Pepík Střecha dostal ke svátku nominaci na cenu Magnesia Litera

UKÁZKY > Komiks Velké dobrodružství Pepíka Střechy od Pavla Čecha získal ve středu nominaci na literární cenu Magnesia Litera v kategorii knih pro děti a mládež. Pomyslný dárek k úternímu svátku všech Josefů znamená, že Čech bude moct navázat na loňské vítězství knížky Listonoš vítr, na které se podílel coby ilustrátor. Vítězové budou vyhlášeni 24. dubna na Nové scéně Národního divadla, přímý přenos odvysílá České televize.

Mediálně sledovanou cenu, jejíž zisk dokáže zásadně pohnout s prodeji titulu, v minulosti získala například Lucie Seifertová za Dějiny udatného českého národa, což je leporelo s komiksovými prvky, nebo Petr Sís za Zeď, která obdržela i nominaci na komiksovou Cenu Willa Eisnera.

O vítězích v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež rozhoduje pětičlenná porota ve složení Jana Čeňková (FSV UK), Ivana Hutařová (Sukova knihovna), Jaroslav Provazník (literární kritik, pedagog DAMU), Svatava Urbanová (literární historička a kritička) a Jitka Zítková (PedF MU Brno). Přečtěte si jejich odůvodnění, proč Velké dobrodružství Pepíka Střechy nominovali.

Autorské obrazové album s komiksovými stavebními postupy zprostředkovává strhující příběh čtrnáctiletého chlapce. Podle kudrnaté hlavy ho bezpečně poznáváme z předchozích knih Pavla Čecha (O Zahradě, Tajemství ostrova za tajemnou ohradou, Dědečkové). Tentokrát musí hrdina především překonat svou osamocenost a strach, avšak podobně jako jinde je nutno obstát v mnoha dalších životních zkouškách. Pepík Střecha je nucen čelit rozličným nebezpečím, musí prokázat svou bytostnou hodnotu. Dopomohou mu osudová setkání: se starým panem Antonínem, vysloužilým námořníkem nebo dívkou Elzemírou, novou spolužačkou, možná jeho první láskou. Společně čtou starou, náhodně nalezenou dobrodružnou knihu, a protože jí chybí závěr, domýšlí ho. V příběhu se přirozeně prolíná reálná, snová a fantazijní rovina, prostupují se časy, odehrává se příběh v příběhu. Autor se netají svým zaujetím pro romantickou krajinu, pro starobylá a opuštěná místa, nechybí zahrada s uzavřenou brankou a polorozpadlé domy, schodiště, kopce, stromy a skály, exotický ostrov s pokladem a majákem. Na dalších významech nabývají oblíbené symbolické předměty a motivy. Zatímco výtvarná složka knihy je založena na olejomalbě, která umocňuje plastičnost obrazu a posiluje intenzitu citového zážitku, komiksová technika spolu s textovou strukturou posouvá děj, přispívá k porozumění obsahu a rozlišení postav, což vede k narativní konkrétnosti, a především k dešifrování mnoha skrytých poselství.

Lucie Seifertová ve středu na tiskové konferenci představila mezi nominovanými i komiks od Pavla Čecha (foto Magnesia Litera/Jakub Hněvkovský)




7 komentářů u „Pepík Střecha dostal ke svátku nominaci na cenu Magnesia Litera“

  1. Taky držím palečky, ať to klapne. Je to nádherný komiks. Pepík Střecha je na poličce mezi polskou Marzi a francouzskou Cerise a lebedí si tam. Pavel Čech je kabrňák.

  2. Mám to štěstí, že učím syna Pavla Čecha a tudíž jsem i v kontaktu s jeho otcem, třeba na třídních schuzkách (nejde u s kroužkem:(……jeho příběhy jsou podle reálných postav a je krásné tyto postavy v reálu znát a vědět o kom příběhy jsou.

  3. Jako učitelka byste si měla nechat co komu jde a nejde pro sebe. Dneska je žaloba za každým rohem, navíc to jsou interní informace. Mě by to vadilo.

  4. Patrik: to, že „nejde u s kroužkem“ není myšleno na syna Pavla Čecha, ale tak aby ji někdo nepeskoval za to, že je učitelka a přitom napsala „schuzkách“ místo „schůzkách“

Komentáře nejsou povoleny.