Vzpomínka na Dobroslava Folla, který lítal v pop artu

foll_uvod_thumb

Starší generace dílo Dobroslava Folla dobře zná. Ilustroval desítky knih, plakátů, věnoval se kreslenému humoru či maloval vynikající obrazy. Za měsíc uplyne jedenadevadesát let od jeho narození. Dovolte mi proto připomenout tohoto špičkového představitele československého pop artu.

Dobroslav Foll se narodil 15. července 1922 ve Svítkově u Pardubic, poblíž místního letiště. Snad právě proto byl celý život fascinován letadly, raketami, auty a technikou vůbec. Po vystudování UMPRUM pracoval jako výtvarný redaktor, mimo jiné i ve Státním nakladatelství dětské knihy, jehož výtvarnou podobu utvářel společně s Ondřejem Sekorou.

Sám ilustroval spoustu knih a brzy získal renomé výborného malíře, který dokáže vtipnou formou oslovit dětského i dospělého čtenáře. Další špičkový malíř, Oldřich Jelínek, vzpomíná: „Dobroslav Foll byl výtvarným redaktorem, myslím si, že v Mladé Frontě. Dělali jsme tam ještě s Ádou Bornem nějakou knížku. V těch hnusných dobách se k nám choval velmi slušně, což o velké části podobných redaktorů nelze říct.“

Foll také v roce 1960 založil uměleckou skupinu Radar. Spolu s Teodorem Rotreklem, Františkem Skálou a Zdeňkem Mlčochem patřili k nejaktivnějším členům skupiny. V roce 1968 se skupina vymezila proti vstupu „spřátelených“ armád do ČSSR. Následoval zákaz výstav a některá další omezení pro většinu členů skupiny. Například už vytištěný katalog představující Radar byl rozhodnutím mocipánů určen ke skartování.

V 70. letech se Foll věnoval tvorbě plakátů – například i pro sci-fi 2001: Vesmírná odysea nebo komedii Já to tedy beru, šéfe. V této době se malíř přiklonil k fotorealismu a jeho díla byla podobná tvorbě Theodora Pištěka.

Mezi rodinné přátele patřil třeba Václav Havel nebo herec českého původu Herbert Lom, legendární padouch Cornel Brinkley z filmu Poklad na Stříbrném jezeře. Na archivní fotce pod článkem je herec s manželkou malíře, paní Jindrou Follovou, které tímto děkuji za poskytnuté informace.

Je škoda, že Foll zemřel předčasně v roce 1981 a věnoval se komiksu pouze okrajově. Ale i tak zůstane legendou československého pop artu.

foll01_thumb

foll02_thumb

foll03_thumb

foll04_thumb

foll05_thumb

follova_thumb