Jaký bude rok 2013: Na co se těšíme

Komiksové hvozdy se někdy můžou zdát neprostupné, i v Česku vyjde za jediný rok docela dost nových titulů. Už počtvrté proto nabízíme mapu k uplynulému roku v podobě ankety, do které se zapojují přispěvatelé Komiksária a milí hosté – letos autory reprezentuje Lucie Lomová a Vhrsti, opět kývli i publicista Pavel Mandys a zakladatel ComicsDB David Zachoval.

Dnes ale nerekapitulujeme. Naopak se podíváme na to, co budeme lovit z nabídky roku 2013. Jinými slovy: Co zase nestihneme přečíst.

MICHAL JAREŠ
Co se chystá v české produkci, moc zatím nevím – ale pokud se to povede a vyjdou vybrané stripy Hovorů z rezidence Schlechtfreund od Maška a Babana, bude to moc pěkné. A jsem zvědavý na nová čísla časopisů – chystaný Aargh!, KIX, Caves a BubbleGun, pokud se podaří a vyjdou.

Jinak z toho, co by mohlo být zajímavé v cizích luzích a hájích z hlediska těch alternativnějších a nemainstreamových komiksů vybírám spíš namátkou: Má vyjít nový Comics Journal, ale v dodržování termínů u Fantagraphics není jasné, kdy to bude. Grafická novela Marble Season od Gilberta Hernandeze vyjde snad už v březnu u Drawn & Quaterly. Tony Millionaire chystá další sebrané Maakies (Green Eggs and Maakies) – kdy už konečně někdo osvícený po nich sáhne a vydá je česky? Jsem docela zvědavý na Nemo: Heart of Ice od Alana Moora a Kevina O’Neilla; může to být jakékoliv. Zhruba uprostřed roku bude k mání nové číslo (už 21) Palookaville od Setha. Od Jasona se chystá ve Fantagraphics překlad jeho detektivky Lost Cat. V Drawn & Quaterly má vyjít retrospektivní monografie Arta Spiegelmana, nazvaná Co-mix: A Retrospective of Comics, Graphics and Scraps. I u nás oblíbený Ivan Brunetti chystá komiksovou autobiografii nazvanou Aesthetics: A Memoir. Rutu Modanová má vydat v anglickém překladu book The Property. Trina Robbinsová připravuje jako sestavovatelka velkou monografii o ženských autorkách – Pretty in Ink: Women Cartoonists 1896–2013.

V rámci reedic se chystají sebrané stripy Crocketta Johnsona Barnaby (u Fantagraphics) – v češtině vycházel malou chvíli časopisecky jako Barnabášek. Určitě zajímavé budou Cartoons of World War II (dal je dohromady Tony Husband a má to vyjít v Arcturus Publishing). Těším se na Mickey Spillane’s from the Files of Mike Hammer Complete Dailies and Sundays, i když to bude asi hodně dobové. Ale mám pro Spillaneho slabost. No a snad by mělo vyjít v reedici Mackovo Kabuki vol. 1, což je asi jediná věc, kterou od Marvelu snesu bez vnitřního krvácení. Tak že bych si ho konečně přečetl pořádně a od začátku…

PAVEL PAFKO KOŘÍNEK
Čeští vydavatelé zatím příliš karty neodkryli, z toho mála, co už se očekává, se nejvíce těším na nové Fanouše (doufám, že jich bude co možná nejvíc) a velmi zvědavý jsem na komiksovou řadu, vznikající podle Kosatíkových scénářů pro seriál Roberta Sedláčka České století. První oznámený svazek má na starosti Vojtěch Mašek a jeho verze epizody Gottwald se zbavuje Slánského si určitě všechnu pozornost zaslouží.

Mému wishlistu na Book Depository už dlouho vévodí Šigeru Mizukiho Kitaró, stejně jako z loňska odložené pokračování Sethova Palookaville. Zdá se, že reprintové slavnosti budou nadále pokračovat v míře neumenšené (přislíben je kromě nedělního barevného Mickeyho od Gottfredsonova i Barnaby). Nakonec tedy alespoň jedna teoretická: v anglickém překladu by se mělo na jaře objevit pokračování Groensteenovy radikální Stavby komiksu, nesoucí název Comics and Narration. Že bychom se skrze všechny ty inkrustace, viněty a analýzy obecně artrologických systémů konečně dostali k příležitosti, vypovídat něco zajímavého o komiksu a jeho příbězích?

LUCIE LOMOVÁ
Na jaro, léto, podzim a zimu.

Co připravují nakladatelé, nevím, tak se jako čtenář jen amatérsky těším.

A jako autorka se těším, že dodělám komiks Na odstřel, aby mohl vyjít na podzim ve Francii, asi pod titulem Shooting Star.

PAVEL MANDYS
Na překlad Eisnerovy Smlouvy s Bohem.

MARTIN M@P PŘIBYL
Nebude to trvat dlouho a na pultech se objeví další celovečerní Fanouš s úkoly pro Klytoru. Jiří Grus rozjíždí s Monstrkabarety další projekt, který už můžete sledovat v náčrtech na Jirkově blogu. A pozor, Branko Jelinek už pomalu dokončuje další knihu! Chybí už jen pár stránek z plánovaných tří set. Možná to ještě chvilku potrvá, ale na tohle se těšit vyplatí.

Ze zahraničních věcí se klasicky těším na novinky od Beta, konkrétně na Marble Seasons. U nás překvapivě vydaná a myslím, že neprávem opomíjená, autorka Rutu Modanová (Hluboké rány) plánuje na letošek svůj druhý komiksový román The Propety a podle ukázek to vypadá báječně. Paul Pope vyhrožuje, že po letech dokončí Battling Boye – velkolepý příběh plný bitek zaměřený na děcka – a že ho také letos vydá.

LUKÁŠ RŮŽIČKA
Nejdřív rubrika „Sorry, iPade“: Celá Promethea od Alana Moorea a J.H.Williamse III vyjde v jednom omnibusu. Moore jde ale stranou, protože půjde o horizontální vydání ve stylu 300, všechny Williamsovy dvoustrany budou jako jedno široké plátno. DC taky po letech nejasností a spekulací vydá v jedné deluxe edici kompletní příběhy Marshal Law, což je britský a břitký předchůdce The Boys (nebo Bandy, jak se jmenuje čerstvé vydání od BB/artu), který krotí superhrdiny utržené ze řetězu. Autoři Pat Mills a Kevin O´Neill se ale rozhodně nekrotili. Drawn & Quarterly chystá soubor avantgardního, úchylného a halucinogenního cyklu Ant Colony od Michaela DeForge a Paul Pope už-konečně-opravdu-vážně u First Second vydá superhrdinskou fantasy Battling Boy o klukovi, který zabíjí příšery na jedné z mnoha alternativních Zemí. A jsem si jistý, že u Fantagraphics vytáhnou zase nějaké vypečené stripy, zapadlé poklady komiksové historie a bizarnosti k pohledání. Třeba The Secret History of Marvel Comics má probádat 30. a 40. léta, kdy vydavatel Marvelu Martin Goodman kromě superhrdinských komiksů produkoval i nestydaté pulpové magazíny pro dospělé.

Teď novinky u Image: Greg Rucka, Michael Lark, jejich Lazarus a údajná kombinace Kmotra a Potomků lidí (zbožňuju tyhle popisy). Joe Casey a Piotr Kowalski budou mít Sex, ve kterém budou mít sex vysloužilí padouši a superhrdinové. Prodává to hlavně Caseyho citát z jednoho rozhovoru: „Není většina superhrdinských komiksů vlastně porno s bitkami místo sexu (a s poslední ťafkou místo výstřiku)?“ Ano, je. Moje neskonalá naivita a optimismus vnímají jako zlatý hřeb u Image epickou záležitost jménem Jupiter´s Legacy – první spolupráce Marka Millara a Franka Quitelyho od dob Authority.

Chvilka Vertiga: Jeff Lemire chystá sci-fi minisérii Trillium, v níž proplete osudy botaničky z roku 3797 a průzkumníka, který v roce 1921 vede expedici do Peru. Scott Snyder a Sean Murphy připravují kluastrofobický Wake, žánrově kombinace sci-fi a hororu, dějově zkoumání hlubin oceánů.

Češi do toho: Domácí plány nejsou úplně jasné, ale těším se na dvanáctý AARGH! a druhou spolupráci (tentokrát drakobijců) Gruse, Maška a Babana s pracovním názvem Drak nikdy nespí. A málem bych zapomněl na Aleše Kota, po kterém už skočilo DC – bude psát měsíčník s antihrdinským týmem Suicide Squad. Po Wild Children a Change jsem jistý, že to bude mít víc společného s neoficiální verzí od Michela Fiffe než s běžným středním proudem.

VHRSTI
Už jsem to tu zmínil – těch velkolepých a jistě i záslužných komiksových výstav putovalo po českých zemích nějak moc (Signály z neznáma, 13 komnat komiksu, Ještě jsme ve válce, Komiks nejen v komiksu). Přitom se všechny snažily v podstatě jen ukázat, jak velké je komiks umění. Tak doufám, že toho umění letos bude aspoň o trochu méně, a naopak že přibude dobrých nových komiksů, které budou lidi chtít prachobyčejně pobavit jako třeba Danův Fanouš.

DAVID ZACK ZACHOVAL
Každý rok se těším, že to už konečně přijde a nevyjde nic nového zajímavého a já budu mít konečně šanci „dohnat“ resty. Tak třeba letos.

8 komentářů u „Jaký bude rok 2013: Na co se těšíme“

  1. Vhrsti: Velmi se pleteš. Signály z neznáma se ani náhodou nesnažily ukázat, jak velké je komiks umění. Jedna z hlavních tezí výstavy naopak je, že označovat komiks jako celek za umění je nesmysl – což stejně platí pro film, literaturu nebo kteroukoli další disciplínu. A zrovna Fanouš má na Signálech hodně velký prostor…

  2. k těm výstavám: já myslím, že mají pořád smysl, protože komiks tu není pořád ještě úplně etablován, jak by si zasloužil a výstavy komiksů jsou navíc výborné pí ár akce zacílené na kulturní veřejnost, která stále většinou zná jen několik komiksů z dětství a aloise nebela . jinak souhlasím s tomášem prokůpkem, že signály z neznáma jsou trochu jiná kategorie, je dobře, že to vzniklo! zdejší scéna takovou výstavu potřebovala, už kvůli sebereflexi a veřejnost, aby vnímala český komiks komplexněji.

  3. No, zrovna výstavu „Signálů“ jsem navštívil a musím hodně lovit v paměti jestli jsem tam viděl nějaký umělečtější komiks. Ale asi ne, šlo především o příběhy. A druhá věc je, že výstava novějších komiksů (např. 13 komnat) je především o tom vzbudit zájem a trochu víc se propagovat, to je naprosto legitimní. A zrovna 13 komnat má velké zastoupení autorů sázejícím na příběhovost: Černý, Grus, Jerie, Lomová, Šlajch atd…

  4. Signály z neznáma byla (a snad ještě pořád je) skvělá výstava. Nejsem zrovna kdo ví jaký příznivec výstav, ale tahle rozhodně smysl měla (a to neříkám jenom proto, že tam Fanouš měl víc prostoru, než by si zasloužil). Navíc dneska už není taková divná situace jako před nedávnem, kdy se do roka na jeden publikovaný tuzemský komiks konalo padesát autorských výstav (redakčně přehnáno).

  5. Tomáši, Dane, omlouvám se za nešťastnou formulaci. Chtěl jsem říct, že bych rád viděl víc komiksů na papíru než v galeriích, ale nepovedlo se mi to ;-) Rozhodně jsem nechtěl žádnou výstavu zatracovat, natož pak Signály.

  6. Vhrsti: Já to jako zatracování ani nebral :) Jen jsem měl potřebu vysvětlit, že Signály z neznáma určitě nemají potřebu násilně tlačit komiks do pozice umění :)

Komentáře nejsou povoleny.