Na Crwecon přiletí dezorientovaný Batman

Crwecon 2013 se bude i letos konat na tradičním místě – v pražském klubu Cross. Jakousi křižovatkou je i samotná akce, na které se podílí nakladatelé coby profesionální zástupci komiksového trhu a zapálení fanoušci. Ti postupně převzali moc nad programem. Na osmém ročníku, který proběhne 8. června, se tak bude mluvit hlavně o současnosti amerického mainstreamu. A to především z pohledu fikčních světů, takže se například bude rozebírat, co se děje v restartovaných vesmírech DC, Marvelu nebo Top Cow.

Druhou linii zastupují samotní nakladatelé. Od 10:00 představí dětské komiksy Albatros a páni domácí z Crwe, v 17:00 začíná oblíbený vydavatelský panel, k němuž se přidá i BB/art. Mezitím od 13:00 ještě pohovoří italský výtvarník Marco Turini o vzniku svého autorského komiksu E.V.A.. S japonskou produkcí Crwe souzní panely zaměřené na mangu – „Rady pro japonské středoškoláky“ nebo „Narutovy špeky“. Mimochodem, novým přírůstkem v edičním plánu Crwe je akční sci-fi manga Gantz, jejíž první díl vyjde česky v září.

Tradiční součástí Crweconu je také předávání ceny Fabula Rasa, o níž rozhodují uživatelé ComicsDB, nebo dražba originálů. Letos se pomějí sběratelé, kteří mají rádi Jiřího Gruse, Karla Jerieho nebo Batmana – Turini do dražby věnuje své kresby k řadě Legends of the Dark Knight. S temným rytířem souvisí i jeden z titulů, které budou mít na Crweconu premiéru. Kromě magazínu Crew v nové podobě, dalšího Mistrovského díla evropského komiksu (aka Slainé: Poklady Británie), sedmého Bleache, osmých Živých mrtvých, devátého Ultimate Spider-Mana a debutujícího humorného komiksu Kid Paddle vyjde i první svazek z restartované řady Batman. Kvůli kvalitám jeho tvůrců Scotta Snydera a Grega Capulla se onehdá slétli Debatmani.

Kniha s podtitulem Soví tribunál, obsahující sešity #1-7, vyjde ve dvou vazbách, stejně jako Action Comics nebo Detective Comics od BB/artu. V pevné vazbě bude 500 exemplářů. Uvidí se, kolik lidí si bude stěžovat na chybu tiskárny a otočené stránky. Batman se totiž v průběhu příběhu dostane do bludiště, je omámený, vyhladovělý, dezorientovaný. A Capullo si vymyslel, že podobně zmateně se bude cítit i čtenář. S komiksem se postupně musí otáčet až do polohy vzhůru nohama. Když člověka polapí děj a chce listovat klasicky po směru, dostane se samozřejmě na předešlou stranu. Stejně jako Batman si říká, že tady už byl.

Podrobnosti o programu Crweconu najdete na oficiálním webu.

Petr Litoš mluvil o Crweconu 2013 na Rádiu 1