Crew opět vypráví Mýty, za mořem dostanou i vlastní encyklopedii

UKÁZKY > Tak přeci jen tahle pohádka nebude mít špatný konec. Vydavatelství Crew přebralo po Netopejrovi sérii Mýty a vydalo třetí svazek s podtitulem Láska jako z pohádky, ve kterém jsou sešity #11-18. Změnil se také překladatel, Viktora Janiše střídá Ľudovít Plata. Dále si u nás můžete přečíst ukázku ze sešitu, v němž se odhaluje, jak vykutálený Jack přišel ke své pověsti.

Bylo by vlastně paradoxní, kdyby se ze všech modernějších sérií, které u nás vycházejí, nechytily zrovna Mýty. Série scenáristy Billa Willinghama se postupně stala značkou zastřešující jeden košatý sdílený svět a nejprodávanějším artiklem Vertiga, což je dospělejší odnož DC Comics. Kromě spin-offů (Cinderella, Fairest), příběhů vydaných rovnou ve formě grafických románů (1001 Nights of Snowfall, Werewolves of the Heartland) nebo klasického románu (Peter and Max) vyšla například kniha sesbíraných obálek od Jamese Jeana.

V březnu se v Minnesotě dokonce konal první FablesCon, třídenní sraz sdružující nejen fanoušky Willinghama a jeho série, ale také spřízněných komiksů, které si pohrávají s mytologií a pohádkami (Castle Waiting, Kůstek, Mouse Guard, Stuff of Legend nebo Unwritten). Chystají se také dvě teoretické knihy o Mýtech – podzimní titul Fables Encyclopedia bude příští rok následovat Fables Companion. Z nich se čtenáři mají dozvědět vše o postavách i původních verzích pohádkových bytostí, které žijí v Mýtově, vysvětlí se jim všechny odkazy a narážky, budou obsahovat i rozsáhlé komentáře tvůrců. Na obou se podílí popkulturní badatel Jess Nevins, který v minulosti podrobně rozebíral a opoznámkoval Ligu výjimečných.

Do jisté míry Mýty předběhly hollywoodský trend oprašování pohádek (Sněhurka a lovec, Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic nebo Jack a obři), ale samy se do pohyblivého média dostanou až letos v létě. Nebude to hraný seriál, který se nakonec stanici ABC nepodařilo zrealizovat (jeho náhražkou je Once Upon a Time), ale videohra The Wolf Among Us. Hlavním hrdinou předkračování bude Velký zlý vlk Wolfi.

Mýty zkrátka nejsou zvyklé na to, aby jen tak paběrkovaly, takže se snad také u nás stanou výraznější součástí komiksového dění. Další svazek od Crwe by měl vyjít ještě letos.









5 komentářů u „Crew opět vypráví Mýty, za mořem dostanou i vlastní encyklopedii“

  1. Tento návrat po čtyřech letech byl přímo vymodlený. Crwi za to patří naše nehynoucí děkuji. Velká komiksová událost.

  2. Také se musím připojit s chválou této perfektní série! Snad ji ocení dostatečný počet fanoušků a bude vycházet pravidelně.

  3. Inu i já se musím přidat s pochvalným mručením!

Komentáře nejsou povoleny.