Leonardova cesta kolem světa si vyžádala jeden dlouhý příběh

RECENZE > Pozor, změna! Šesté album série Leonardo neobsahuje několikastránkové gagy ani historky popisující katastrofické následky Leonardových vynálezů, ale souvislé vyprávění o cestě kolem světa, kterou podniká slavný vynálezce se svým učedníkem (pochopitelně i s nerozlučným doprovodem tygrovaného kocoura a myši). Proč se vůbec Leonardo na takový podnik vydává? Hodlá totiž svým kolegům vynálezcům a členům Akademie přibližných věd názorně dokázat, že je Země kulatá.

Kolem zeměkoule se pochopitelně naši hrdinové nevydávají pěšky, ale speciálním samohybem poháněným naftou či benzínem (dokud jsou po ruce). Pokud pohonné hmoty dojdou nebo pokud samohyb postihne porucha, nevadí, je tu ještě učedník, který dokáže vozidlo tlačit, táhnout či postrkovat před sebou ve vodě. Zatímco si tedy Leonardo vychutnává kouzlo cestování a kochá se zvláštnostmi a turistickými atrakcemi exotických krajin, učedník – jak je jeho zvykem – opravuje, restauruje, nafukuje, pracuje a všemožně pomáhá tak, aby cesta ubíhala k naprosté spokojenosti jeho pána a mistra.

Vtip komiksu je založen ponejvíce na četných anachronismech. Naši cestovatelé například tankují v Iránu u benzinové pumpy, v Číně jedí ve francouzské restauraci, kalifornští domorodci se ženou hromadně surfovat apod. Po jaderském moři se Leonardo s učedníkem plaví na lodi, které velí Pepek námořník a na ostrůvku nedaleko Kuby potkají Kryštofa Kolumba, který právě objevuje Ameriku. Leonardův nevyčerpatelný důvtip pak našim cestovatelům pomáhá překonat nástrahy terénu, totiž neschůdná horstva či kamenitá koryta divokých řek.

Leonardova cesta kolem světa šťastně skončí a důkaz o kulatosti Země je exaktně ověřen přesto, že Leonardovy kolegy více zajímá recept na dokonalou pizzu. Případnému čtenáři, který zběžně pročte album ve snaze zjistit, jak to celé dopadne, rovněž doporučujeme, aby se vrátil znovu na začátek a pečlivě si prohlédl každý obrázek.

Objeví spoustu dalších gagů a legrácek, které autoři vložili do velké většiny svých panelů. Dozví se například, čím se baví učenci během zasedání, objeví čistokrevného indického jogína, zjistí, jak Číňané jedí nožem a vidličkou a tak dále. K oblibě alba nepochybně přispěje i živé kolorování, které provedla Claire de Grafová, skrývající se pod pseudonymem Kaël.

Leonardo #6: Génius na cestách
scénář: Bob de Groot; kresba: Turk (Philippe Liégeois)
Albatros CooBoo, 2013, 48 stran, 149 korun
záznam v ComicsDB