PÁTEČNÍ ZÁPISNÍK: Asterix kontra Warholix

ashleywood

* Přes dvacet let Ashley Wood čekal, až se dočkal monumentální monografie. Má osm set stran, váží tři a půl kila a jmenuje se Extreme Finale. Vychází 5. března. Její autor se vyprofiloval docela záhy v devadesátých letech se svou autorskou sérií Popbot, která je ve velmi nepravidelných intervalech vydávána dodnes. Vycházel z autorů expresivní kresby, jakými jsou Bill Sienkiewicz či Kent Williams a klasiků jako například Egon Schiele. Postupně si vytvořil svůj styl, který do značné míry definoval podobu nakladatelství IDW v jeho počátcích. S jeho odkazy jste se mohli setkat v produkci Comics Centra v komiksech jako 30 dní dlouhá noc či Silent Hill.

Tematicky na to jde Ashley Wood chytře, rád kreslí spoře oděné ženy, které staví do kontrastu s velkými ocelovými roboty. To je to, co má na jeho obrazech většina mužské populace ráda, ale vinit Wooda z podbízivosti by bylo laciné. Jeho kouzlo spočívá v perfektní kombinaci realistické a abstraktní malby, která dává jeho obrazům příjemnou živost. V jeho tvorbě je těžké se zorientovat, protože neustále rozjíždí různé projekty a ty pak vydává v nových a nových knihách.

jodelle_uk

* Pop art a komiks? Proč ne. Nemyslím tím obrazy Roye Lichtensteina, ale přímo komiks v popartovém stylu. Ten v 60. letech vytvořil belgičan Guy Peellaert a v brzké době jej bude reprintovat nakladatelství Fantagraphics. Na webu si můžete prohlédnout něco ukázek, které vypadají fantasticky. Příběh ženské agentky Jodelle se odehrává v období starého Říma obohaceném o spoustu soudobých symbolů – rychlá auta (tažená čtyřspřežím), platební karty, telefony – protkaných všudypřítomnou erotikou. Čili je to jakýsi mix mezi Asterixem, James Bondem a soft pornem, ke všemu v krásně zářivých barvách.

euroman

* Informační centrum Europe Direct Plzeň nabízí komiksy zdarma. V rámci propagace vědy byly vydány pro společnost Techmania životopisů slavných vědců, jakými byli Nikola Tesla či Joseph Plateau. Z tiskové zprávy (doc soubor) není výsledná podoba moc jasná, ale celkový vzhled projektu zaštítila grafička Pavlína Jáchimová se svou postavou Euromana, „jakéhosi univerzálního evropského supermana vědy“. Publikace je až do rozdání zásob zdarma dostupná návštěvníkům Techmanie a informačního střediska Europe Direct Plzeň.

peanuts

* Nakladatelství Fantagraphics evidentně nestačí plán vydávat po dobu více než dvanácti let kompletní „daily“ Peanuts, ale ještě se rozhodli od podzimu pro novou řadu s barevnými „sundays“. Kolik buduo všechny knihy dohromady obsahovat bíglů, asi nikdo nespočítá.

nemo

* Tento týden vychází další příběh ze světa Ligy výjimečných, konkrétně spin-off Nemo: Heart of Ice. Je jasné, že děj se zaměřuje na Nemovu dceru. Jasné není, zda to bude dobré, nebo už je z Moorea jen manýrista. Připomeňme si, že třetí Liga s podtitulem Century vyšla zatím jen v sešitech. Až se bude ale realizovat kompletní vydání, přijde na řadu i česká verze. O dvouapůltém díle Black Dossier před starým vousáčem moc nemluvte – zdá se, že byl od DC krapet vynucený-, ale objednejte si jej v originále. Česky nevyjde.