Černobílá sekyra je stejně dobrá jako barevná

RECENZE > Po prvním pokusu sáhnout do zlatého fondu magazínu 2000 AD, kterým bylo vydání sebraných spisů Soudce Dredda, došlo i na další populární postavu z tohoto legendárního časopisu.

Tou není nikdo jiný než keltský bojovník Sláine, kterému u Crwe vyšla kniha Úsvit válečníka obsahující příběhy ze samého prvopočátku jeho existence. Svérázný bijec zatím bodoval na stránkách časopisů Crew a Comics, byly mu věnovány dvě Modré Crwe a knižně se dočkal i legendárního, nicméně vydavatelsky poněkud nešťastně odvedeného Rohatého boha.

Každopádně si už Sláine získal slušnou základnu fanoušků. O to víc zaujmou zvěsti, že se ani Dredd ani Sláine moc dobře neprodávají. Co může být příčinou? Pokud má čtenář strach, že prvotní příběhy budou ještě nevyzrálé, není tomu tak. Pravda, Dredd je třebas psán jinak než jeho pozdější já – což neznamená, že špatně-, ale Sláine dobře funguje od samotných počátků přesně tak, jak ho zná i český čtenář z pozdějších příběhů.

Snad je na vině kresba, zvláště čtenáři fantasy si často rádi libují v plastické hyperrealistické malbě a klasická černobílá – ač řemeslně velmi zručná – kresba je nebere. Zdá se, že vychytávat staré dobré příběhy se moc nevyplácí, čtenáři si tu za těch pár let zvykli na současný způsob tvorby komiksů a ten starší jim nemusí nic říkat.

Na letošním KomiksFest!u Crew oznámila, že do Sláineho opět půjde, ovšem tentokrát v barvě a rozsáhlé knize. Ta bude obsahovat například kompletní Poklady Británie, nakouslé v úplně prvních Crwích. To je jistě dobrá zpráva, ale myslím, že není od věci si teď čekání zkrátit Válečníkovým úsvitem – určitě vás naladí. Kniha není nijak ošizená a dobrého příběhu se v ní dostane.

Sláine: Válečníkův úsvit
scénář: Pat Mills; kresba: různí
Crew, 2011
záznam v comicsdb

1 komentář u „Černobílá sekyra je stejně dobrá jako barevná“

  1. No mne sa viac páčia tieto čiernobiele ukážky ako farebný predimenzovaný Sláine, ale jedna lastovička jar nerobí, že?

Komentáře nejsou povoleny.