I v Jeruzalémě je místo pro humor. Přečtěte si, jak začíná Delisleův bestseller

UKÁZKY > „Jsem spíš humorista, ale byl jsem zrovna v zemích, kde je to vážné,“ říká o sobě Guy Delisle (*1966), autor cestovních deníků Šen-čen, Pchjongjang a Barma. Jeho volná tetralogie z problémových oblastí vyvrcholila v roce 2011 komiksem, který nyní pod názvem Jeruzalém: Rok v rozděleném městě vydalo česky nakladatelsví BB/art.

Jeruzalém získal hlavní cenu na Mezinárodním komiksovém festivalu v Angoulême a stal se bestsellerem, jen ve Francii se ho prodalo přes 110 tisíc kusů. Co ho odlišuje od reportáží Joea Sacca, Hlubokých ran Rutu Modanové nebo nedávno vydaného Fotografa od Emmanuela Guiberta? Ať už Delisle čelí totalitním režimům nebo komplikované situaci na Blízkém východě, přináší i humorný pohled a sebeironii. Sám sebe klidně ukáže jako sebestředného blba, jehož problémy jsou malicherné oproti domácímu vězení barmské disidentky Su Ťij nebo velkému bratrovi bdícímu nad Severní Koreou. A také v Jeruzalémě, jeho nejdelším a nejbarevnějším deníku, se vykreslil svým typickým karikaturiním stylem a se smyslem pro zkratku – tečky místo očí, velký nos a zdeformovaný pohled kombinující en face a profil. Jako by komiksový Delisle vylezl z kubistického portrétu.

Právě osobní a upřímný vhled do každodenních starostí zachytí atmosféru daného místa mnohem lépe než přesné historické údaje nebo informace o hustotě zalidnění. Delisle zkrátka chce, abychom byli na místě s ním, abychom cítili vůni ulice a zažili kulturní šok v nejběžnějších situacích. Někdy se ani nechce věřit, že si Delisle události dramaturgicky nepřikášluje, ale sám autor tvrdí, že se skutečně všechno stalo. Ze svých dlouhých pobytů prý jen vypouští nudné pasáže.

Jisté je, že frankofonní Kanaďan další deník jen tak nevydá, protože s dětmi už nechce cestovat. Potomci mimochodem příhodně vnesli do Delisleových komiksů ozvláštňující efekt a něco nového, ale tady už ho asi nikdo z promyšleného dramaturgického zásunu podezřívat nemůže.