Jaký byl rok 2012: Nejlepší české a slovenské komiksy

Komiksové hvozdy se někdy můžou zdát neprostupné, i v Česku vyjde za jediný rok docela dost nových titulů. Už počtvrté proto nabízíme mapu k uplynulému roku v podobě ankety, do které se zapojují přispěvatelé Komiksária a milí hosté – letos autory reprezentuje Lucie Lomová a Vhrsti, opět kývli i publicista Pavel Mandys a zakladatel ComicsDB David Zachoval.

První kolo jasně vyhrála spolupráce Džiana Babana, Vojtěcha Maška a Jiřího Gruse. Jejich album Ve stínu šumavských hvozdů má osm zmínek. Postupně se podíváme i na to nejlepší ze zahraniční nebo překladové produkce roku 2012.

MICHAL JAREŠ
Moc pěkně se to ten minulý rok rozběhlo oproti těm předchozím úhorům. I když si třeba něco nekoupím (na Ladovy Nezbedné komiksy nemám ani místo, ani finance), začíná se rozjíždět až do nepřehledna hodně pokusů (a omylů, že). Takže bez hodnocení, spíš jen co podle mého přerostlo z loňského roku do toho letošního: první díl Fanouše Dana Černého, poněkud ujeté Versus bratří Tesařů, sebrané Štěky Broka Špindíry od hyperaktivního Petra Kopla a samozřejmě několikrát ověnčené Ve stínu šumavských hvozdů od trojky Mašek – Baban – Grus. Těší mne nárůst stripů, ale i to, že je Toy_Box v Bel Mondu.

A na pomezí komiksu a výtvarné publikace vyšla zajímavá, i když bohužel trochu zapadlá autorská kniha Heleny Wernischové Krátká zpráva o dlouhých minutách (vydalo nakladatelství Dokořán). Ostatně v podobném stylu dělané Skladiště vzpomínek Pavla Hájka a Petra Štefka také zapadlo (vydal Host v roce 2009). Tyhle věci na pomezí jsou vždycky vystavené laskavému nezájmu…

V kategorii srdcovka roku ovšem mám zcela jasně vypsáno tuto svatou trojici: Patrik Pašš: Tri. Nie štyri, nie päť, Kakalík: Kuře a Jakub Němeček: Pokus & Omyl – sebrané stripy . A jsem rád, že pořád existuje KIX (#2 a #3) a BubbleGun (#6).

PAVEL PAFKO KOŘÍNEK
Letos je to hodně jednoduché: hned úvodem roku se objevilo Grusovo, Maškovo a Babanovo mayovské opus magnum Ve stínu šumavských hvozdů a po zbývající měsíce jsem pak mohl jen s úžasem sledovat, jak ohromující náskok mnoha hatátitlích délek tenhle neskutečně zábavný, propracovaný a interpretačně otevřený komiks udržoval proti všem svým potenciálním soupeřům.

Alespoň zmínku si určitě zaslouží i několik dalších domácích komiksových koní: potěšil stále svůj Pavel Čech s Velkým dobrodružstvím Pepíka Střechy, rozsáhlý Fanouš Dana Černého a myslím trochu neprávem opomíjený didakticko-zábavný projekt Kláry a Jana Smolíkových Husité.

Zvláštní ocenění pro nadějné stáje pak bezpochyby náleží KIXu a Caves: díky za tyhle nové publikační možnosti a modely, v obou případech sympatické projekty a leckdy zajímavé komiksové experimenty. V subkategorii reprintů pak zase volba snadná: Ladovy (a Prokůpkovy) Nezbedné komiksy. Že jim to běhá, a přitom tak v letech.

LUCIE LOMOVÁ
Asi nejlepší zážitky mi přinesl – a stále přináší – autorský tým Šiler – Mašek – Baban svými jednostránkovými galerijními komiksy pro fajnšmekry Dašek a Jadrný, které vycházejí v časopise Art+Antiques.

Poslední dva z autorů spolu s Jiřím Grusem jsou podepsáni i pod albem Ve stínu šumavských hvozdů, které mě taky potěšilo. Dobře vystavěný příběh, výrazné postavy, přesně vypointované situace, hodně nápadů – to vše načrtnuté lehkou rukou. Bravurní akvarely jsou pastvou pro oko. Je v nich humor i poezie. Talenty Gruse, Maška a Babana a jejich smysl pro humor se krásně doplňují. Na hřišti, načrtnutém Stanislavem Komárkem, hrají strhující zábavnou hru, okouzlující podívanou, při které se sami dobře baví, a čtenář s nimi. Na pozitivním dojmu nic nemění, že i oni se tu – ovšem sebeironicky! – coby autoři projevují jako „chlapci v mužském těle“ (parafrázováno s jejich Boženou N.)

PAVEL MANDYS
Loni jsem na české scéně nic zázračného neobjevil. Od hvězdné trojice Baban, Grus, Mašek jsem asi čekal příliš. Bažantův Pán času je skvěle nakreslený, ale jako celek se to rozpadá. Takže asi Nikkarinovo Brutto, tedy Spellsword Saga VII. Žádné veledílo, ale na tom malém prostoru to osvědčuje docela dost nápadů a postmoderních hříček a jistou závislost autora na počítačovách hrách, kterou si tímto rázem může omluvit.

MARTIN M@P PŘIBYL
Špičku loňských komiksů tvoří paradoxně duo Ve stínu šumavských hvozdů a Velké dobrodružství Pepíka Střechy. Obsahově se možná jedná o protiklady – střílení si z chlapců v nás u Hvozdů versus snová nostalgie Pavla Čecha. Ve výsledku ale u mě obě knihy nesoupeří, nýbrž se doplňují. Z dalších komiksů potěšil třetí soubor Brutta, první velký Fanoušův příběh Továrna zkázy a komiksové noviny KIX.

LUKÁŠ RŮŽIČKA
Ve stínu šumavských hvozdů mi připomnělo, že má Jiří Grus rád Billa Sienkiewicze. Když jsem si pak znovu listoval komiksem Elektra: Assassin, osvěžil jsem si, že je nespojuje jenom široká škála stylů, ale taky energie (ne)spoutaná v jejich kresbách (hlavně to platí u hospodské bitky). Taky se mi líbí, že příběh, jehož hlavní hrdina se ze všech sil brání vášni, nakreslil výtvarník, pro kterého je vášeň při nanášení linek a barev na papír tím nejdůležitějším. Dívat se na Grusovu práci je ale i frustrující – mělo by jí znát mnohem víc lidí a mnohem víc zemí.

Rád jsem se nechal povodit od barevného Nikkarina ve Spellsword Sáze VII, protože je z toho zkrátka cítit srdíčko. Myslím to srdíčko, které musíte sebrat ve videohrách, aby váš hrdina dostal život navíc. U Fanoušovy Továrny zkázy mě zase mrzelo, že si Dan Černý nemohl barvu dovolit. Ale kdo by odolal světu, ve kterém existují nafukovací ponorky? U Nezbedných komiksů jsem měl pocit, že Lada žije. A poctivě pro Albatros dokresluje a barví výtisky hezky čerstvě předtím, než jdou do prodeje. Nádherná publikace.

Ale nejlepší je samozřejmě strip Kustodka Květa, milostný dopis nevrlé obsluze v celém Česku. Epizody jsou různorodé, má to scenáristické i vizuální nápady a antihrdinku dokonce poznáváme i prostřednictvím retrospektiv. Strašně dobrá věc.

JAN WAS SAMOHEJL
Mám sice ohromné mezery v četbě, ale z českých věcí se mi líbilo Velké dobrodružství Pepíka Střechy. Opět Čechův skvělý komiks s prověřenými ingrediencemi. Jen mě při jeho pročítání napadla řečnická otázka, kde je hranice mezi jasným osobním stylem umělce a opakováním/vykrádáním sebe sama.

JAKUB CUBA SEDLÁČEK
Odpověď je očekávatelná, za nejlepší komiks loňského roku považuji Ve stíny šumavských hvozdů. Pro velmi dobrý scénář Džiana Babana a Vojtěcha Maška. A hlavně: Jiří Grus ukázal, že se už s jedním výtvarným výrazem nespokojí a zvládá i iluminované biedermeierovské sexuální psycho. Ve stínu tohoto majstrštyku by však nemělo zůstat radiodrama Robert, klasicky „grusovské“ a publikované jedenáctém AARGH!u. Vizuál se mění, rozkošnické vyžívání se v trapnosti lidského bytí zůstává.

Dan Černý už nemusí měnit vůbec nic. Jeho Továrna zkázy je příkladem skvěle zvládnutého řemesla. Až bude nějaký Karel Čapek 21. století psát o tom, „jak se dělá komiks“, bude muset mít jeho Fanouše dokonale přečteného.

V „undergroundové“ revui KIX mě pobavil Kakalíkův Erik, tak nějak pravdivější než celá řada jiných stripů vycházejících v mainstreamových médiích. (Kdo umí zinscenovat rozmluvu s penisem, aniž by to vypadalo hloupě?) A těší mě, že autorské adaptace klasických povídek připravuje pod názvem Zrození moderny pro lifestylové Bel Mondo Toy_Box. V čítankách budoucích školáků to bude dobře vypadat.

VHRSTI
Asi je to možné jen u nás, aby na titul nejlepší komiks aspirovala parodie na mayovky a Babičku s nudistickou tématikou, ale je to v podstatě tak (čili Ve stínu šumavských hvozdů). Pěkně se povedla Kučerovského monografie ZOOOM. Katalog Nový český komiks si nehraje na nic většího, než čím ve skutečnosti je, tedy nabídku současných českých komiksářů. To je taky dobře. Když se tak na to dívám, publikací roku budou pravděpodobně Ladovy Nezbedné komiksy.

DAVID ZACK ZACHOVAL
Přiznávám, a zřejmě to není poprvé, že mi ty stojaté, kalné vody českých komiksových rybníků nejsou úplně vlastní. Spíš je tak po očku pozoruju z vrby, nicméně letos jsem s chutí zalovil Ve stínu šumavských hvozdů a náramně si odpočal.

2 komentáře u „Jaký byl rok 2012: Nejlepší české a slovenské komiksy“

  1. Lukáš Růžička: Díky za tip (připomenutí) Kustodky Květy, první dva stripy a už se chlamu:-D

Komentáře nejsou povoleny.