Český web True Lovers miluje komiksy a animaci

UKÁZKY > Nová platforma, kde budou pravidelně vycházet české komiksy, se obejde bez papíru. Na doméně truelovers.cz se rozjel projekt tří kamarádů a spolužáků ze studií klasické animace na Filmové škole ve Zlíně. Z tria Jan Saska, Vojtěch Kiss a Marek Pokorný je nejznámějším tvůrcem posledně jmenovaný, který na internetu publikuje pod pseudonymem mára už od dob serveru COMX.cz. Otiskoval strip Gobius Capito v pražském deníku 24 hodin, objevil se s povídkou VanilkováAARGH!u #7 a následně ve sborníku Generace nula a podle scénáře Tomáše Hibiho Matějíčka vytvořil cyklus komiksových panelů Malichernost aneb Pocta Ondřejovi S., který vystavila galerie Artwall na pražském nábřeží Kapitána Jaroše.

Právě strip Gobius Capito se prostřednictvím True Lovers vrací, vychází vždy v pondělí. Zajímavě vypadá márův projekt Márnice. „Chtěl jsem využít pravděpodobně nejpříznačnější výhody komiksu oproti literatuře – lehkost, s jakou se dá do vyprávění zapojit prostředí,“ říká autor o zamýšlené sérii.

Vojtěch Kiss přispívá sérií Miloš a Jan Saska, jenž popisuje True Lovers svérázně jako „sdružení spřízněných čur#$*, zatím publikoval první díl komiksu Hurikán, který nakreslil na workshopu Vladimira 518 ve Scholastice.

„True Lovers vznikli z naší představy založit si hned po škole studio bez zkušeností a bez peněz,“ říká Saska. Za pár let by autoři chtěli mít podle svých slov „hodně fanoušků, dost štědrých na to, aby mohli omezit čas, který tráví vyděláváním peněz neužitečnými způsoby.“ Kromě komiksů budou zveřejňovat také animovanou tvorbu.

Podrobněji se mára rozpovídal o Márnici, z níž vyšly zatím dva krátké pokusy pozoruhodné formálním zpracováním. Jsou postavené na kontrastu mezi první stranou, kde je děj pečlivě rozfázovaný do desítek drobných panelů (u prvního dílu dokonce přes čtyřicet), a celostránkovým obrazem, který nabízí pointu a v druhém plánu nenásilně osvětluje, co přesně jsme předtím sledovali.

„Projekt ožil a narostl do netušených rozměrů, navrhoval jsem budovu márnice, vybíral stromy do parku v okolí. Vybral jsem si stálé postavy (a zatím to nebyly mrtvoly), začal řešit, co dělají, co poslouchají za muziku, jaké mají kamarády, co spolu prožili a jak to všechno souvisí. Vůbec jsem promýšlel hrubou kostru celé komiksové série, což jsem nikdy předtím nedělal. Výsledkem nebyl týdenní strip, ale zatím jen úsekovité příběhy. První dva díly vyšly v roce 2011, pak rok nic. Třetí a minimálně tři další budou letos, kdy se konečně rozjedu.“

True Lovers můžete sledovat i na Facebooku.










2 komentáře u „Český web True Lovers miluje komiksy a animaci“

  1. Zdravím, díky za přínosný článek i zajímavé ukázky. Se svojí aktivní tvorbou začínám, takže je to pro mě zatím trošku španělská vesnice, ale učím se docela rychle, uvidíme, jak to časem bude vypadat.

    Doufám, že to nebude úplně off-topic, ale nemá prosím někdo zkušenosti s touto knouh? http://www.sevt.cz/produkt/encyklopedie-komiksu-v-ceskoslovensku-1945%E2%80%931989-13130305/ Plánuju si ji koupit, ale pro studenta to není úplně nejlevnější záležitost, a musím se přiznat, že bych docela ocenil nějaké zkušenosti. Recenzní na netu jsem moc nenašel.
    Můžete mi napsat na mail, to bude asi nejlepší.

    Plus teda naprosto obdivuju tu colorovanou tvorbu, ta je fakt parádní :-)
    a ukončeno moc pěkným pozadím :P

Komentáře nejsou povoleny.