Marco Turini, který spolupracuje s DC a Image, uvede svůj komiks na Crweconu

UKÁZKY > Komiksoví výtvarníci z Itálie pravidelně prorážejí ve Spojených státech, už méně často přitom bydlí v České republice. Přesně tak je na tom Marco Turini, který momentálně žije v Praze se svou českou manželkou. Na letošním Crweconu v klubu Cross představí autorský sci-fi komiks E.V.A., který u nás vyjde v listopadu, ale na komiksové akci bude mít 8. června exkluzivní premiéru.

Turini opsal klasickou dráhu fanziny-obálky-autorské komiksy-spolupráce s nakladateli ze Spojených států. Spolupracoval s Marvelem (například Squadron Supreme s Howardem Chaykinem), momentálně kreslí pro DC Comics nebo Image Comics, respektive sesterské studio Top Cow (série Artifacts). Syn letterera italského westernu Tex bude mít na Crweconu od 13.00 blok Komiksová kuchyně aneb Jak vznikla E.V.A..

„Zrodila se z potřeby vyjádřit se k politické a sociální situaci, kterou prožíváme, pomocí metafory. Stává se totiž, že před skutečností vyprávěnou reálně uhýbáme, jako kdyby nemohla být pravdou, zatímco pomocí metafory se můžeme dostat i tam, kam bychom se jinak nedostali,“ napsal Turini pro Komiksárium.

Přibližně devadesátistránkový komiks, který bude stát kolem 200 korun, patří ke starším Turiniho dílům. V Itálii vyšel v roce 2006, momentálně se chystá také americká verze. „Kniha, ačkoli mě z esteticko-uměleckého hlediska dnes již příliš nereprezentuje, zůstává prací, v níž jsem měl největší myšlenkovou a uměleckou svobodu. Editor mi nechal zcela volné ruce, což mi umožnilo hodně experimentovat,“ říká Turini, o němž se můžete víc dozvědět na adrese www.marcoturini.com.

„Jednou ze zajímavostí je zrnitý efekt, který je vidět na barvě. Je to zvláštním papírem, který byl použit pro kresbu této knihy – jedná se o zadní stranu tapety, tedy o papír, který nebyl stvořen pro kreslení, ale který zanechá příchuť starobylosti a úpadku, což je přesně to, co mělo být patrné z obrázků.“ Podle Turiniho komiks sklidil velký úspěch u italské kritiky, ale protože vyšel v superluxusní a drahé edici, nerozšířil se mezi širší publikum.

Anotace vypadá následovně:

V důsledku klimatických změn lidé kolem roku 3000 žijí pod povrchem Země. Ocitáme se v páté vrstvě, nejvzdálenější od povrchu Země, která je velmi blízká zemskému jádru. Lidé, kteří zde žijí, musí v důsledku požárů zaviněných blízkostí zemského jádra nahrazovat spálené části těla umělými náhražkami.

Proč je zakázáno přecházet mezí vrstvami? Jak vypadá slunce? Co je na povrchu Země? To jsou otázky, na které hledá odpověď dívka E.V.A. z páté vrstvy.

V knize nechybí humor (narcistický cyborg-kostlivec, který je závislý na sexu přes internet), ani se nevyhýbá narážkám na společenské problémy – např. na vzhled, který je důležitější než to, co se pod ním skrývá (překrásná starostka a nevzhledné monstrum Nachzehrer) či na zneužívání medií k šíření falešných zpráv nebo na „novodobé otroctví“ – nutnost sloužit režimu, abychom vůbec mohli žít. Dokáže se E.V.A. dostat na povrch Země? Nebo je to všechno ještě mnohem složitější?

Kresba je lahůdkou pro příznivce science fiction díky detailní kresbě futuristických přístrojů, oblečení, zbraní, dopravních prostředků a měst, zkrátka kompletní budoucí civilizace.






1 komentář u „Marco Turini, který spolupracuje s DC a Image, uvede svůj komiks na Crweconu“

Komentáře nejsou povoleny.