Arnal letos zplodil samé ženy. Prohlédněte si nové české superhrdinky

GALERIE > „Je to neuvěřitelně pestrá směsice kreseb a charakteristik. Snad až na jednoho ilustrátora nikdo nehoní klasickou americkou komiksovou estetiku, za což jsem opravdu rád, “ říká Vladimír Strejček z ateliéru DRAWetc. o letošním ročníku soutěže Arnal.

Po loňské premiéře, kterou ovládl docela kontroverzně přijatý návrh Martina Grocha, se organizátoři zaměřili čistě na ženské postavy, superhrdinky i jejich potenciální sokyně. Triumf žen byl dvojnásobný – vyhrála Kateřina Bažantová za Divu Lídu, která hraje zásadní roli v jejím bruttálním komiksu Pippo a zlatý brouk. Na zakončení KomiksFEST!u v Bio Oko tak získala sošku a zájezd na komiksový festival v Angoulême pro dvě osoby. Cenu převzal její bratr Honza Bažant, protože Kateřina se před pár týdny přestěhovala do Paříže a na francouzský festival to tedy má paradoxně nejblíže.

Celkem přišlo přes 60 návrhů. „Nezaznamenal jsem, že by se přihlásilo výrazně více komiksových kreslířů z nové generace, což mě mrzí. Ale možná se bojí osobností, jako jsou právě Bažantová, Vašek Šlajch, Vojta Velický nebo Dan Černý. Uvítal bych určitě třeba autory z KIXu,“ říká Strejček, který zasedl v porotě s Karlem Jeriem, Petrem Krejzkem, Janou Fantovou a Berenikou Saudkovou.

A kdo se nejvíc líbil Strejčkovi? „Pro mě byl favorit stejně jako minulý rok Vašek Šlajch. A zase zůstal druhý. Tak doufám, že ho to neodradí a pošle nám i příští rok svojí kresbu. Na Vaškovi mě baví jeho dynamická multiperspektivní linka a hloubka scén i to, jak si vyvoní ten krátký příběh k postavě. Ještě mě letos opravdu královsky pobavila Ema od Filipa Buryána. Vzpomínám si, jak mi pozdě v noci volal Petr Krejzek a spolu jsme se nad Emou asi pět minut řehtali.“

Nejlepší návrhy můžete vidět do 13. listopadu naživo v pražském prostoru Era svět na adrese Jungmannovo náměstí 767 a jinak na oficiálním webu superhrdina.com.

Socha pro vítěze

Kateřina Bažantová – Diva Lída

Filip Buryán – Ema

Dan Černý – Drbaba

Jakub Lenart – Viktoria

Daniel Mihálik – Darea Draque

Přemek Ponáhlý – Aki Habara

Marek Ruber – Medusa

Jiří Šimon – Justýna

Václav Šlajch – Slizilka

Vojtěch Velický – Elemento Girl

Aneta Žabková – Škrtička Dáša

8 komentářů u „Arnal letos zplodil samé ženy. Prohlédněte si nové české superhrdinky“

  1. Ad Ema: To je podle té válečné zločinkyně „krvavé Madly“? Nebo taky „balkánské řeznice“ Kolbenové-Allbrightové? :-D

  2. No já jsem svoji krutobabu poslal, ale v galerii se neobjevila, tak nevím vlastně proč. Jestli email nedorazil i když mi hlásil, že jo, nebo se to tak nelíbilo…Nevím co si mám myslet…

  3. To Kapis: To je podle Babi Homolkové, co ukradla kříž Madonně…

  4. Filip Buryán: Ale v našich srdcích zůstane! To ví primář Sova i Štrosmajer. I Karel to ví…

Komentáře nejsou povoleny.