal vydavateli za střízlivé a tematicky dobře laděné grafické zpracování obálky, které rozhodně má do podbízivosti daleko.

Ve stínu šumavských hvozdů
scénář: Džian Baban a Vojtěch Mašek; kresba: Jiří Grus
Lipnik, 2012
záznam v comicsdb

1 komentář u „Old Shatterhand v záři Boženy Němcové“

  1. Tohle album je pro mě veliké zklamání. Kresba je skvělá, ale scénář se vyloženě nepovedl. něktré scény dávají izolovaně smysl, ale celkově je to taková podivná směsice, ze které je čtenář leda zmatený. Škoda.

Komentáře nejsou povoleny.