PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Chris postavil dům z komiksu, Theo může nakreslit tapety

* Posledně jsem tu psal o Fellinim – režisérovi, dnes je na řadě Fellini – kocour. Toho už ostatně český čtenář zná z prvního dílu Macanuda, já teď dočetl díl druhý. Co napsat jiného, než že kvalita a humor této kolekce stripů pokračuje v nezmenšené míře a jeden z nejoriginálnějších komiksů, co tu vychází, opravdu stojí za to. Argentinský tvůrce Liniers umí správně střídat několik opakujících se postav (tučňáci, skřítci, zmiňovaný kocour Fellini či Z-25, robot citlivý) se samostatnými stripy a kresbami. Tím se mu daří vytvářet nepředvídatelný svět se svými stálicemi, který ale pokaždé tak nějak potěší. Ukázky jsme zveřejnili tady.

* Chris Ware vzal úspěšný osmnáctý díl série Acme Novelty Library a zkombinoval ho s velkorysým finančním zázemím Pantheon Books, odnoží to vydavatelského domu Random House. Výsledkem není jen přepracovaný původní komiks ve větším formátu a s novým názvem Building Stories, ale hlavně krabice plná různých skládaček, obrázků a dalších serepetiček, jaké umí vytvářet jen Chris Ware. Ostatně už při pohledu na titulní fotku je jasné, že jedna z událostí roku se právě vyklubala na svět.

* Komu by to nestačilo a vyrůstal na vystřihovánkách z Ábíčka, tak pro toho Chris Ware a Drawn & Quarterly nachystali exkluzivní vystřihovánku Multi-story Building Model. Výsledný domek má rozměr 28 x 41 x 46 cm, náklad je omezen na tisíc kusů a cena vpravdě lidová: 80 dolarů.

* John Martz zveřejnil na svém webu svůj příspěvek s dvojníky z britské komiksové antologie Nobrow #6.

* Pod křídly Houghton Miflin Harcourt vyšlo nové číslo ročenky Best American Comics 2012, tentokrát pod taktovkou Françoise Moulyové, manželky Arta Spiegelmana. Osobně doporučuji každému, kdo má rád americký alternativní komiks, mít doma jedno číslo a pokochat se šíří záběru současných autorů. Ale na pravidelné kupování to věru není. Seznam zastoupených komiksů je zde.

* Nakladatelství Secret Acres vydalo první díl surrealistického komiksu Understanding Monster odehrávajícího v živoucím domě plném dračích duchů, multidimenzionálních robotů a zelených bouřkových mraků. Kresba Thea Ellswortha, mimochodem velkého obdivovatele Adolfa Wölfliho, je tak detailní, že kniha vychází ve zvětšeném formátu. Autor se ostatně nechal slyšet, že ho strašně baví kreslit tapety na zdech a cítí se u toho fantasticky.