Před sto lety Lada tvořil nezbedné komiksy. Nyní vycházejí v jedné kolekci

UKÁZKY > Historie komiksu nepatří podle tuzemských nakladatelů k sexy tématům, přestože i situace v téhle oblasti se pomalu zlepšuje. Fanoušci domácí i zahraniční tvorby jsou si ale rovní – obě skupiny toho o dějinách komiksu vědí stejně málo, pokud spoléhají jen na český trh. Alespoň nakladatelství Albatros si jednou za čas udělá radost a vydá tituly jako Dobrodružství Ferdy Mravence nebo Otazníky detektiva Štiky. A tentokrát jde ještě dál do minulosti v publikaci, jejíž význam a podoba si nezadají s archivními soubory, jaké produkují američtí nakladatelé Fantagraphics nebo IDW.

Nezbedné komiksy Josefa Lady berou čtenáře do let 1908 až 1916, tedy do časů, kdy za oceánem vycházel Little Nemo in Slumberland od Winsora McCaye, kdy George Herriman vymýšlel strip Krazy Kat, kdy Frank King ještě ani nezačal vydávat Gasoline Alley a kdy jistý E. C. Segar vůbec netušil, že někdy vymyslí nějakého Pepka námořníka.

Samozřejmě v tom má prsty Tomáš Prokůpek. „Když jsem v rámci svého historického bádání procházel uměleckou sbírku Památníku národního písemnictví, zjistil jsem, že tam mají unikátní kolekci Ladových raných obrázkových seriálů, která dosud nikoho nezajímala. V Ladových monografiích se zatím objevilo pár ukázek, ale nikdy si nikdo nedal práci, aby dohledal původní texty, které na originálech nejsou – ty práce byly vždycky prezentovány jen jako ukázky Ladova dobového kresebného stylu, nic víc,“ popisuje vznik souboru jeho editor.

Oblíbený komiksový historik svoje plány tajemně naznačoval i v rozhovoru s Komiksáriem, který vyšel před rokem. „Nadchla mě představa vydat kolekci v jedné knize a se všemi původními texty. S tím nápadem jsem oslovil Ondřeje Müllera, programového ředitele vydavatelství Albatros Media. Jemu se ta představa taky zalíbila, přestože bylo od začátku zřejmé, že to bude hodně náročný projekt,“ říká dále Prokůpek, který je jedním z kurátorů objevné výstavy Signály z neznáma.

Nezbedné komiksy mají 112 stran a stojí 899 korun, anotaci a další ukázky si můžete prohlédnout na webu nakladatele. „Výsledná cena knihy není malá, ale je třeba si uvědomit, že v případě takovéto publikace je potřeba zaplatit autorská práva dědicům, zaplatit za možnost reprodukce Památníku národního písemnictví a pak zaplatit náročné zrestaurování scanů – originály jsou sto let staré a na papíře i kresbě je taková doba opravdu hodně znát. Zároveň je knížka celobarevná, vázaná, má velmi kvalitní papír a formát větší než A4. Jestli je něco jisté, tak to, že já ani Albatros na tom nezbohatneme,“ vysvětluje Prokůpek.

Kéž by zbohatli.




6 komentářů u „Před sto lety Lada tvořil nezbedné komiksy. Nyní vycházejí v jedné kolekci“

  1. Zajímavý projekt, i když cena bohužel neúnosná. Jen mi připadá trochu kontroverzní nezvat knihu Nezbedné komiksy když samotné slovo ‚komiks‘ tuším vzniklo o dost později než tyhle věci a navíc Lada sám ho pravděpodobně nikdy nepoužil…

  2. Myslím, že název přesně vystihuje obsah knihy a připomíná Ladovy Nezbedné pohádky. Dobrá volba pro orientaci čtenáře.

  3. Název knihy je podle mého v pořádku-musí oslovit běžné čtenáře a slovo komiks tam patří.Jen se obávám jaký bude zájem o raný Ladův styl…..Marek SX

  4. Přiložené ukázky jsou z úplného začátku knihy – na většině seriálů už je Ladův styl snadno k poznání, třebaže ještě není úplně usazený

Komentáře nejsou povoleny.