Zkoušíme Flattrovat

flattr

A je tu další malý krůček k vylepšení Komiksária. Zkoušíme na našem serveru rozjet mikroplatební systém Flattr. O co jde? Zaregistrujete se u služby (stačí login, heslo a email), na svůj účet napumpujete nějaké peníze (minimum jsou 2 eura, Flattr si z nich vezme 10% na provoz) a pak už jen stačí klikat na ikonky pod články podobně jako na tlačítko Like. Peníze z účtu se pak každý měsíc rozdělí mezi vámi naklikané stránky. Jednoduchý návod najdete v článku nebo na webu Flattr.cz.

Jedná se o relativně mladou službu, ale je plně funkční a umožňuje drobnými platbami podporovat menší i větší projekty. V Česku ho zkouší František Fuka nebo Respekt. Jeho velkou výhodou je, že nemusíte podpořit projekt jako celek, ale můžete ocenit konkrétní článek, který považujete za hodnotný, přínosný, vtipný či objevný. Takže budeme samozřejmě rádi, když nás občas (nebo raději o něco častěji) podpoříte. Díky.

Jak Flattr používat?

Flattr je jednoduchý mikroplatební systém. Tvůrce můžete finančně podpořit kdekoliv na webu jediným kliknutím! Celý proces vypadá následovně:

1. Zaregistrujte se na www.flattr.com. Stačí login, heslo a email.
2. Svůj účet „nabijte“, například pomocí platební karty. Pro začátek stačí poslat třeba jen 2 eura.
3. Nastavte si, kolik z těchto prostředků chcete měsíčně poslat autorům, které určíte. Minimum jsou opět 2 eura, pro začátek tak můžete své oblíbence podporovat třeba jen cenou 2 piv.
4. Různě na internetu najdete tlačítka Flattr. Vypadají a fungují přibližně jako „líbí se mi“ tlačítka Facebooku. Stačí jediný klik a Flattr si poznamená, že chcete tohoto autora podpořit.
5. Na konci měsíce se Flattr koukne, na co všechno jste kliknul, a rovnoměrně mezi ně vaši předem určenou částku rozdělí. Chcete-li tedy měsíčně platit 10 euro a kliknul jste na dvaceti stránkách, každá od vás dostane 45 centů (10 % si nechává Flattr pro svůj provoz).
6. Pokud chcete někoho podpořit více než jiné, Flattr vám též umožňuje poslat autorovi přesně určenou částku.