Vzestup Sithů diriguje Darth Maul. Tak by mohly vypadat Star Wars v televizi

RECENZE > UKÁZKY > Rytíři Jedi jsou fajn chlapíci. Hodní, spravedliví, nepijí, nekouří, mluví slušně… Ale není s nimi žádná sranda. To Sithové jsou jiné kafe! Zlí páni, kteří téměř každému rozmlátí červeným světelným mečem ciferník. Tahle temná značka umí slušně prodávat. A to je nejspíš hlavní důvod, proč nejaktuálnější omnibus ze světa Star Wars, který vydalo nakladatelství BB/art, nese název Vzestup Sithů.

V sedmi příbězích, které téměř 500stránková bichle obsahuje, si totiž Sithů příliš neužijete. Hlavními protagonisty jsou především Jediové a jejich radosti i strasti (hlavně tedy ty strasti) v dobách před filmovou Epizodou I. Najdete tu staré známé, například pubertálního Obi-Wana Kenobiho a jeho mistra Qui-Gon Jinna, ale i méně provařené postavy, jejichž výskyt zase ocení hluboce zarytí fanoušci Lucasova universa. Úroveň i rozsah jednotlivých povídek značně kolísá, proto je obtížné hodnotit obsah knížky jako celek. Pojďme se tedy podívat na zoubek každému příběhu zvlášť.

Aurorient Express otevírá celý soubor příjemnou lehkostí. Dobrodružství mladého Obi-Wana a jeho mistra Qui-Gona na luxusní lodi, která pomalu, ale jistě padá do spárů obří gravitace plynného obra, je správně akční, humorné a dějové nitky pestrých postav jsou chytře propletené. Nechybí nečekané dějové zvraty a přestřelky povedených dialogů. Kresba pak perfektně slouží libretu Mika Kennedyho. Lucas Marangon má ruku přesnou, lehounce zanášející do manga stylu. Zkrátka vynikající oddychovka. Nic víc, nic míň.

Skrytá hrozba

Poslední vzdor na Ord Mantellu se už ovšem bere vážněji. Odtažitá baronka Omnino povolá Qui-Gon Jinna a jeho padawana Kenobiho na záchrannou misi. Loď jejího syna neodpovídá a brzy se oba Jediové dovídají proč: posádka je roztrhaná na kusy obludnými savripy. Pátrání je zavede na domovskou planetu savripů Ord Mantell, kde, jak se zdá, kdosi vládne vesmírnou Silou. A nepoužívá ji zrovna ke konání dobra.

Další oddychovka, kterou scenárista Ryder Windham vybavil slušně vymyšleným příběhem. V jednom místě se však neudržel a snad, aby čtenář plně docenil do detailů propracovanou zápletku, nechal padoucha na závěr všechno pěkně polopaticky vysvětlit. Kresba Ramona F. Bachse není příliš nápaditá, ale zato řemeslně solidní, Liama Neesona i Ewana McGregora bezpečně poznáte.

Auřina píseň je 12stránkový kraťas o minulosti nájemné lovkyně Aurry Sing, což je jedna z mnoha postav, kterou běžný konzument Star Wars příběhů (hlavně těch filmových) nemusí vůbec znát. Vzpomínky na někdejší výcvik jsou rámovány přítomností, v níž Aurru lapí do pasti její někdejší mistr. Ten je tu ale nejspíš jenom proto, aby byl důvod si o starých časech popovídat, protože závěrečná pointa je jalově prostá. Scenárista Dean Motter ani kreslíř Isaac B. Owens nehýří originalitou, přesto se Auřina píseň vcelku dobře čte a uteče jako nic.

Vyhlášení války je už trochu hutnější špalek. Hrstka Jediů (nechybí v ní Qui-Gon a Obi-Wan) letí řešit problémy s Yinchorriji, kteří napadají těžební základny Republiky v jejich soustavě. Za nitky přitom tahá temný pán Darth Sidious, který vše zpovzdálí sleduje a ke čtenářově smůle se nehodlá v pravou chvíli do věci vložit, protože ať to dopadne jakkoliv, on zvítězí. A hlavně by to pak neladilo s filmovou Skrytou hrozbou.

Nudný rozjezd naštěstí pomalu graduje a chytá akční tempo. Přesto mi zde chyběl výraznější hrdina. Skupinka Jediů připomíná přemoudřelou grupu vykastrovaných mnichů, jejichž největší zábavou je hrát skořápky bez hazardu, zato s poselstvím. Fanděte někomu takovému! Aspoň, že mají ty světelné meče. Navíc se připravte na spoustu vět typu: „Řídil útok na tým mistra Gallii na Yitheethu. Mohli by být za yinchorrijskými nepokoji Devaroniané?“ Všechna ta krkolomná jména a názvy příšerně zpomalují čtení.

Scénář Rendyho Stradleye, jenž je mimo jiné viceprezidentem vydavatelství Dark Horse a hlavním editorem Star Wars komiksů, není špatný, ale prospěla by mu větší přehlednost a osobitější charaktery. Kresba Davidé Fabbri naštěstí zmatek trochu mírní, je příjemně přesná a díky rozdílům v síle linek prostorově přehledná.

Od Strnada je to horor

Předehra k povstání scenáristy Jana Strnada, od něhož právě vyšel česky horor Ragemoor, patří asi k tomu nejslabšímu, na co v tomto omnibusu můžete narazit. A současně k tomu, co si zabralo nejvíc stránek. Mistr Jedi Ki-Adi-Mundi, kterého můžete znát i z nové filmové trilogie, hraje hlavní roli v příběhu o rodině, bouřlivém mládí a dospívání, o lásce k vlastním potomkům, o tom, jak je dobré být zastaralý a podobně.

Mohla to být slušná noirová detektivka, ale tlusté nánosy patosu, rodinných mouder a bezpohlavní umírněnost hlavní postavy ji rozleptaly do americky korektního patvaru. Velkou slabinu představují nekonečně zdlouhavé dovysvětlující texty v rámečcích. Nejenže jsou často zbytečné, ale někdy i přímo „lamí“, například když se v nich vysvětluje, proč Ki-Adi-Mundiho žena poznala na svém muži skrývané zklamání: „Měla v sobě kousek Síly!“ To obrátí oči v sloup i hodně hluboko ponořený fanoušek.

Kresba Anthonyho Winna čtenáře také neohromí. Patří k těm velmi průměrným až podprůměrným rychlostylům, kterých je komiksový mainstream plný. Samotný námět není vůbec špatný, ale zpracování, rozplizlost a patos zadupaly i tu poslední jiskru poutavosti a napětí. Štuky vážnosti neprolomí ani docela zábavné potvůrky divvikové připomínající Critters. Závěr utopený v slzách, kýčovitém happyendu a zmoudření snad všech hlavních postav je pak už jenom těžkou botou na sutinovém dortu nudy.

Slib spravedlnosti vrací na scénu mistra Ki-Adi-Mundiho. Sledujeme zde jeho návrat na rodnou planetu těsně po dokončení výcviku (takže je to ještě mladý špenátek) a vypořádávání se s loupeživou bandou, která už od jeho dětství decimuje vesnice. Párkrát si zašlehá mečem, něco si vytrpí, párkrát prozře a nakonec se na svém aryxovi – takový pštros, který slouží místo koně – vrátí domů na snídani. (A safra, má zelený, modrý, nebo purpurový meč? Nejčastěji je vidět s modrým, každopádně v tomto příběhu si na nepřátele svítí zelenou.)

Jan Strnad opět nešetří patosem a vysvětlujícími rámečky, ale tentokrát se mu scénář povedl o poznání lépe. Děj příjemně ubíhá a nechybí zajímavé okamžiky, třeba když náš mistr narazí na bývalého šéfa bandy v důchodu, který už není postrachem okolí, ale zuboženým kmetem. A na kresbu Johna Nadeaua se dívá o poznání lépe než v předchozím Ki-Adi-Mundiho dobrodružství.

Ďábel vchází do dveří

Darth Maul přichází na závěr a příchod je to monumentální. Zápletka sice patří mezi obyčejné vyvražďovačky, ale je vyvražďovačkou stylovou. Učedník Darth Maul projde zkouškou a mistr Darth Sidious má pro něj první a velmi náročný úkol: znatelně oslabit gang Black Sun, Jakuzu světa Star Wars. No a Darth Maul ho na těch 86 stranách skutečně oslabí. Stylově, brutálně, zkrátka vymazleně. Jako bychom dostali ochutnávku dlouho chystaného seriálu ze světa Star Wars, který – pokud se natočí – by měl být ve stylu drsných seriálů z produkce HBO.

Scénář Rona Marze je povedený. Napínavý, i když víme, jak to dopadne. Ale kvalita komiksu netkví ani tak ve scénáři, jako spíš v úžasné kresbě, za níž stojí Jan Duursema. Tahle výtvarnice musí Dartha Maula milovat, protože se jím vyloženě opájí. Všechny ty pohledy, bojové pózy a akční momenty přímo křičí, že autorka si jejich kreslení pořádně užívala. Díky skvělému rozvržení stránek, chytře zvoleným velikostem záběrů a působivým kompozicím se celý příběh nádherně čte a vy si ho užijete jako film v kině. Ano, tohle je přesně ten typ příběhů, které bych pod podtitulem Vzestup Sithů čekal.

Star Wars Omnibus: Vzestup Sithů 1 je odpočinková záležitost. Většina příběhů se dobře čte, ale v hlavě příliš dlouho nezakotví (až na poslední). Kniha je tradičně velmi dobře vybavena a nechybí malované obálky, jimž kraluje Drew Struzan, malíř neodmyslitělně spojený s oběma trilogiemi. Škoda jen, že ten vzestup Sithů se příliš nekoná. Ale nelámejme světelnou hůl, je to teprve jejich první kniha. V dalším Omnibusu jich snad už vzestoupí víc.

Star Wars Omnibus: Vzestup Sithů 1
scénář: Mike Kennedy, Ryder Windham, Dean Motter, Rendy Stradley, Jan Strnad, Ron Marz
kresba: Lucas Marangon, Ramon F. Bachs, Isaac B. Owens, Davidé Fabbri, Anthony Winn, John Nadeau, Jan Duursemová
BB/art, 2013, 456 stran, 990 korun
záznam v ComicsDB