Jaromír 99 postaví Kafkův Zámek pro britské nakladatelství SelfMadeHero

UKÁZKY > Dílo Franze Kafky vábí komiksové tvůrce jako lampa hmyz. V Česku vyšly rovnou dvě komiksové Proměny (od domácího Gatarika a Američana Kupera), David Zane Mairowitz je scenáristou adaptovaného Procesu nebo životopisu Kafka, který kreslil Robert Crumb. Kafkovi v komiksu se věnuje i aktuální, dvanácté číslo revue AARGH!.

Řadu „kafkomiksů“ letos rozšíří Jaromír 99, který nakreslil Kafkův nedokončený román Zámek pro londýnské komiksové nakladatelství SelfMadeHero. 144stránkový The Castle vyjde v červnu, autor Aloise Nebela nebo Bombera na něm spolupracoval se zmiňovaným Mairowitzem, který si českého hudebníka a výtvarníka vybral díky Nebelovi. „V Berlíně si přečetl německé vydaní Aloise, ve Francii viděl film, v Londýně na mě upozornil a v Praze jsme se domluvili, jak to uděláme,“ vysvětluje Jaromír 99, vlastním jménem Jaromír Švejdík.

Pražský spisovatel, od jehož narození uplyne v červenci 130 let, Zámek nedokončil, i proto je jeho román o zeměměřičovi K. a nezastižitelných úřednících otevřený různým interpretacím. Tomu odpovídá Švejdíkovo zpracování příběhu. „Snažil jsem se jít po atmosféře. V počitači jsem simuloval techniku vystřihování papíru, což mě nutilo zjednodušovat, občas rezignovat na detaily,“ říká Švejdík, jenž si coby normu stanovil jednu stránku denně. Celkově stavbou Zámku strávil půl roku.

Švejdík doufá, že se české vydání objeví na podzim. Člen skupin Priessnitz a Umakart má zároveň další komiksové plány: „Už delší čas přemýšlím o bezeslovném komiksu, mám už příběh v hlavě, teď ho jen dostat na papír.“ Za svůj autorský komiks Bomber získal v roce 2008 cenu Muriel.

1 komentář u „Jaromír 99 postaví Kafkův Zámek pro britské nakladatelství SelfMadeHero“

Komentáře nejsou povoleny.