Slovenka Satine Zillah se chce prosekat na obálky komiksů. Cílem je Marvel a DC

GALERIE > Až se bude v květnu konat Motor City Comic Con v Michiganu, bude se tam pohybovat mladá Slovenka, o které si ostatní návštěvníci pomyslí, že je to módní blogerka. Za pár měsíců si ale možná půjdou koupit komiks, který bude mít na obálce její ilustraci. Dvaadvacetiletá výtvarnice s pseudonymem Satine Zillah by se chtěla stát „obálkářkou“ u Marvelu a DC, největších vydavatelských domů specializovaných na komiksy.

Rodačka ze Svídníku vystudovala Školu užitkového výtvarnictví v Košicích, ale z Fakulty umění na tamní Technické univerzitě odešla hned po prvním semestru, protože ji brala chuť k tvorbě. Poté dala šanci Akademii výtvarných umění a Vysoké škole uměleckoprůmyslové, ale pražské školy nedaly šanci jí, takže se Satine vrhla rovnou do práce. Maluje obrazy na zakázku, což je ve světě běžný způsob, jak si začínající tvůrci komiksů vydělávají na živobytí, zatímco třeba chystají své první komiksy nebo čekají na průlom. Přivydělávají si tak ale i zkušení tvůrci.

Jako renesanční mistři

S naplněním jejího snu jí pomáhá Argentinec Rodolfo Migliari, jenž za sebou má obálky pro série ze světa X-Menů, pro událost Blackest Night u DC nebo pro Star Wars u Dark Horse. Právě díky němu se Satine podívá na Motor City Comic Con. „Je to člověk, který mě zasvětil do celého komiksového světa a především ten nejlepší přítel, jakého si můžu přát. Jedu tam hlavně kvůli prezentaci své tvorby, u redaktorů i potenciálních klientů,“ říká Satine, jejíž přezdívka je napůl odkazem k muzikálu Moulin Rouge! a napůl památkou na tragicky zesnulou sestřenici.

Obrazy Satine se podobají tvorbě jihoamerických nebo italských realistů, kteří se prosadili ve Spojených státech (kromě Migliariho třeba Simone Bianchi, Gabriele Dell´Otto nebo Ariel Olivetti). Satine je bere jako renesanční mistry, od nichž se může učit anatomii nebo smysl pro kompozici. „Když mi bylo čtrnáct, narazila jsem na obrázek, který mi změnil život. Rogue a Gambit od Rodolfa Migliariho. Našla jsem jeho mail a napsala jsem mu obdivný dopis. Nějakým zázrakem mi odepsal a v mých tehdejších kresbách viděl potenciál. Originál toho obrazu mi dnes visí na zdi,“ vypráví Satine, kterou do komiksových vesmírů zavedli Želvy ninja a X-Meni.

Když v dětství objevila jejich animovaný seriál, neměla tušení, že za ním stojí komiks s mnohaletou tradicí. Proto má dnes nejradši postavy jako Rogue, Gambit, Mystique, Storm nebo Wolverine, jehož boj se Sabretoothem je námětem jejího nejnovějšího obrazu.

Jak se rodí Wolverine

Ten se také stane součástí portfolia, které bude v Michiganu ukazovat. Snad díky němu napodobí úspěch Slováka Mišo Ivana. „Můj proces začíná nafocením návrhu. Klientovi pak pošlu víc verzí a on si vybere tu nejlepší. Hodně póz v komiksech je nereálných. Proto si je fotím, abych viděla, jestli jde daný pohyb skutečně provést. Potom následuje kresba tužkou se všemi detaily, procházím si drobnosti a složitější místa, abych při malování nedělala zbytečné chyby. Co se týče barev, používám kvaš a olej.“ Víc se můžete dozvědět na webu Satine v sekci Videoblog.

Dnes si prý Satine jedním obrazem na zakázku vydělá dvojnásobek průměrného platu v Česku. Komiksy a uměním se chce živit i dál, ale největším životním cílem je vyprávění příběhu, který si nosí v hlavě. Chce ho sama nakreslit jako komiks, napsat jako knížku a nakonec i zrežírovat jako film.

Pokud byste se chtěli objevit na obraze od Satine, můžete. Právě shání modely pro roli Punishera.









FOTO © Satine Zillah

4 komentáře u „Slovenka Satine Zillah se chce prosekat na obálky komiksů. Cílem je Marvel a DC“

  1. O_O Nádhera, jestli s tímto (tímto způsobem, způsobem kresby) neprorazí, tak jsou u Marvelu a DC ….. hmmm, tak skončí na Wolverinovu drápu ]:-D

  2. Co se mě týče,tak na to rozhodně má,a umím si představit že bych si takový komiks koupil pouze kvůli obálce.
    Jenže navzdory nesporné kvalitě,úspěch není zdaleka zaručen…co jsem tak četl ani velmi dobrá práce nemá u těch největších vydavatelství automatycky dveře dokořán otevřené,je to občas spíš dost nevyzpytatelné.
    Každopádně držím palce a věřím že když se sejde ona ambice s dostatečnou vytrvalostí,tak se jednou dočká.

    PS: Ohledně té shánky modelů na Punishera-měl bych zájem…tedy chcy říct na Punishera samotného bych se nehodil ale byl bych ideální pro roli nějaké jeho roztřílené oběti .-)

  3. Mno … ja nevim … prijde mi to silene utahany …

Komentáře nejsou povoleny.