Morrisonův Batman je svůdně zašmodrchaný jako filmy Davida Lynche

RECENZE > UKÁZKY > Komiksové série středního proudu bývají zřídka označovány za psychedelické, riskantní a myšlenkově komplexní. O to větší pozornost je vhodné věnovat scenáristovi Grantu Morrisonovi, jenž udělal z batmanovských eskapád mytologicky rozvětvené vyprávění. V mnoha směrech se odklání od představ široké veřejnosti, jak může vypadat superhrdinský žánr.

„Odpočívej v pokoji,“ řeklo nedávno tradičnímu pojetí Batmana i české nakladatelství BB/art, které vydalo svazky Batman R.I.P. a Batman a syn.

Čtenářsky vděčné žebříčky nejkvalitnějších komiksů s Batmanem zaplňují příběhy, které byly od počátku zasazené mimo klasickou kontinuitu pravidelných sérií nebo které lze považovat za relativně izolované části. Rok jedna, A Death in the Family, Návrat temného rytíře nebo Kameňák nabízejí strhující zážitek i za předpokladu, že nemáte nastudovanou historii maskovaného mstitele potírajícího zločin od roku 1939.

To se však netýká Batmana vedeného Morrisonem. Přestože mnozí staví Morrisonovo působení k tomu nejlepšímu, co slavného netopýra potkalo, nedá se hovořit o snadné přístupnosti a univerzální srozumitelnosti. Třiapadesátiletý scenárista pojal temného fantoma do značné míry jako hru s časem. Své záměry redefinovat dlouhou historii komiksové legendy rozprostřel na ploše sedmi let a několika sérií (Batman, Batman and Robin, Batman Inc.) a čtenáře vystavil praktické lekci z trpělivosti a znalostí netopýřího universa.

Všechno se stalo

Morrisonův Batman vychází z jednoduché, ale o to odvážnější myšlenky: vše, co v uplynulých dekádách (respektive ve Stříbrném věku komiksu) zámožný hrdina prožil, bylo do jisté míry založené na pravdě a má to dopad i na Batmanův/Wayenův současný život, už v moderním pojetí a v naší době.

Z dnešního pohledu psychedelické úlety plné mluvící fauny, mimozemšťanů a cestování mezi dimenzemi v padesátých letech, seriózně pojaté detektivní zápletky nabízející kontrapunkt k seriálovému fenoménu s Adamem Westem z let šedesátých, dobrodruh Bruce Wayne s chlupatou hrudí z let sedmdesátých, to všechno zformovalo titulního boháče do aktuální podoby. Morrison události kombinuje do jednolitého, postmoderního celku, ve kterém zužitkovává i dávno zapomenuté motivy a dějové linky. Silně to je cítit v části Black Glove, která ve Spojených státech vyšla mezi u nás vydanými svazky, nicméně český nakladatel se ji rozhodl přeskočit. (Black Glove si rozebereme příští týden – pozn. red.)

Již z dílů Batman a syn a Batman R.I.P. je ale patrné, jak se skotský rodák vesele rochní v komplikovaně strukturovaných vyprávěních a v prolínání snů a reality, což je téma, které zkoumá dlouhodobě. V Batman R.I.P. dojde ke konfrontaci temného rytíře s neznámou frakcí zlosynů, která si říká Černá rukavice. Jejich plán je nabubřele ctižádostivý: „To, co se chystáme udělat, bude umělecké dílo. Nic menšího než úplné a naprosté zničení ušlechtilého lidského ducha.“

Kouzelnická show

Podobně elitářsky a snobsky může působit Morrisonovo zacházení s informacemi. Nebere ohledy na mladší ročníky nebo komiksové bažanty. Do rozsáhlého příběhu vkládá prostřednictvím Jokera a jeho karetní symboliky falešná vodítka, kterými mate nejen Batmana, ale i čtenáře navyklé zbystřit při určitém typu akcentovaných sdělení.

Nevysvětluje události spjaté s minulostí, bezodkladně je naopak rozvíjí a zasazuje do kontextu jako v případě barokně korpulentního Bat-Mita a Batmana ze Zur-En-Arrh, kteří pochází z konce 50. let minulého století. Přeskakuje v čase a prostoru a v neposlední řadě nechává prázdná místa tam, kde by běžně stála výrazná nápověda nebo kompletní rozhřešení. Morrison láká do pasti publikum naučené vnímat výhradně tradiční kauzalitu, ale bohatě odměňuje pozorné a zvídavé.

Připomíná tím záměrně matoucí díla Davida Lynche jako Lost Highway nebo Mulholland Drive. Může se to zdát jako poněkud vachrlatý příměr, jenže Morrison skutečně vyšlechtil podvratného, labyrintózně strukturovaného a mnohovrstevnatého netopýra. Lynch často rozjíždí kouzelnickou show, v níž diváka nechá čichnout k mysteriózní atmosféře a pocitu, že všechno probíhá dle tradiční metodiky. Jenže v určitém bodě přijde zvrat. Namísto očekávaného králíka vytáhne z klobouku rovnou kouzelníka Pokustóna i s Josefem Dvořákem. A publiku nezbývá nic jiného, než do konce představení tápat, co, jak a proč se stalo.

Morrison postavy obdobně obléká do nových kostýmů a jmen, radikálními skoky mění prostředí, z racionálně myslících dělá nestabilní trosky. A když se domníváte, že se ve větším plánu začínáte orientovat, v dalším sešitu vás desítkami jednopanelových projektilů souvisejících s minulostí sestřelí natolik důrazně, že dosavadní poznatky a teorie přehodnotíte.

K chaotickým světům amerického režiséra lze najít manuál skrze stylistickou analýzu jednotlivých filmů, u netopýřích příběhů pomůže analýza jednotlivých sešitů a brouzdání Wikipedií. Batman a syn a Batman R.I.P. představují jen část velkolepé šachové partie, ale již při zpětném pohledu na úvodní scénu prvního svazku by mělo být zřejmé, že indicie jsou důmyslně rozmísťovány od samotného počátku. Soustřeďte se na zdi. Morrison má stejně jako Lynch situaci pod kontrolou, divák/čtenář jejich puzzle však může složit až při znalosti celého plánu a docenit pravděpodobně až při zpětném čtení.

Opravdová kuráž

Je vlastně krajně ironické, že se záludné strukturní veletoče odehrávají u postavy, která patří k vlajkovým lodím nakladatelství DC. Morrisonův run tím nabírá další body za drzost a kuráž. Tělem mate i líbivý rukopis Andyho Kuberta (Batman a syn) a Tonyho S. Daniela (Batman R.I.P.). Jejich vizuál přiživuje po zběžném prolistování dojem, že půjde o dynamické, vypravěčsky sevřené detektivky, kde se vrší zvrat za zvratem v duchu titulů jako Batman: Ticho. Při detailnějším průzkumu ale bystrým čtenářům neuniknou další vrstvy čtení. Konkrétně ve svazku Batman a syn se naráží na údajné homosexuální špičkování mezi Batmanem a Robinem, u Batman R.I.P. se zase odkazuje na tvorbu zmiňovaného Davida Lynche.

Přechod do Arkhamovy léčebny například uvádí panely se stonožkami, jež navozují zneklidňující atmosféru stejnými prostředky jako otevírací scéna Modrého sametu. Morrison ostatně explicitně přirovnal ke kultovnímu filmaři svého Batmana a Robina, takže by nemělo překvapit, že rozličné aluze propašoval už do dříve vydaných titulů. Skici použité v bonusové sekci Batman R.I.P. demonstrují, jak názorně Morrison kreslíře při svých plánech instruuje.

Morrisonův Batman je jedinečnou sbírkou encyklopedických a stylistických znalostí ambiciózně rozkročených v čase i prostoru. Je potřeba prominout, že ze své komplexní povahy svazky pravděpodobně nevygenerují intenzivní emoční zážitek na první dobrou. Čím trpělivěji ale budete k mysterióznímu Batmanovi přistupovat, tím plnější a dlouhotrvající zkušenost si z netopýří jeskyně odnesete. Což u mainstreamových postav nebývá zrovna normou. Jak říkají vousatá motivační klišé a Jaroslav Dušek, hlavní je vydržet.

Batman a syn
scénář Grant Morrison, kresba Andy Kubert
BB/art, 2012, 200 stran, 499 korun
záznam v ComicsDB

Batman R.I.P.
scénář Grant Morrison, kresba Tony S. Daniel, Lee Garbett
BB/art, 2013, 224 stran, 599 korun
záznam v ComicsDB









15 komentářů u „Morrisonův Batman je svůdně zašmodrchaný jako filmy Davida Lynche“

  1. Osobne by me zajimalo, kolik jste za tento clanek dostal. Mozna, se jedna o strach, za nedostanete dalsi knihu? R.I.P. je tak blbe jak jen muze byt. Krev a krev, komu je vlastne urceno ??? Uz se nedivim, ze blbej amik vezme bouchacku a pali po lidech na premijere filmu Batman. Doprucuji BB/art uverejnovat neco ve stylu PEGI.

  2. Ježiš, to jsou zase konspirace, jakmile někdo pochválí něco, co se ti nelíbilo. xD Mně se R.I.P. líbil dost a s článkem se ztotožňuji, navíc pochopil Morrisonův záměr a dokázal ho srozumitelně vysvětlit.

  3. neviem ci vsetko chapem spravne ale nikdy som sa neodvazil pustit do komiksov lebo to bolo velmi chaoticke a potom znicoho nic prisla 52 a vravim si ze toto je chvila na ktoru som cakal no nepodarilo sa im to na 100% lebo sice slubuju ze to pochopia aj bazanti no prave ako vy pisete je to ako mix clovek vlastne nevie ci ide univerzum odznova s cistim stitom alebo to stale odkazuje na veci ktore sa stali pred restartmi…asi najviac som cital aquamana lebo tam to bolo celkom priamociare a vedel som o co ide aj ked aj tu sa po niekolkych castiach objavili the others a zrazu si clovek hovori odkial sa poznaju kto a co su zac preco spominaju na nieco o com nic neviem…a ked som sa pustil do batmana tam to bola katastrofa a ked to skombinujem s tym ze clovek cita anglicky original je to takmer nemozne ….niekto by uz mal raz napisat encyklopediu kde by bolo zhrnute vsetko co ma clovek vediet

  4. Holt čeští čtenáři nejsou schopni u mainstreamu přemýšlet a jakmile to na první přečtení nepochopí, už je to špatně a autor je zfetovanej debil. Mně se R.I.P. líbil (a taky tam spoustu věcí nechápu) a doufám že bude BBArt v Morrisonovi pokračovat.

    azrael: Máš wikinu – ta je na todle tápadná úplně ideálná. Jiank co je na Batmanovi z New52 k nepochopení (pokud se bavíme o Court of Owls)?

  5. Vyborne, viac takychto clankov. Morrisson predstavuje presne to, kedy komiksy zacinaju byt zaujimave. Bohuzial, slovenski a ceski citatelia su ako vidim velmi lenivi.

  6. riadna teoria, ze kolko dostali za clanok :D :D myslim ze v CR/SR je dost ludi, ktorym sa RIP pacilo a nedavaju to vediet ako ty ludia ktory nan kydaju na comicsdb :( :( Osobne sa mi RIP pacilo, aj ked, BBart nevydal niektore veci ktore boli predtym. Ale ruku na srdce, nemozu predsa vydavat uplne vsetko, ale staci zabludit na kocogel a tam si clovek doplni vzdelanie :D

  7. Ví se, proč byla kniha Black Glove přeskočena?

    Něják mi to nejde do hlavy.

  8. Protože by se moc neprodávala a lidi by si na ní stěžovali ještě víc, než na RIP.

  9. Cylon: Údajně se přeskakovalo po doporučení od DC i zdejších bossů a šedých eminencí, ale je to takový „jedna paní povídala“.:)

  10. a co Zmrtvyvstanie Ras Al Ghula ? to je pred RIP a podla mna je to dost podstatne pre pribeh :D Ae co, musime sa asi zmierit s tym, ze u nas vyjde cast a clovek co chce tu cast pochopit musi zabludit aj do neoficialne u nas vydanych diel :))

  11. radiohead: Jak už jsem psal na comicsdb, Zmrtvýchvstání není pro RIP vůbec důležitý. Je akorát vidět, žes to nečet a víš o tom prdlačku, tak tu nemystifikuj.

  12. ty vidis tak velke gulove :D Cital som to myslim si ze cele a podla mna je to potrebne ku celkovemu pochopeniu RIP…ale tak, ked mas svoj nazor tak si ho aj maj, mne je to fuck

  13. Zmrtvýchvstání je hlavně poměrně hloupé.

    Morrisonova Batmana je nutné číst pohromadě, plus s jeho Batman a Robin, plus Final Crisis (ta je taková…. zvláštní, to je pravda), plus návrat Bruce Wayna.

Komentáře nejsou povoleny.