Shaun Tan se zabydlel v Česku. Podívejte se, jak si představuje Nový svět

UKÁZKY > Přesně za týden zakotví u Labyrintu česká verze slavného grafického románu The Arrival. Oceňované dílo Shauna Tana vyjde 11. října pod názvem Nový svět.

Tanova nezaměnitelná poetika už se českým čtenářům představila v titulech Erik a Příběhy z konce předměstí. Pro Australana, který posbíral asi všechny ceny udělované za dětskou literaturu a dokonce i Oscara, našel slova chvály i český ilustrátor Petr Sís, jehož knížky byly pro Tana inspirací.

„Když Shaun Tan vycházel v Americe, požádali mě, abych k této knize něco napsal. Polekal jsem se, jak je ten příběh dobrý a zároveň podobný něčemu, co jsem sám zažil – nebo bych sám rád nakreslil. Od té doby jsem měl možnost si knihu mnohokrát prohlédnout, prolistovat a přečíst a zjistil jsem, kolik toho obdivuji, kolik toho sdílím, a jak moc bych si přál, aby někdo vysvětlil „mým“ lidem, jaké to je být přesídlencem, odchodlíkem, znovučlověkem bez toho zamatlaného slova „emigrant“. Aby to vysvětlil jako někdo od nikud, uvěřitelně, a přece fantasticky. Koneckonců my všichni jsme pouze návštěvníky na téhle planetě,“ napsal Sís pro české vydání.

Petr Sís a Shaun Tan v Londýně, předávání Ceny Hanse Christiana Andersena 2012


Ukázky z komiksu Nový svět









1 komentář u „Shaun Tan se zabydlel v Česku. Podívejte se, jak si představuje Nový svět“

Komentáře nejsou povoleny.